Anahtar Deliği 22.03.2018

Anahtar Deliği 22.03.2018

Anahtar Deliği 22.03.2018
RİZE-TRABZON ARASI DEMİRYOLU POLEMİĞİİ TEKRAR ALEVLENDİ

Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, geçtiğimiz günlerde Karadeniz TV’de bölgeye düşünülen tren yoluyla alakalı sözler söyledi. Bölgede yapılması planlanan demiryolunun Samsun-Sarp Demiryolu olması gerektiğini kaydederek, bölgedeki 6 ilin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlarının da isteğinin bu şekilde olduğunu söyledi. Bu sözlerine anında tepki Trabzon Demiryolu Platform Sözcülerinden geldi. Mustafa Yalalı ve Şaban Bülbül, hemen bir araya geldiler. Şu anda üzerlerinde çalışıyorlar. Demiryoluyla ilgili açıklama yapacaklar. Yani onların bölgeye en uygun gördükleri proje Erzincan Trabzon demiryolu projesi. 
Mustafa Yaylalı, “Erzincan üzerinden geçiyoruz biz. O hat şuanda tamam. Erzincan’a bağlanıp dünyaya bağlanacağız. Derdimiz bu. Erzincan Demiryolu bütün aksları birbirine bağlıyor.” diyor.

ÜÇÜNCÜ’YÜ DİKKATE ALMIYORLAR
KTÜ’den Prof Dr. Kemal Üçüncü bu konuyla alakalı Haber61 TV’de Levent Ustabaşı’nın sorularını yanıtladı. Üçüncü, Samsun - Hopa arası demiryolu hattını savundu. 
Yaylalı ve Bülbül bu konuda Üçüncü’ye cevap vermeyeceklerini onun bu konuda teknik ve bilimsel konuşmasının doğru olmadığını, kendi alanı olmadığını ifade ettiler. Kısaca muhatap almadılar. Kısaca “Demiryolu onun konuşacağı konu değil.” dediler. 

Devam edelim. Aziz Karamehmetoğlu’ndan.
6 ilin ticaret ve sanayi odasının da isteğinin bu şekilde yani Samsun-Sarp arası olduğundan söz etmesinin ardından Trabzon’dan Demiryolu Sözcüsü Mustafa Yaylalı hemen TTSO’ya seslendi; “Ey Trabzon Ticaret Sanayi Odası tarafını seç” diye mesaj verdi.

Yaylalı şunu yazdı; “Biz, 2050 - 2060 Dünya ticaret projeksiyonu çerçevesinde Trabzon - Erzincan Demiryolu Projesinin Dünya, Türkiye, Doğu Karadeniz ve Trabzon açısından önemi ve değerini detaylı bir şekilde anlatan bir açıklamayı yakında paylaşacağız. Mücadelesini verdiğimiz, dertlendiğimiz bu projede önceliğimiz ve durduğumuz yer açık ve nettir. 

Ancak, açıklamada Trabzon adına yer aldığı belirtilen kurumlarımızın, durdukları yeri ve önceliklerini net olarak ifade etmelerini bekliyoruz.”

İşte seslendiği nokta burası.

TTSO Başkanı Hacısalihoğlu buna ne diyecek?

Son olarak Trabzon Demiryolu Sözcüleri videolu bir anlatım yapacaklar. Buna hazırlanıyorlar.

TRABZON BENCİLCE DİYEN SUNUCUYA HADDİNİ BİLDİRMEDİ

O konuyu noktalamışken yeniden Aziz Karamehmetoğlu’na dönelim. 

O programda sunucu Çiğdem Fazlıoğlu’nun Trabzon ilini kast ederek “O il bencilce mi düşünüyor?” şeklindeki saygısızca bir soru sordu. 

Başkan Karamehmetoğlu ise bu saygısızlığına aldırış etmeden şu cevabı verdi; “O il bugüne kadar hep bencilce düşünmüştür, farklı bir şey düşünmemiş ki. Ama o düşünce tarzlarıyla birlikte de muvaffak da olmuşlardır. Ama bugüne kadar da kendilerine bazı şeylerde hiç tepki koyulmamış. Bu mesele tepki meselesi değil. Benim düşüncem tarzım, bizim düşünce tarzımız, Ordu’nun veya Giresun’un düşünce tarzı diğer arkadaşlarımızın projesine engel olmak değil. Biz 6 ilin mutluluğundan, 6 ilin güzergahından bahsediyoruz ve bunun bir kere daha altını çiziyorum. Bu proje çok daha ciddi anlamda kamuoyunda dile getirilmesi lazım.” şeklinde cevap verdi.

Birincisi sunucu “Trabzon’a bencilce hareket ediyor” diyerek saygısızlık etmiş haddini aşmıştır!

İkincisi Aziz Karamehmetoğlu da daha ağırını yapmıştır.

Trabzon et ve tırnak gibi bir birinden ayrılmaz. Ama görünen o ki kafalarda yerel yöneticiler bilimsellikten uzak konulara duygularını ve başarısızlıklarını katarak yaklaşım sergiliyorlar. Aziz Karamehmetoğlu bu noktada doğru yapmamıştır. Haklı konusu da olsa bu şekilde bir yaklaşım kabul edilemez. 

Acilen Rize ve Trabzon yerel yöneticileri geniş kapsamlı bir toplantı düzenlemeleridir. Eğer bu kafalarla bölgeye yatırım ve demiryolu getirebileceklerini sanıyorlarsalar yanılıyorlar! 

CEHENNEM ÇUKURLARININ EN DERİNİNE YOLLAR! 

Rize’de bir internet sitesi yazarlarından Metin Topçu da çok ağır bir dille Trabzon-Erzincan demiryolu projesini savunanları yerden yere vurdu.

“Eğer siz Allah'tan korkmaz ve önce Samsun Sarp Hızlı Tren Hattını yapmaz da Trabzon Erzincan hattını yaparsanız bu günah sizi cehennemin dibine yollar…” ifadelerini kullandığı yazısında, “Hatta İtalyan şairi Dante’nin hayalindeki cehennem çukurlarının en derinine yollar.” ifadeleriyle adeta öfke kustu.

Topçu yazısını şöyle bitirdi;

“Bunu sözümü unutmayın…
Devletimizin Güney sınırlarımızda yedi düvelle savaştığı bir zamanda milletimizin moralini bozacak hiçbir hareketin içinde olmam…
Mehmetçiğimiz orada mübarek kanını bizim içi akıtırken hiçbir siyasi çıkarın manivelası olmam…
Ama şer güçlerin çabaları mecbur ediyor beni…
Kendini bu konuya adayacak gerekirse siyasi bedel ödeyecek bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları umarım kısa zamanda sesimizi duyar…
Yoksa Cumhurbaşkanımızın dikkatini çekene kadar kamuoyunu doğru bilgilendirmeye devam edeceğim.””

HAYDAR REVİ’NİN İŞİ ZOR!

Demiryolu’ndan çıkalım artık.

Zira başka konular da var.

Şimdi siyasi atmosferde neler oluyora bakalım.

AK Parti Trabzon İl Kongresi öncesi neler yaşanıyor.

Az kaldı.

Bir iki gün sonra il kongresi olacak.

Bu il kongresi sonrası oluşacak yeni il başkanı ve yeni il yönetimi yeni vekilleri yeni meclisi, yeni belediye başkanlarını da belirleyecek. Tabi AK Parti istediği oyu alabilirse.

Peki bu denli önemli, Türkiye’nin yeni bir sisteme geçmesinin tam arifesinde ne derece ciddi bir oluşum sağlanmak için hareket ediliyor?

Evet. Cevap ise çok kötü. Ortaya konan isimler, mevcut yönetimden yeni yönetime girecek isimler bile kendi işinde başarısız olan isimler. Bunu biz söylemiyoruz kamuoyunda söylüyorlar. Herşey ortada. Alınan gelen eleştirilerde..

Trabzon’da hiçbir şey saklı gizli kalmaz. Sadece herkesin bildiği ‘sır’ denilir.

AK Parti’de işlerin çok kötü gittiğini aslında son örnekten de anlayabilirsiniz.

Trabzon’da buna çok sebep sayılabilir.

Parti’yi dışardan birilerinin güdümüyle yönetme denilebilir, lider tanımamazlık başına buyrukluk denilebilir, Matruşka oyuncular gibi içinden kimin çıktığı belli olmayanların oluşturduğu topluluğun aldığı aciz kararlar denilebilir, vekillerin aralarındaki güç savaşı denilebilir..

Herşey denilebilir!

Ve mesela ki bu durum iktidar partisinin gücünü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bölgedeki hareket alanını zayıflatıyor. 

Buna sebep olan görünen en büyük sorumlu il başkanı ve  A takımıdır. 

Unuttuk.

Üstte son örnekten bahsettik. 

İl yöneticisi Vesile Çörekçi Arslan, Ortahisar Belediyesi’ndeki görevinden istifa etti.

Nedeni ise İmar Müdürlüğü’nden Fen İşlerine oradan da asfalt şantiyesine sürüldü. Buna tepki olarak istifa etti.

Koca il yöneticisi belediyede sürgün yedi!

Yani varın gerisini siz anlayın.

Gerçi şunu da diyebilirsiniz, ‘Koca il yöneticisinin’ belediyede ne işi var?

İl yönetici seçimleri ne kadar kötü yapılıyor?

Hayhay bu sorulara da itirazımız yok.

HAYDAR REVİ GÜÇLÜ İSİMLERİ ETRAFINDA TOPLAYABİLECEK Mİ?

İl Başkanlığı için Haydar Revi’ye kesin gözüyle bakılırken son dakika gelişmesi olmaz ise Revi il başkanı. Listesinde güçlü kenti kucaklayan her kesimden isimlere yer vermek istiyor lakin eski il genel meclisi çevresi onu bırakmıyor. Her hareketini kontrol etme çabası üstten gözlerle ‘adamlarımızı satma’ tavırları parti il binası koridorlarında hissediliyor. Partiye kaç aydır uğramayan hiçbir yere gelmeyenler dahil şimdi il binasında akıllarında notlarında bir kaç isimle dolanmaları enteresan bulunan bazı detaylar arasında yerini aldı. Bu arada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu liste oluşmasında ne kadar etkili olacak? Tamamında mı yarısında mı yada hiç mi? Soylu’nun her zaman yanında olan Ahmet Uğur Zihni ve Murat Zeki Solak’ın listede olmasına kesin gözüyle bakılırken milli görüş kesimi Zihni’yi istemiyor. Bakalım listeler açıklandığında ne gibi süprizlerle karşılaşacağız. Milli Görüş Trabzon’da bazı hamleler yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun onayladığı isimler kesinlikle il yönetiminde. Muhammet Balta ve Adnan Günnar’ın ekibi de listede gözüküyor. Ayşe Sula Köseoğlu’nun hiç bu liste işlerine girdiği yok. Bakan Süleyman Soylu bazı isimlere neşter vurduğu biliniyor. 

AHMET HAMDİ GÜRDOĞAN VEYSEL BEYAZLI İLE NE KONUŞTU?

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nde seçim çalışmaları hızlanırken bir daha kanun gereği aday olamayacak olan (çünkü iki dönem başkanlık yaptı) Ahmet Hamdi Gürdoğan’dan bir çıkış geldi. Trabzon’da yaşamayan Sebze ve Meyve İhracatçısı Kalyoncu Grubu’n ortaklarından Saffet Kalyoncu’yu işaret etti. Ahmet Hamdi Gürdoğan ‘uzaktan kumandayla’ İhracatçılar birliğinin yönetilmeyeceğini biliyor. O neden dışarda olan Trabzon’da olmayan kendinin yönetebileceği kendine yakın Saffet Kalyoncu’yu işaret ediyor. Bir de ukalaca diyorki; ihracatçıların daha iyi yönetilmesini isteyen yeni vizyon arayışında öne çıkan isimlerden Veysel Beyazlı’nın da buna destek olacağını söylüyor. Beyazlı  ile Gürdoğan bundan bir kaç hafta önce oturduklarında Beyazlı kendisine, “Uzaktan burası yönetilmez Trabzon’da olan biri yönetecek” demişti. Buna rağmen bu hamleyi yapmasında başka bir sebep var.

BAKANLIK TARİH VERMEDİ 

Trabzon Havalimanı’nın haziran-eylül ayları 08.00 - 20.00 saatleri arasında kapatılarak tadilat yapılacağı söyleniyordu. Dün bakanlıktan açıklama geldi. 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından yapılan açıklamada, Trabzon Havalimanı’nın pist, apron ve taksi yolu sahalarının onarımının yapılmasına yönelik çalışmalar başlatıldığı bildirilerek, “Söz konusu çalışmalar kapsamında; mevcut pist, 4 cm tıraşlanacak, ardından tekrar 4 cm asfalt yeni aşınma tabakası ile kaplanacaktır. Pist Aydınlatma Sistemi, CAT II kategorisine göre yenilenecek ve bir adet 400 m2 büyüklüğünde Regülatör Binası ve 11 Pist başında İstinat duvarı yapılacaktır” denildi. 
Açıklamada, çalışmaların havalimanının uçuş trafiğine kapatılmadan belli saatler arasında yapılmasının planlandığı bildirildi. Bu doğrultuda onarımların yapılacağı tarih ve saatlerin belirlenmesine ilişkin çalışmaların devam ettiği aktarıldı. 
Tarih yok!
Saat yok!
Çalışmaları sürüyor.
Yaz ayı geliyor.
Sezon açılmasına bir kaç gün kaldı. Bu yaz bu tadilatın imkanı yok!
Bakanlık biraz geç kaldı. Bir dahaki ölü sezonu düşünsünler.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler