Türk Baklavasında Şeker Oranı Düşürüldü: Yeni Standartlar Belirlendi

Türk Standardları Enstitüsü, Türk baklavasının şeker oranını yüzde 35-45'ten yüzde 30-42'ye indirdi. Yeni standartlar, yaş ve kuru baklava için belirlenerek kalite ve sağlığı hedefliyor. Kaliteli malzeme kullanımının önemi vurgulanıyor.

Türk Baklavasında Şeker Oranı Düşürüldü: Yeni Standartlar Belirlendi

Türk Standardları Enstitüsü (TSE), ünlü Türk lezzeti baklavanın şeker oranını yüzde 35-45'ten yüzde 30-42'ye indirerek yeni bir düzenlemeye gittiğini açıkladı. Bu değişiklik, 2015 yılında belirlenen ve baklavanın hazırlanışını ve kullanılması gereken malzemeleri standartlaştıran ilk düzenlemelerin revizyonudur.

TSE tarafından yapılan açıklamada, baklavanın "sert buğday unu veya özel amaçlı un, yumurta, tuz ve su karışımından elde edilen hamurun, buğday nişastası ile açılması, iç malzemeye göre kaymak, tereyağı veya sade yağ, Antep fıstığı, ceviz, fındık veya badem eklenmesi" gerektiği belirtiliyor. Ürünün son halini alması için gerekli olan şerbetin beyaz şeker ve su kaynatılarak (limon suyu veya limon tuzu ile) hazırlanması gerektiği vurgulanıyor.

TSE'nin tanımladığına göre baklava iki çeşitte değerlendiriliyor: Yaş baklava ve kuru baklava. Yaş baklavada şeker oranının yüzde 30-42, kuru baklavada ise yüzde 25-30 arasında olması gerekiyor. Kuru baklava, kaymak içermeyen bir çeşni alt tabakası ile ayrışıyor.

Yusuf Altunbay, gıda sektöründeki bir profesyonel olarak, malzeme kalitesinin tatlı üretimindeki önemine dikkat çekiyor. Altunbay, "Merdiven altı üretim yapan yerlerden ürün alınmamalı, özellikle fıstık kalitesi ve glikoz kullanılmaması gibi unsurlara dikkat edilmeli" diye belirtiyor. Ona göre, tatlı üretiminde pancar şekeri gibi kaliteli şeker kullanımı önem arz ediyor.

Bu yeni standartlar, Türk baklavasının kalitesini korumak ve tüketicilere daha sağlıklı seçenekler sunmak amacıyla belirlenmiştir. Özellikle bayram ve özel günlerde artan tüketim göz önünde bulundurularak, baklavanın hem lezzet standartlarını hem de sağlık unsurlarını dengede tutmayı hedefliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam