Türkiye'de Coğrafi İşaretli Ürünlerin Sayısı Artıyor

TÜRKPATENT, 2023 sonunda 1512 Türk ürününü coğrafi işaret olarak tescilledi. Gaziantep liderken, Hatay en çok başvuru yapan il oldu. AB'de Türk ürünlerinin tescil süreci devam ediyor, 2024'te 21 ürün tescillendi.

Türkiye'de Coğrafi İşaretli Ürünlerin Sayısı Artıyor

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), coğrafi işaretli ürünlerin tescili konusunda yoğun bir çalışma içerisinde. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı olan kurum, 2023 sonu itibarıyla 1512 ürünün tescilini tamamladı. Gaziantep, 105 ürünle tescillenen iller arasında başı çekerken, Hatay en çok başvuru yapan il oldu.

TÜRKPATENT, yerel ürünlerin korunması ve ekonomiye katkıda bulunması amacıyla, ülke genelinde bir dizi fiziki ve çevrim içi görüşme gerçekleştirdi. Kurum, coğrafi işaret başvurusu için yerel yönetimler, ticaret odaları ve çeşitli derneklerle işbirliği yapıyor.

2023'te Hatay, 58 ürünle en aktif başvuru yapan il olurken, Antakya künefesi ve kaytaz böreği gibi ünlü ürünleri tescil ettirdi. Çorum ve Diyarbakır da sırasıyla 52 ve 21 ürünle önemli bir aktivite gösterdi.

Bu yılın ilk çeyreğinde de TÜRKPATENT'e 107 yeni başvuru yapıldı ve 47 ürün tescil edildi. Hatay, Diyarbakır ve Malatya bu dönemde en fazla başvuru yapan iller oldu.

Avrupa Birliği'nde de Türk ürünlerinin tescili için çalışmalar devam ediyor. Geçen yıl AB'ye 26 Türk ürünü için başvuru yapılırken, bu sayı 2024 itibarıyla 21'e yükseldi. Türk kahvesi ve Türk lokumu gibi kültürel miras ürünleri de AB nezdinde tescil için başvurulanlar arasında yer alıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam