Trabzon'un koronavirüs gerçekleri! En yetkili isim Usta açıkladı

Trabzon İl Sağlık Müdürü Usta Trabzon'da koronavirüs gündemini Haber61'e değerlendirdi.

Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, Trabzon’da çok az sayıda vaka kaldığını ve bugüne kadar görülen bütün vakaların yüzde 99’unun iyileştiğini söyledi.

Hakan Usta, Haber61 TV’de Gündem Özel programında Haber61 Genel Koordinatörü Tuncay Lakot’un konuğu oldu.

Hakan Usta şu ifadeleri kullandı.

“TRABZON’DA İLK VAKA 16 MART”

Bizim yaşadığımız tüm dünyanın yaşadığının bir parçası: Dünyayı etkileyen Covid 19 virüsü bizi de etkiledi ve korku oluşturdu. Ülkemiz bir teyakkuz duramaz geçti. 16 Martta Trabzon2da ilk vakamız oldu. Trabzon’da biz o vaka ile olayın içine girmiş olduk. Tabloyu göz önüne aldık. Kendimizi planlama gereği hissettik. Tabloyu görünce ürkmedik değil ama ona kendimizi hazırladık. İlimiz personel ve hastaneler donanım anlamında oldukça iyi durumdaydı. Bunun üzerine çıkarsa diye planlamamızı yaptık. Pandemi hastanesi olarak Kaşüstü Kanuni eğitim ve araştırma hastanesi olarak belirledik ve Haçkalı baba hastanesi ve Kemik hastanesini ileri derece hastanesi olarak belirledik. Fatih Devlet Hastanesini de diğer hastalılar trafik kazaları için belirledik. Ahi Evren Hastanesini iki yönlü çalıştırdık. Tıp Fakültesini de programladık. Özel hastaneleri de bir plan çerçevesinde programa dahil ettik.

TRABZON’DA VAKA SAYISI KAÇ?

Vaka sayılarımız konuşulanlardan daha az. Vakanın 1 veya bin olması bir şey ifade etmiyor. Önemli olan süreçte ortay çıkacak şeyler. İnsanların kendini virüs kaynağı olarak görmesi gerekiyor. Ben size siz de bana saygı gösterecek. Yüzlerin üzerinde vakalarımız vardı. Halkımız maskesini taktı mesafesini korudu ve bu aşağıya düştü.

MASKE TAKMA KONUSU

Maskenin çeneye takılması bir şey ifade etmiyor. Maske takmak bizi çok iyi korumuyor. Yine mesafemizi korumamız ve temastan kaçınmamız gerekiyor. Bu hastalık herkesi yakalıyor. Sağlıkçıyı da kasabı da yakalıyor.

“TRABZON’DA 34 SAĞLIK ÇALIŞANI VİRÜSE YAKALANDI”

34 sağlıkçımız oldu. Hekimimizden diğer arkadaşlarımıza kadar. Şuanda hastanede olan yok. Bu sevindirici. Bir hemşire arkadaşımız fenalaştı ve kök hücre tedavisiyle sağlığına kavuştu.

Plazma covid 19 geçirmiş ve hastalığı yenmiş olması gerekiyor. Sadece bununla da değil birçok başka kriteri var. Bunların izlemini 25-30 güne tamamlayıp Kızılay marifetiyle plazmaları alınıyor ve birkaç hastaya verilerek antikorların oluşması sağlanıyor. Kök hücre yi iki hastamıza uyguladık ve ikisinden de iyi sonuçlar aldık. Trabzon’da teknokentte özel bir firmanın ürettiği kök hücreyi hiç bir ücret talep edilmeden hastalarımıza uyguladık.

“TRABZON’DA MASKE TEMİNİNDE SIKINTI YOK”

Maske temin etmede sıkıntı yok. Eczanelerde yeterli stoklar var. Maske temininde ilimizde bir sıkıntı yok.

KUAFÖRDE POZİTİF VAKA ÇIKMA OLAYI

Mecburen sahada birbiriyle sıkı temas halinde olan vatandaşlarımızı taramadan geçirmeye çalışıyoruz. Bu bizim olayda daha ileriye gitmek için yaptığımız bir uygulama sizlerde ön saflardasınız sizden de birkaç kişiyi testten geçirdik. Berberlere de bunu uyguladık. Bizim yaptığımız bu eylemde vaka çıkması muhtemel. Çıkmaması da yok anlamına gelmiyor. Çünkü testin doğruluğu yüzde yüz değil. Herkes kendi doktoru olmak zorunda. Belirtilerine bakacak ve yakınında böyle belirtiler varsa hemen arayacak ve hem kendinin hem diğer kişinin kontrolünün yapılmasını sağlayacak. Ama biz bazı vatandaşların kendini saklayabileceğini düşünerek tarama yapıyoruz. Kuaförler de bunlardan biriydi. Bir kuaförde bu oldu ama temaslısı il dışından geldiği düşünülerek kontrollerimiz yaptık.

TRABZON’DA KARANTİNA VAR MI?

Karantinada olan bölge yok. En son Maçka’da olmuştur. Onların gereklilikleri ortadan kalktı. Şuanda karantina yok.

HASTANELERDE POLİKLİNİKLERİN BAŞLAMASI

Biz her tür tedbiri alarak devam ediyoruz. Tedbirli temkinli gitme gayreti içerisindeyiz. Kontrol altında olan bir vaka. Polikliniğe gidenler kalabalık ortamlara girmesin tedbirini alarak gitsin.

65 YAŞ ÜSTÜ 18 YAŞ ALTI YASAKLARI

Burada kendi annem babam da 65 yaş üstünde. Onlarda hiç dışarı çıkmadılar. Bu hiç kolay bir durum değil. Yanlış bilgilerle hareket ediliyor. Biz verilen her karar saygı duymak zorundayız. Verilen karar sonrası süreç hepimizin lehine oluyor. 65 yaş üstü risk gurubunda olduğu için evde tutuldu. 18 yaş kesimi de en hareketli kesim. Kendisine de bir şey olmayacağını bildiği için rahat harekete den kesim. Onun için evde tutuldu.

SALGININ SEYRİ

Bizim uyguladığımız tedbirler bunu engelledi. Halk tedbirlere çok iyi riayet etti. Bu tedbirlere uyan kesim sayesinde salgın kontrol altına alındı. Eğer tedbirlere riayet edilmezse yeniden salgın oluşabilir.

YURT DIŞINDAN GELENLERİN DURUMU

Uçakla gelenlerden vaka yoktu ancak transferi sağlananlardan 12 vaka oldu.

Vatandaşımı özveriyle hareket edilmesi sonrasında bu tablo ortaya çıktı. Biraz daha kendimizi sıkar ve özverili davranırsak hastalık bizi teğet geçecektir. Hastanelerle ilgili normalleşme sürecini başlattık. Hastanelerimizin hizmette olduğunu söylemek istiyorum. Sistemi zorlamamak ve randevu sistemini kullanarak yoğunluğu azaltmamız lazım. Oradaki yoğunluk virüsün istediği bir şey.

TRABZONDA TOPLAM KAÇ TEST YAPILDI

11 binin üzerinde test yaptık. Bu ciddi bir rakam. 11 binlerin ok daha üzerine doğru gidiyor. Bu çok iyi bir rakam. Hem Kaşüstü hastanesindeki laboratuvarındaki sağlıkçılarımız ve KTÜ’deki laboratuvardaki çalışanlar gece gündüz çalıştılar ve bu tablonun baş mimarlarından oldular.

YÜZDE 99’U İYİLEŞTİ

Var olan vakalarımızın yüzde 99’u iyileşti. Az bir vakamız kaldı.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler