Anahtar Deliği 18.10.2018

Anahtar Deliği 18.10.2018

Anahtar Deliği 18.10.2018

KDK VE HEKİMOĞLU ARASINDA NE OLDU?

MÜSİAD Trabzon Şubesi’nin geçtiğimiz günlerde yaptığı basın toplantısı büyük yankı uyandırdı.

Cephanelik’teki tarihi binanın yanına yapılan restoranla ilgili açıklama yapmışlardı.

Tarihi Cephanelik’in olduğu bina ilk açıldığında restorandı. Sonra iş insanı Ahmet Sarı burayı butik otele çevirdi.

Yanına da o tepki çeken restoran binası yapıldı.

Bu bina oradaki dokuya uygun yapıldı. Kimine göre tarihi binayı kapadı kimine göre kapamadı.

MÜSİAD yönetimi buraya yapılanın tarihe sahip çıkmak olduğunu, güzel bir projeyi Trabzon’a kazandırdıklarını söylediler.

İşte bu açıklamalar sırasında Kamu Denetçiliği Kurumu’nun tuttuğu rapor da gündeme geldi. Raporda Cephanelik’de ki bazı eksik ya da yanlışlar ifade edildi.

Bu raporla ilgili Celil Hekimoğlu, “Kamu Denetçiliği Kurumun rapor hazırlamış ama altı boş. Burada hiçbir yanlış yok. Fevkalade bir yapı.” yorumunu yaptı. Tabi sadece bu cümleyle değil. Bunun başı var sonu var. Yani KDK’yı hedef alma niyetinde de değildi.

Ama sohbet esnasında bunu söyledi, bu sözleri de medyaya yansıdı. Buna karşılık KDK şu açıklamada bulundu; "KDK, Trabzon’da bir vatandaşın şikayeti üzerine titiz bir çalışma ile anayasal ve kanuni sorumluluklarını yerine getirerek hazırladığı hak ve hukuku gözeten tavsiye kararı ile ilgili olarak, Trabzon’daki bir derneğin ikinci derecede bir yöneticisinin mantıksız, hukuk dışı ve ahlaki olmayan saldırılarına maruz kalmıştır. Herkes anayasal bir kurumdan bahsederken saygılı olmak zorundadır.” ifadeleri yer aldı. Yapılan açıklamada karar süreci ile ilgili bilgiler verilirken “Öncelikle bilinmelidir ki, KDK kararlarını hazırlarken kanunda belirtildiği üzere hem şikâyetçiden hem de şikâyet edilen idareden tüm belge ve bilgileri toplamaktadır. Ayrıca uygun bulduğu durumlarda yerinde inceleme yapabilmekte ve bilirkişi görevlendirebilmektedir. KDK, şikayet ile ilgili olarak alanında uzman kişilerce detaylı bir çalışmadan sonra kanunda belirtilen hukukun üstünlüğü ve hakkaniyet ilkeleri çerçevesinde kararını vermektedir. KDK kararlarına uymayan kamu yöneticileri milletin temsilcisi olan TBMM önünde hesap verir. Tavsiye kararlarını tüm kamu yöneticileri ve belediye başkanları uygulamak durumdadır. KDK, kararlarının uygulanması için sonuna kadar takipçisidir. KDK kararlarına uymayan kamu yöneticileri milletin temsilcisi olan TBMM önünde hesap vermektedir. KDK kararlarına uymayan kamu yöneticileri ve belediye başkanları uzun süre görevlerinde kalamamışlardır.” ifadeleri kullanıldı. KDK kendilerine hedef alınan sözler üzerine hukuki yollara başvuracağını belirtip “Kurumun verdiği bu karar sebebiyle KDK’ya saldıran ve hakaret etmeye yeltenen bu şahıs hukukun üstünlüğünü ve hakkaniyet ilkelerini anlamamıştır. Ayrıca bu şahsın KDK’ya yönelik saldırısına karşı yasal yollara başvurulacak ve hukuk önünde hesap verecektir. Gün gelecek, bu kafa yapısına sahip şahıs da hak ve hukuk arayışı için Ombbudsmanlığa başvuracaktır.”

MÜSİAD üyesi Hekimoğlu Döküm Sanayii Yönetim Kurulu Başkanı Celil Hekimoğlu, ekonomi ve KDK ile sözlerine açıklık getirdi. Yazılı açıklama yaparak şunu belirtti;

 “Basın toplantısında verdiğimiz beyanların ilgili kişi ve kurumlarca yanlış anlaşıldığını üzülerek öğrenmiş bulunuyorum. Öncelikle belirtmeliyim ki toplantımızın amacı her zaman vatandaşı olmaktan gurur duyduğumuz ülkemizin ve bağlı devletlerimizin kanunlar çerçevesinde kurulmuş bir kurumunu karalamak ve kuruluş amacını eleştirmek, sorgulamak değildir. Anayasa ile tarafımıza tanınmış eleştiri hakkımızı kullanmaya çalıştığımız beyanlarımız yanlış anlaşılmıştır. Basın toplantısındaki beyanlarımız bir bütün olarak değerlendirildiğinde mevcut ekonomik krizle, krizin sebepleri ve aşılma yöntemleri ile ilgili de beyanlarımız fark edilecektir. Sorulan bir soru üzerine eleştiri hakkımızı kullanarak verdiğimiz beyan ilgili kişi ve kurumlarda kırgınlık oluşturmuştur. Bildiğimiz kadarıyla yürürlükte olan imar affı çerçevesinde kanuna uygun bir şekilde ruhsatlandırılan bir bina ile ilgili Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) tarafından verilen raporun bu durumla çelişkisini ifade etmeye çalıştığımız beyanlarımız sırasında sponten konuşma sebebiyle seçtiğimiz kelimeler maksadını aşmış olabilir. Yıpratmak, mevcudiyetini sorgulamak amacıyla vermediğimiz beyanlarımız KDK tarafından yanlış anlaşıldığı için üzgün olmakla beraber bu mevki ve statüdeki bir kurumun kişileri, bu olayda beni hedef alan açıklamaları devlet refleksine ve devlet geleneğine uygun olmamıştır. Bu durumdan duyduğumuz üzüntüyü de belirtmeden edemeyeceğim”

ORHAN KAHVECİ’NİN BÜYÜK SORUNU

Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü Orhan Kahveci, bu aralar sıkıntıda. Osmanlı Hükümdarı Fatih Sultan Mehmet Han’ın, Trabzon’u fethinden sonra kiliseden camiye dönüştürülerek ‘Büyük Fatih Cami’ adını alan ve restorasyonuna başlanan Ortahisar’daki camide sökülen zeminin altından tarihi mozaik süslemeler ortaya çıkmıştı. Arkeologlar tarafından temizlenen camii tabanındaki mozaik süslemeler, kapladığı alan ve yapıları itibariyle şu ana kadar dünyada korunarak günümüze gelen en iyi eserlerden biri olduğu tespit edilmişti. Restorasyonu da Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğü yaptırıyordu. Restorasyonu yapan iş insanı da Serkan Kılıç’tı. Harika bir eseri gün yüzüne çıkardılar. Hatta tarihi.. Ama medyada mozaiklerin korunması ve sergilenmesi için çelik konstrüksiyon iskeletle oluşturulan cam döşemenin üzerine halı ile kapatılması tepkilere neden olduğu belirtildi. Yani cami olarak kullanılan alanda mozaiklerin sergilenmesi tabi biraz zor. Çünkü mozaiklerin üzerinde asla namaz kılamazsın. Çelik üzeri camla koruma altına alınmasının sebebi o. Namaz dışındaki saatlerde turistler gelebilir ama o da zor. Trabzon Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu da sessiz kalıyor. Onun görüşü de cami olarak kalmasından yana. Namaza kapatsan olmuyor, mozaikleri açsan namaz kılınmıyor. Ama işin özü şu. Burası kılıç hakkıdır. Yani kiliseden cami olması ve yıllardır böyle kullanılması tarihten gelen bir hak. E namaz kılınan yerde de mozaikleri açman imkansız.

BEŞİKDÜZÜ’NDE CAHİT ERDEM SESLERİ

Cahit Erdem CHP Beşikdüzü Ortahisar başkan aday adayı oldu.

Beşikdüzü’nden aday adayı olacağını duyurması büyük ilgi gördü. AK Parti’nin en büyük dişli rakibi olacağı şimdiden belli olan Cahit Erdem, her kesim tarafından sevilen sayılan bir isim. Orhan Bıçakçıoğlu’nu koltuğundan sallayacak tek isim olarak belirtiliyor. Trabzonspor yöneticisi, ASKF Başkanı olması da kendisine büyük avantaj sağlıyor. Çünkü binlerce spor yöneticisi, milyonlarca sporcu tarafından sevilen Cahit Erdem, iş dünyasının da desteğini alıyor. AK Parti’yi Beşikdüzü’nde zor günler bekliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler