Sosyal medya yasası Meclis'ten geçti

TBMM Genel Kurulu’nda basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeleri içeren ve tartışmalara neden olan kanun teklifinin 29. maddesi AK Parti ve MHP'nin oylarıyla kabul edildi. Sosyal medya yasasının Meclis’ten geçtiği bildirildi.

Sosyal medya yasası Meclis'ten geçti

TBMM Genel Kurulu’nda basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeleri içeren ve tartışmalara neden olan kanun teklifinin 29. maddesi AK Parti ve MHP'nin oylarıyla kabul edildi.

Yalan haber yayma suçuna 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getiren maddede, ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçu tanımlanıyor.

Suçun oluşması için ise; yayılan haber gerçek değilse, ülkenin güvenliği ve kamu sağlığını ilgilendiriyorsa, halk arasında korku, panik ve endişe oluşturma kastı varsa, kamu barışını bozmaya yönelik ve aleni ise şeklinde 5 şart aranıyor.

TARTIŞMALARA NEDEN OLAN 29. MADDE NEDİR?
Türk Ceza Kanunu'nun 217. maddesine ek yapan söz konusu 29. madde şöyle:

"MADDE 217/A (1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

(2) Failin, suçu gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır."

CHP, CEZANIN DÜŞÜRÜLMESİNİ İSTEDİ
CHP kanadı, maddedeki "yanıltıcı bilgiye karşı 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası" içeriğiyle ilgili AK Parti'ye görüş bildirerek, hapis cezasının 2 yılla sınırlandırılması gerektiğini ifade etti. Tartışma yaratan madde, bugün TBMM'de oylamaya sunuldu ve oy çokluğuyla kabul edildi.

MECLİS'TEN GEÇTİ
"Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi" olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler