ANAHTAR DELİĞİ - 28-10-2018

ANAHTAR DELİĞİ - 28-10-2018

ANAHTAR DELİĞİ - 28-10-2018

Evini bağışladı büyük alkış aldı

Türk Eğitim Vakfı (TEV) Trabzon Şubesi’nin düzenlediği gece Zorlu Grand Otel’de gerçekleştirildi. TEV Trabzon Şubesi Başkanı Hasan Melek, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Baro Başkanı Sibel Suiçmez, MOBİAD Başkanı Alper Bektaş, Unutulmaz iş insanı merhum Ali Osman Ulusoy’un kızı Hülya Ulusoy, Ahmet Kazaz, TSSO yöneticileri, Trabzonspor’un efsanevi futbolcularından Hüseyin Tok, Trabzon Eczacılar Odası Başkanı Halit Hezkıl Uslu gibi kentin spor, iş ve sanat dünyasından bir çok isim katıldı. Sunay Akın’ın Cumhuriyet’in 95. Yıl dönümü nedeniyle anma sunumu büyük alkış alırken ardından TRT Ankara Radyosu’ndan Belgin Gök ve Süleyman Saral, unutulmaz eserleri seslendirdiler. En özel konuk ise TEV Trabzon Şubesi’ne Prof Dr Ayşenur Ökten oldu. Trabzon’da çocukluğu geçen ve KTÜ Tıp Fakültesi’nde 25 yıl doktorluk yaptıktan sonra emekliye ayrılıp Çanakkale’ye yerleşen Ökten, Çukurçayır’daki evini Türk Eğitim Vakfı’na bağışladığı duyuruldu. Büyük alkış alan Ökten, “Atatürk’ün hayalleri vardı. O çoğunu gerçekleştirdi. Bende onun hayallerini gerçekleştirmek için bir adım attığıma inanıyorum. Bir Türk kadını olarak ona borcum var. Bu borcu hiç olmazsa bir kısmını ödemiş oldum” dedi.

Çimento Fabrikası ve eski belediye binası neden müze olmadı?

TEV Trabzon Şubesi’nin Zorlu Grand Otel’deki bağış gecesinde Sunay Akın çok güzel bir sunum yaptı. Cumhuriyetin hangi zorluklarla gerçekleştirildiğini anlatırken arada memleketi Trabzon’dan da söz etti. Trabzon es geçmek olmazdı. “Bir milletin, bir ülkenin hafızası müzelerdir. Bu müzeler olmazsa o millet ve ülke alzaymır olur, gelişemez.” diyen Sunay Akın, salondakilere Çimento Fabrikası’nın ne olduğunu sordu? “Yıkıldı mı?” diye tekrar etti. Salondan bir ses,”Yarısı yıkıldı. Diğer yarısı kaldı. Hepsi yıkılacak çalışmıyor” dedi. Bunun üzerine, “Neden Amerika büyük biliyor musunuz? Orada 17 bin 500 müze bulunuyor. Orada okullar müzelerde ders veriyorlar. İşte bu nedenle büyük. Biz tarihimizi bilmiyoruz. Size Cumhuriyetle ilgili anlattıklarımı ilk kez duyuyorsunuz? Neden? Trabzon’un neden müzeleri yok? Çimento Fabrikası başka ülkelerde olsa müze haline çevrilir yakın tarih bunun içinde anlatılırdı. Ama yok burası Trabzon, Türkiye değil mi? Meydanda yürüdüm biraz önce. Meydan açık hava kış veriş merkezi gibi. Eski tarihi belediye binasını AVM’ye çevirmişler” diyerek tepkisini bile getirmesi salonda büyük alkış aldı.

TTSO’da ’tiyatro’ tartışması

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın(TTSO) önceki gün gerçekleştirilen Ekim Ayı Meclis Toplantısı'na TTSO tarafından hazırlanan yeni tiyatro binası projesi gündem oldu. Trabzon Mimarlar Odası eski Başkanı ve TTSO Meclis Üyesi Sayim Adanur, projenin ortak akılla hazırlanmadığını öne sürdü. Adanur, "Komite üyesi olarak bizi de ilgilendiren konuyu basından mı duymalıydık?” diyerek sitem etti. “Burada istişare edemez miydik?” diyerek sözlerini sürdüren Adanur,”Bu projeyi hazırlatmak bizim üzerimize vazife değildi. Söz konusu proje şehrimizin kültürel kimliğini yansıtmak bakımından yeterli zenginliğe sahip gözükmemektedir" dedi. TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu da, "Bu dediğiniz proje 3,5 yıllık bir mesele. Projeye takılmaktan ziyade konuya, meselenin özüne odaklanmayı öneririm. Proje dış kabuktur istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Projeyi yapacak olan kuruluş biz değiliz, Kültür ve Turizm Bakanlığı'dır. İhale aşamasında projeyi istedikleri gibi değiştirebilirler onların tasarrufundadır. Onların takdirine kalmış" dedi.

Son valiler kararnamesi ve Süleyman Soylu

Trabzon eski milletvekili, İstanbul Milletvekili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun belediye başkan adayı olacağı Ankara kulislerinden geliyordu. Trabzon kulisleri de bu bilgiler ışığında çalkalanıyordu. Sonuçta Süleyman Soylu Trabzonlu ve eski Trabzonlu vekil. Trabzon’dan Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacağını iddia edenlerle, İstanbul ve Ankara’dan aday olacağını söyleyenler, ortalığın tozunu dumanını atıyordu. Yani anlayacağınız Trabzon’da Faruk Özak, Erdoğan Bayraktar nasıl ki konuşuluyorsa her dönem. Süleyman Soylu da aynı şekilde konuşuluyor. Süleyman Soylu daha bir canlı konuşuluyor. Mesela bazıları Süleyman Soylu’nun Trabzon Belediye Başkan adayları belirlemesinde etkin olacağını söylüyorlar. Mazhar Yıldırımhan, Ergin Aydın gibi isimlerden yana görüş bidireceğini ifade ediyorlar. Kime bildirecekti ki Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a.. Son Valiler kararnamesinde aslında biraz tüyo verdi bize.. Süleyman Soylu büyük ihtimalle aday olmayacak. Belediye Başkan adayı gösteremeyecek. İçişleri Bakanlığına devam edecek. Çünkü görevden aldığı isimler, onun anlaşamadığı isimler. Onları önce temizledi. Ardından göreve getirdiği kişiler ise kendi ekibinden ve yakınen tanıdığı isimler. Yani kadrosunu yine kurdu yoluna devam edecek gibi duruyor. Kulisler böyle yorumluyor da diyebiliriz. Önümüzdeki süreç ciddi. Trabzon’ bizce karışır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler