Sosyal Gündem Resmi İlanlar
Artvin Yayın tarihi: 24 Eylül 2026 10:26

Artvin’de çöp kamyonunu oyuncaklarla süsledi, çocukların sevgisini kazandı

Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde belediyede temizlik işleri personeli olarak görev yapan 40 yaşındaki Rıfat Başar, çöp kamyonuyla yaptığı çalışmayla dikkat çekiyor.

Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde çöp kamyonu şoförlüğü yapan Rıfat Başar, kötü kokuları önlemek için aracını her gün temizliyor, çocukların ilgisini çekmek için de oyuncak ve pelüşlerle süslüyor. Başar, maaşından ayırdığı parayla aldığı oyuncakları çöp toplarken çocuklara hediye ediyor.Kemalpaşa Belediyesi’nde 6 yıldır görev yapan Başar, çöp kamyonunun yaydığı kötü kokulardan hem kendisinin hem de vatandaşların rahatsız olduğunu fark etti. Bunun üzerine aracı kendi imkanlarıyla temizlemeye başlayan Başar, temizlik işlemini günlük rutininin bir parçası haline getirdi.

Çocukların çöp kamyonundan çekindiğini gören Başar, bu kez aracını pelüş oyuncaklar ve çeşitli süslerle donattı. Zamanla çocukların ilgisinin arttığını gören Başar, maaşından ayırdığı parayla oyuncaklar almaya ve bunları çocuklara dağıtmaya başladı.

Kısa sürede ilçedeki çocukların “Rıfat ağabeyi” haline gelen Başar’ın yolunu gözleyen çocuklar, çöp kamyonunu gördüklerinde yanına koşarak oyuncak istiyor.

ÇÖP KAMYONUNU HER GÜN TEMİZLİYOR

Rıfat Başar, aracın temizliğini düzenli olarak yaptığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“İlk araca bindiğimde kötü kokular yayılıyordu. Bu durumu nasıl düzeltebilirim diye düşündüm. Halkın içinden geçerken herkes püflediği zaman da rahatsız oldum; ben de utandım. Kamyonu temizlemeye, temiz tutmaya karar verdim. Alttan, önden, kazanın içini, dışını deterjanla kendi imkanlarımla temizlemek için akşama kadar uğraştım. Bütün kokuyu giderdim ve bunu yıllardır da aynı şekilde sabah, öğle, akşam şeklinde devam etmekteyim. Çünkü bir gün ihmal etsem aynı kokular tekrar yayılacağına eminim”

“TEMİZLİĞE ÇOK ÖNEM VERİYORUM”

İşini severek yaptığını anlatan Başar, çöp kamyonunu temiz tuttuktan sonra vatandaşların da rahatsız olmadığını söyledi.

Başar, “Temizledikten sonra halkın içinden geçerken millet rahatsız olmuyor. Çok güzel kokuyor hatta kokular dışarıdakilerin burnuna kadar ulaşıyor. Elimden geldiği kadar temizliyorum. Şimdi de çöp aracım öğrencilerin, küçük çocukların ilgi odağı olmuş durumda. Aracı oyuncaklarla, çiçeklerle süsledim. İsteyen çocuklara da dağıtıyorum. Bunu maaşımın belirli kısmından, kendi imkanımla karşılıyorum” dedi.

İşini severek yaptığını belirten Başar, “Kesinlikle üfleyip, püflemiyorum. Bu çöp işidir. En ince detayına kadar arabamı temiz tutmaya çalışıyorum. Temizliğe çok önem veriyorum ve bu konuda çok titizim. Sonuna kadar da uygun görüldüğü yere kadar devam etmeyi düşünüyorum” diye konuştu.

ÇOCUKLAR ÇÖP KAMYONUNUN YOLUNU GÖZLÜYOR

Başar, çocukların çöp kamyonuna olan bakış açısını değiştirmek için oyuncak fikrini hayata geçirdiğini anlattı.

Başar, “Sabahları çöp alırken lokantaların önünden geçiyorum. Bir kişi püf dediği zaman moralim bozuluyor doğrusu. İşte bozulmasın diye arabayı titizlikle, çok dikkatli bir şekilde temiz tutmaya çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

Çocukların daha önce çöp kamyonundan kaçtığını belirten Başar, “Öğrenciler çöp arabasından hep kaçarak çekiniyorlardı. Bu çocuklara çöp arabasını nasıl sevdiririm diye düşündüm. Önce birkaç tane oyuncağı arabaya koydum. Çocuklar istemeye başlayınca bu sefer aracı pelüş ayıcıklarla doldurdum” dedi.

Başar, oyuncakların çocuklar arasında yayılmasının ardından onların çöp kamyonunu beklemeye başladığını belirterek, “Bu durum çocukların arasında yayılınca, bu kez çocuklar çöp arabasını bekler oldu. Araçta butonun sesi çıktığı zaman hemen koşuyorlar. ‘Abi oyuncak ver’ diyorlar. Hiçbirini şu ana kadar geri çevirmedim” diye konuştu.

Çocukları sevdiğini ifade eden Başar, çevrenin temiz tutulması gerektiğine dikkat çekerek, “Çocukları seviyorum, ayrı bir ilgim var onlara karşı. Çevremizi temiz tutalım, hayat ve doğa çok güzel. Çöplerimizi yere atmayalım” ifadelerini kullandı.

Başar ayrıca, “Keşke Türkiye'deki bütün çöp araçları bu şekilde olsa. İnsanlar artık seve seve çöp aracına yanaşıyorlar. Tatlı gözlerle bakıyorlar ve bu benim hoşuma gidiyor. Güzel gözlerle bakıldığı zaman, insan yadırgamadığı zaman benim daha çok hevesli hevesli çalışasım geliyor. Farkındalık yaratmak istedim” dedi.

“HER GEÇTİĞİNDE ONA SARILMAK İSTİYORUM”

İlçede esnaflık yapan Hayrettin Okur da çöp kamyonunun artık kötü koku yaymadığını belirtti.

Okur, “Çöp kamyonu buradan geçince kötü koku yayılıyordu. Rıfat kardeşim 5 senedir çalışıyor. Araba buradan geçerken artık hijyenik bir ortam var. O artık tatlı bir kokuyla buradan geçiyor. Rıfat her geçtiğinde tutup, ona sarılmak istiyorum. Türkiye'de belki de böyle bir cicili bicili araba yoktur” ifadelerini kullandı.

“İLK DEFA BÖYLE BİR ÇÖP ARABASI GÖRDÜM”

Öğrenci velilerinden Bahar Şahin ise aracın temizliğinin çocukları mutlu ettiğini söyledi.

Şahin, “İlk defa böyle bir araba ben de gördüm. Çocuklar gördüğü zaman neşeleniyor tabii. Mutlu oluyorlar, Biz de mutlu oluyoruz. Sokaklarımız tertemiz oldu” diye konuştu.

“HEPİMİZE NEŞE KATTI”

Öğrenci Rabia Maparvelioğlu da çöp kamyonunun görünümünden memnun olduğunu belirtti.

Maparvelioğlu, “Çoğumuz çöp arabalarından kaçıyorduk ama bu çöp arabası hepimize neşe kattı. Çok temiz kokuyor, temiz gözüküyor. Hepimizin hoşuna gitti, oyuncaklar var. Herkes mutlu oldu” ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA

Yorumlar (0)

Yorum Yaz

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!