Anahtar Deliği 15.03.2018

Anahtar Deliğinden bakmaya devam edeceğiz. 15.03.2018

Anahtar Deliği 15.03.2018
NURİ ALBAYRAK’IN NİYETİ NE?

Kuzey Ekspres’te yazan Kamil Anahar, Trabzonspor eski başkanı Nuri Albayrak ile telefon sohbetini köşesine taşıdı. Albayrak ile konuşmalarının çoğunu özel olduğundan yazmadığını ifade etti. Ama şöyle bir anekdot verdi. Nuri Albayrak’ın niyetiyle ilgili şu kısmı yazdı; “Nuri Albayrak, koşulsuz memleket sevgisi nedeniyle çare arayan herkese, çare aranan her toplantıya destek verecek. Buna kendisini Ibra etmeyen isimler de dahil ve bu konuda da çok samimi. Öyle özür vb gibi kibri besleyen beklentilerden uzak duracak kadar çelebi. NA, Trabzonspor’un ekonomik olarak tolere edilebilir noktayı çok çok aştığı ve geri dönüşün de imkansıza yakın olduğu görüşünde. Ağustos 2018’de öngörülebilir borcun 1.6 milyar olacağını söyledi.”

Anahar yazısında, başkanlığa kesinlikle aday olmayacağını da söyledi.

ESTETİKTE SAHTE DİPLOMALILAR MI VAR?

Trabzon’da estetik cerrahi sektöründe ilginç çarpıcı gelişmeler oluyor. Enteresan duyumlar alıyoruz. Bu duyumlardan bir tanesi meydan civarındakilerle ilgili. Bir tanesi sahte diplomayla hatta internette sahte bir doktor fotoğrafıyla 5-6 yıldır hizmet veriyormuş! Duyunca şaşırdık. İnternete girdik! Hakikaten böyle bir şeylerle karşılaştık. Bize gelen şikayetlerde evde saç ekimi bile yapıldığı yönündeydi.. İnsanın kanı donuyor. Böyle nasıl yapılabilir anlamak mümkün değil. Bu sektör Trabzon’da ciddi şekilde irdelenmeli. Ciddi şekilde işini yapanlardan destek alınmalı. Yetkililer bu konuda bir çalışma yapmalılar. Doktorların yapması gerektiği işi işin uzmanı olmayanlar hatta sağlıkçı olmayanlar yapması korkutucu..
Arap turizminin artmasıyla saç ekimi ve diğer estetik sorunların çözümü için insanlar Trabzon’u tercih ederken buradan kötü intibalarla gitmesini de istemiyoruz.

HAYDAR REVİ’NİN YERİNE KİMLER DÜŞÜNÜLÜYOR?

AK Parti Trabzon İl Kongresi’ne doğru enteresan gelişmeler yaşanıyor. Bunlardan en çarpıcısı yeni yönetimde en fazla mevcut listeden 4-5 kişinin olacağı yönünde. Bunların arasında Bakan Süleyman Soylu ile Başkan Gümrükçüoğlu krizi süresince sınıfta kalanların olmayacağı yönünde bilgiler geliyor. Halil İbrahim Demirtaş, Enes Aslan, Ahmet Uğur Zihni gibi flaş isimlerin yeni listede olmayacağı öne sürülüyor. Ama biz pek inandırıcı bulmadık. Lakin Demirtaş konusunda tereddütlerimiz yok değil. Belki o isim konusunda sorun yaşanabilir. Çünkü kriz süresince sessizliğini korudu. Tabi bu sessizlik belki parti yararına olabilir. Neyse bu arada Haydar Revi ile ilgili başkent kulislerinden aldığımız bilgiler Trabzon’da gündem oldu. Haydar Revi’nin tek liste ile seçime gireceği ifade edilirken bir anda rüzgar Revi’nin yüzüne yüzüne vurmaya başladı. Revi’nin de bu son krizde ve bazı yatırımların takibinde vizyonsuz, eksik kaldığı güçlü bir il başkanı portresi çizemediği için yerine genel merkezin 2-3 isim düşündüğü ortaya çıktı. Bu artık kesinleşti. Bunu Haber61 taaa 2 hafta önce yazdı.  Şimdi bu isimler arasında yeni öne çıkan biri var. Ergin Aydın. Bu isim fazla önce çıkmaya başladığını yeni gelişme olarak yazalım. Öte yandan 25 Mart tarihinde yapılacak olan il kongresine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Enerji Bakanı Berat Albayrak katılacak.

MUHARREM USTA KİMLERLE YOLA DEVAM EDER?

Nisan ayında Trabzonspor olağanüstü kongresi var. Bir ihtimal olağanüstü kongre iptal edilebilir. Trabzonspor Divan Başkanı Ali Sürmen bazı temaslarını sürdürüyor. Trabzonspor hayırlısı neyse o kararı almak camianın nabzını tutarak bunu aktarmak için. Bu arada olağan üstü kongre olsa Muharrem Usta mevcut yönetimden kimlerle yoluna devam edecek? İşte bu soru tekrar soruluyor. Diyelim aday oldu olmayacağım dedi de oldu. Kimler yeni listesinde olur? Ahmet Çubukçu, Gençağa Meriç yeni listesinde yok! Aldığımız duyumlara göre.. Bu iki kişiyle yola devam edilmeyecek.

HASAN KURT HÜSEYİN BAŞARAN'I YAZDI

İran'da düşen jette kızı Mina Başaran'ı kaybeden Trabzonlu İş adamı Hüseyin Başaran'ı gazeteci Hasan Kurt köşesine taşıdı. 

İşte Kurt'un o yazısı;
 

Türkiye’yi yasa boğan uçak kazası sonrasında, İstanbul’dan Dr. Güngör Akyüz aradı. ‘Abi, ABD’den ünlü bir Türk gazeteciye senin ismini verdim. Hüseyin Başaran ile ilgili birkaç sorusu olacak’ dedi. Birkaç saat sonra ABD’de de yaşayan Türk gazeteci aradı ve ‘Hüseyin Başaran, kimdir? Bu kadar büyük servet, nereden geldi’ şeklinde birkaç soru sordu.
Gazeteciye, ‘Malı, mülkü, parası ve işi olan bir baba, çocuğuna limon sattırır mı?’ dedim.
Binlerce km uzaktaki ses, bir anda kesildi… Sonra, ‘Anlamadım’ dedi. Başaran’ı dilimiz döndüğünce anlattık.

***
Uzun Sokağın en eski esnafından biri kuru temizlemeci Zafer Sarı’dır. 70’ine merdiven dayayan Zafer, Trabzon Ramada Otelin yapım aşamasında bir gün, ‘Olacak uşak b.kundan bellidir, derler ya… Bu bizim Hüseyin, sarı saçlı Hüseyin, 9-10’lu yaşlarda kucağında limon kasası, bu Uzun Sokakta yaz aylarında kan-ter içinde limon satardı. O zaman Faruk Başaran abimiz Dr. Kolcu’nun apartmanında otururdu. (Merkez eczanesi batısında). Hüseyin’in dedesi Yakup Başaran ile babası Faruk abi fındık tüccarıydılar. Hüseyin’e limonu babası sattırmazdı kendi, gizli satardı. Babasının duymasını istemezdi. Hatta bir gün bana, ‘Zafer abi sakın babama söyleme’ demişti. Hüseyin’in temeli sağlam. Ticareti o yıllarda öğrenmeye başlamıştı. Sonra İstanbul’a gitti, babasının işinde çalıştı, farklı işlere el attı ve bugünkü Hüseyin Başaran oldu’ demişti.
***
Hüseyin Başaran’ı 1990’lı yılların ortalarında tanımıştım. Tanışıklığımız Hasan Fehmi Bayraktar’ın sayesinde olmuştu. Yanılmıyorsam 1994 yılı idi. İstanbul’da bir grup genç Trabzonlu, 1967 Trabzonsporlu genç işadamları derneğini kurmuştu. Kurucular arasında Ahmet Nur Çebi’nin kardeşi Tayfun Çebi, Kamil Atakol, Metin Yücesan, Hasan Fehmi, Hüseyin Başaran, Abdulkadir Kolot gibi isimler vardı. 1995 yılında haftalık Trabzon Ekspres’i çıkarmaya başlamıştım. Bu ekip gazetenin abonesiydi. Trabzon’dan İstanbul’a, Tekirdağ’a posta ile gazete gönderirdim.

***

Hüseyin Başaran, İlkokuldan sonra babasının İstanbul’a gitmesi nedeniyle Trabzon’dan ayrıldı. Ortaokul ve Lise sıralarında turist rehberliği yaptı. Amacı, İngilizce öğrenmekti. Kısa sürede İngilizceyi öğrendi. Liseyi terk etmişti. Daha sonra bitirdiğini sanıyorum. Babası o yıllarda İstanbul’da kömür işi yapıyordu. Babası ile çalışırken, işi ele aldı. Kömürün yanısıra Gürcistan’dan saç-demir ithal işine girdi. İstanbul’un en gözde mekanlarından Nişantaşı vali konağı caddesinde görkemli bir ofis açtı. Trabzon Organize Sanayi Bölgesinde, baba- dede işi fındıkçılığa el attı. Başaran fındık fabrikasını kurdu. Borcu olmasına rağmen fabrikayı yabancılara satmadı. Bir süre sonra fabrika TMSF’ye geçti. Bir banka genel müdürünün yardımıyla TMSF ile yapılandırmaya gitti, fabrikayı kurtardı.

İşleri düzelmeye başlamıştı. O sırada bir yat satın aldı. Yatı aldıktan sonra, Hasan Fehmi Bayraktar’a, ‘Bayraktar, bu yatta beni kazıkladılar. Ben yat imalatına başlayacağım’ dedi… Ve dediğini yaptı Antalya Serbest Bölge’de bir tersane kurdu. Art arda imal ettiği yatlardan iyi paralar kazandı. Sonra farklı iş kollarında faaliyet gösteren çok sayıda şirket kurdu. Bodrum ve Trabzon’da Ramada otellerini kurdu. İnşaat sektörüne girdi. Türkiye’nin önde gelen işadamlarından biri oldu. Hüseyin Başaran’ın ticari geçmişi ile ilgili bildiklerimiz bunlar. Mutlaka bilmediklerimiz de vardır.
***

Hüseyin Başaran ile iki- üç yıl önce Trabzon Ramada otelin yapımı sırasında iki üç kez sohbet etmiştik. Trabzon’daki sağ kolu Ahmet Akbulut da(Gırtlak Ahmet) yanımızda idi. Otelde çalışanlara direktif veriyordu. Otel bahçesinde ayaküstü ve daha sonra otelin birinci katında tahta sandalye üzerinde bir süre konuşmuştuk. Karşılaştığı olumsuzlukları anlatmıştı.
***
Hüseyin Başaran; çekirdekten yetişme bir iş insanıdır. Yaşamının belirli dönemlerinde büyük zorluk ve sıkıntılarla mücadele etmiş ve bugün ülkenin sayılı isimlerinden biri olmuştur.
Elim kazada hayatını kaybeden biricik kızına ve arkadaşlarına Allah’tan rahmet, Hüseyin Başaran’a, saygıdeğer eşine ve oğluna başsağlığı dileriz.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler