Ahmet Külekçi

Ahmet Külekçi

Bağışlanan organ filizlenen candır

Mardin’de gazeteci dostum çok sevdiğim kardeşim Mehmet Aslan’ın 18 yaşındaki kızının karaciğer nakli sürecini sosyal medya üzerinden takipçilerimle paylaşmıştım.

Doğrusu çok zor bir süreçti.

Geçtiğimiz hafta tam umutların kesildiği an gece saat 04.00 sularında gelen bir haberle genç kızımız yeniden hayata tutuldu.

Organ bağışında bulunan kişiye Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum tekrar.

İnsan başına gelince anlıyor ORGAN NAKLİ konusunun ne kadar önemli ne kadar hayati bir mesele olduğunu..

Türkiye'de ekim 2017 itibarıyla 21 bin 577 kişi böbrek, 920 kişi kalp, 2 bin 102 kişi karaciğer, 63 kişi akciğer, 283 kişi pankreas, 2 bin 647 kişi kornea beklemekte.

Bu listeye her yıl 3 bin 500 ile 4 bin kişi eklenmekte, son dönem organ yetmezliği yaşayan birçok hasta hayatını kaybetmekte.

Organ bağışı konusunda geçtiğimiz yıllara oranla önemli bir hassasiyet var ama yeterli seviyede değiliz ne yazık ki.

Bağışlanan organ filizlenen candır

Organ bağışı yapan hastaların beyin ölümünün gerçekleşmesi halinde, ailenin organ bağışına izin vermemesi durumunda organ bağışının engellediğini unutmamak gerek

Bu durumun önlenmesi için de ailelerin bilinçlenerek beyin ölümü gerçekleşen bireyin organlarının bağışlanmasının onaylanması gerekmekte.

Yani sizin organlarınızı tek başına bağışlamanız yeterli olmuyor bu konuda ailelerinde rızası önceden alınmalı.

Trabzon İli Böbrek Nakli ve Diyaliz Hastaları Dernek Başkanı Engin Turhal hafta sonu önemli bir organizasyon yaptı.

Okan Üniversitesinden Prof.Dr.Alp Bürkan, Doç.Dr.Gürsel Yıldız ve Dilek Okutur’un katılım yaptığı “BAĞIŞLANAN ORGAN FİLİZLENEN CANDIR “ konulu konfrerans’ta organ naklinin önemi ve ülkemizde bu konuda gelinen son durum masaya yatırıldı.

Ortahisar Belediyesi Çok Amaçlı Salonunda gerçekleşen ve çok önemli açıklamaların yer aldığı sunumu herkesin izlemesini isterdim.

Ne yazık ki bu önemli panele halktan katılım olmadı salon boş kaldı.

Engin başkanın özverisini, iyi niyetini, çalışmalarını bilirim. Ama bu konuda sanırım yeterince duyuru ve çalışma yapılmadı.

Bu şehrin bir evladı olarak hem Engin başkanıma hem de Trabzon’a gelerek bu konuda hassasiyet gösteren değerli hocalarımıza teşekkür ederim.

Lütfen geleceğimizi, sağlığımızı ve yaşamımız çok yakından ilgilendiren bu tür etkinliklere daha çok katılım sağlayalım..

İşin başı sağlık..

Sağlık olmadan önünüzü görme hayal kurma bile şansınız yok.

Bu arada Organ Bağışı konusunda Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte özellikte KTÜ Farabi Hastanemizin çok ciddi uğraşları olduğunu da ifade etmek isterim.

Milli Eğitim ve Diyanet kurumlarımızda bu noktada mihenk taşı.

Herkes üzerine düşeni yaparsa hayata yeniden başlamak isteyen binlerce organ bekleyen hastalara umut olabiliriz.

Unutmayalım ki yarına dair hiçbirimizin garantisi yok.

Bizlerde organ bağışı konusunda “muhtaç ve sırada bekleyen” insan konumuna düşebiliriz..

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR