Maden ocağında su baskını!

Maden ocağında mahsur kalan çok sayıda işçiyi kurtarma çalışmaları sürüyor. Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu köyü yakınlarındaki özel şirkete ait kömür ocağında su basmasıyla mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmaları sürüyor.   Gazeteci Durmuş

Maden ocağında su baskını!
Maden ocağında mahsur kalan çok sayıda işçiyi kurtarma çalışmaları sürüyor.
 
Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu köyü yakınlarındaki özel şirkete ait kömür ocağında su basmasıyla mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmaları sürüyor.  
 
Gazeteci Durmuş Ali Özbek, Habertürk TV'de canlı yayında yaptığı açıklamada dalgıçların maden ocağına girdiğini ve arama kurtarma çalışmalarına katıldığını söyledi. İşçilerin bulunduğu bölgeye dışarıdan oksijen verilirken diğer taraftan da galerideki suyun tahliye çalışmaları sürüyor.  
 
Olay yerine sevk edilen çok sayıda ambulans da maden ocağı önünde hazır bekletiliyor. Çevrede güvenlik önlemi alan güvenlik güçleri ise kurtarma çalışmalarının sağlıklı şekilde yürütülmesi için uyarılar yapıyor.
 
Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan bölgede inceleme yapıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise yaşananlar ile ilgili an be an bilgi alıyor.
 
Öte yandan Karaman Valisi Murat Koca'dan olayla ilgili bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan,  mahsur kalan işçilerin kurtarabilmek için tüm imkanların seferber edilmesini istedi.   
 
AFAD VE MADENLERDEN EKİP
 
Kurtulan işçilerin ocaktan çıkıp haber vermesiyle, önce bölgede faaliyet gösteren 7 maden ocağından gelen ekipler kurtarma çalışması başlattı. Ancak su dolu ocaktaki işçilere ulaşmak mümkün olmadı. Bu arada ocakta mahsur kalan işçilerin yakınları da olay yerine akın etti.
 
Karaman başta olmak üzere çevre illerden Ermenek'e kurtarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. AFAD, 6 ilden 206 kişilik ekip gönderirken, Zonguldak Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) 20 kişilik tahlisiye ekibi yola çıktı. TTK Merkez Tahlisiye İstasyonu'nda hazırlıklarını tamamlayan 7'si mühendis, 13'ü maden işçisi 20 kişilik ekip, kurtarma çalışmalarında kullanacakları malzeme ve ekipmanlarla Zonguldak'tan hareket etti. Ekip, Zonguldak Havalimanı'ndan uçakla Konya'ya, oradan da helikopterle kazanın meydana geldiği kömür ocağına ulaştırıldı.
 
Ekibin başında bulunan TTK İş Güvenliği Daire Başkan Vekili Ahmet Sarıalioğlu, ekibin, ağırlıklı olarak Soma'da 301 madencinin öldüğü kazada kurtarma çalışmalarına katılan personelden oluştuğunu belirtti. 
 
Bölgedeki birçok maden şirketi de kazanın olduğu ocağa kurtarma ekibi sevk etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de yerin 10 kilometre derinliğinden su çekebilen ‘Ahtapot' adlı su tahliye cihazını bölgeye gönderdi. Kurtarma çalışmaları için bölgeye 5'i dalgıç 25 personelin yanı sıra 10 kilometreden su tahliyesi yapabilen 2 Ahtapot, 2 hortum aracı, 4 buster pompa, 2 motopomp, 5 dalgıç pompa ile Hızırgüç çok amaçlı afet müdahale aracı, bakım aracı, itfaiye ekipman taşıma aracı, mobil büfe ve lojistik araç gönderildi.
 
BAKANLAR BÖLGEYE GELDİ
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan akşam saatlerinde bölgeye ulaştı. Ocakta incelemelerde bulunup yetkililerden çalışmalarla ilgili bilgi alan Yıldız ve Elvan'ın, incelemelerinin ardından açıklama yapması bekleniyor. Ermenek ilçesine gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de karayoluyla maden ocağına doğru hareket ettiği bildirildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise yaşananlar ile ilgili an be an bilgi alıyor.
 
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BİLGİ ALDI
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenek'teki maden ocağındaki faciaya ilgili olarak Karaman Valisi Murat Koca ile bir telefon görüşmesi yaparak, konuya ilişkin ayrıntılı bilgi aldı. Erdoğan, Vali Koca'dan mahsur kalan işçilerin kurtarabilmek için tüm imkanların seferber edilmesini istedi. 
 
KARAMAN VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA
 
Karaman Valisi Murat Koca, ilk anda göçük olduğu söylenen kazanın, su baskını olduğunu ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Koca, "Yer altında biriken su galeriyi işgal etti. Yaklaşık 50 metrelik bir bölümü su işgal etmiş durumda. İşçileri kurtarmak için galerideki suyu tahliye çalışmaları devam ediyor" dedi.
 
"3 KOLDAN SU ÇEKİLİYOR"
 
Kömür ocağının sahibi Saffet Uyar'ın yeğeni Şahin Uyar, saat 12.15'te işçilerin yemek molasında olduğu sırada ocağı bir anda su bastığını ve ocağın 350 metreden 50 metresinin su ile dolduğunu anlattı. O bölümde bulunan 26 işçiden 8'inin havalandırma ve diğer galerileri kullanarak kurtulduğunu belirten Uyar, "18 işçi arada kalmış. Ocağın 3 girişi var. Bu girişlerden su çekiliyor. Çevredeki 7 maden ocağından destek geldi. Maden ocağının 50 metresi su ile dolduğu için elektrik devreleri çalışmaz durumda. Dolayısı ile bağlantı kurulamıyor. 3 koldan su çekilmeye devam ediliyor" dedi. 
 
"TEK UMUDUM BU!"
 
Şahin Uyar, "Mahsur kalan işçilerin, suyun geldiği yönün tersine hareket edebilmişlerse hayatta kalma şanslarının yüksek olduğunu düşünüyorum. Tek umudum da bu" dedi.
 
Uyar, yaptığı açıklamada, madendeki suyun tahliye edilme çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Madende mahsur kalan işçilerin ailelerinin, olay yerinde kaygıyla beklediklerini anlatan Uyar, şunları kaydetti:
 
"Madende 18 can var. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Madendeki 350 metrelik bölümün yaklaşık 50 metresi suyla dolmuş durumda. Su tahliye çalışmaları devam ediyor. Oksijen de veriliyor. İstanbul'dan özel bir ekip geliyor. Dalgıçla girilmesi halinde mahsur kalan işçilere kısa sürede ulaşılabilir. Aksi durumda oradaki suyun tahliye edilmesi en az iki gün sürer. Mahsur kalan işçilerin, suyun geldiği yönün tersine hareket edebilmişlerse hayatta kalma şanslarının yüksek olduğunu düşünüyorum. Tek umudum da bu..."
 
ÜRETİME ARA VEREN OCAK 15 GÜN ÖNCE YENİDEN AÇILDI
 
Torba Yasa ile yürürlüğe maden işçilerinin ücret ve sosyal haklarını iyileştiren düzenlemenin ardından Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'nin diğer özel maden ocakları gibi üretimi yaklaşık bir ay süreyle durdurduğu, varılan anlaşmayla iki hafta kadar önce yeniden üretime geçtiği belirtildi.
 
Ermenek ilçesinde bulunan 9 maden işletmesinde yaklaşık 1500 işçinin çalıştığı, Has Şekerler Madencilik'te toplam işçi sayısının 350 olduğu, ancak Torba Yasa'dan sonra hem işçi sayısının azaltıldığı, hem de düşük kapasitede çalışıldığı kaydedildi.
 
21 AMBULANS BÖLGEYE GÖNDERİLDİ
 
Sağlık Bakanlığınca, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerle ilgili olay yerine 21 ambulansla 4 UMKE ekibi görevlendirildi.
 
CHP HEYETİ BÖLGEYE GİDİYOR
 
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu başkanlığında bir heyetin, işçilerin mahsur kaldığı Ermenek'e gitmek üzere görevlendirildiğini bildirdi. Tekin, yazılı açıklamasında, Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesindeki kömür ocağında işçilerin mahsur kaldığını öğrendiklerini belirtti. İşçilerin sağ salim kurtulmasını dilediklerini vurgulayan Tekin, "Her zaman olduğu gibi bu kazada da CHP, işçi kardeşlerimizin yanında olacak ve sorunlarının çözümü için elinden geleni yapacaktır" ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam