Trabzon'da Tarihçi Veysel Usta, 100. yılında cumhuriyeti anlattı

Tarihçi Veysel Usta, 100. yılında Cumhuriyeti Ortahisar Belediyesi'nin düzenlediği etkinlikte anlattı.

Trabzon'da Tarihçi Veysel Usta, 100. yılında cumhuriyeti anlattı

Ortahisar Belediyesi’nin cumhuriyetin ilanının 100. yılı dolayısıyla düzenlediği ‘100. Yılında Cumhuriyet Konferansı’ gerçekleştirildi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Karadeniz Teknik Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Veysel Usta, cumhuriyetin ilan edilme sürecini anlattı. Konferansa çok sayıda öğrenci, öğretmen ile STK temsilcileri, yazarlar ve vatandaşlar katıldı.

Veysel Usta, konuşmasına İsrail’in Filistin halkına yaptığı insanlık dışı katliamları kınayarak başladı.

konferans-1.jpeg

“TÜRK MİLLETİ’NİN BAĞIMSIZLIK VE ÖZGÜRLÜK PROJESİ”

Cumhuriyetinin, Türk Milleti’nin kurtuluş projesi olduğuna vurgu yapan Veysel Usta, şöyle konuştu: “Osmanlı 1. Dünya Savaşı’ndan önce yaklaşık 2 milyon 100 bin kilometre kare bir toprağa hükmetmektedir. Ve yaklaşık 18 milyon nüfusu var. Bu toprak kaybedile kaybedile 1923’te Lozan ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinin atıldığı dönemde 700 80 bin kilometre kareye inmiştir. Yaklaşık 300 yıldır toprak kaybeden bir devlet neden son yüzyıldır Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan bugüne kadar bir karış toprak kaybetmeden varlığını sürdüre gelmiştir. 19. yy ve 20. yy’ın ilk çeyreğinde Osmanlı’nın bu kadar geniş topraklardan atılmasının dış ve iç nedenleri vardır. Dış nedenler sanayileşmiş küresel ekonomi haline gelmiş Avrupa devletlerinin, sanayileşememiş atölyeden sanayi sektörüne geçememiş, iktisadi açıdan son derece zayıf kalmış bir coğrafyayı kontrol etme, paylaşma mücadelesi olarak söylenebilir. Buna Batı 19. yy’dan itibaren ‘Şark Meselesi’ diyor, yani Doğu Sorunu. Osmanlı bir şark ülkesi ve bu ülkenin geleceğine karar vermek için Batı devletleri planlar yapıyor. Yaklaşık 100 yıl bu mücadeleyle geçiyor. Peki, iç neden olarak neler var? Osmanlı’nın son dönemine baktığımız zaman birlik ve beraberliğin olmadığını, eksik olduğunu görüyoruz. Osmanlı coğrafyasında Fransız İhtilali’nden sonra birlikte yaşama ideali yoktur. Bulgar isyanı, Sırp isyanı, Yunan İsyanı çıkıyor. O isyanların nedeni aslında Osmanlı devletinin egemenlik sahasında yaşayan insan topluluklarının aynı ideal etrafında birleşememeleridir. O nedenle diyorum ki, cumhuriyet projesi Türk Milleti’ni bağımsızlık ve özgürlük projesidir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler