Trabzon’a kar yağacak mı? Mart ayında Trabzon’da kar yağışı ihtimali nedir?

Trabzon’da kar yağışı mart ayında gerçekleşme olasılığının düşük olduğu belirtildi.

Trabzon’a kar yağacak mı? Mart ayında Trabzon’da kar yağışı ihtimali nedir?

Bu yılın ilk iki ayı, beklenen kar yağışı olmaksızın yağmurlu geçti. Özellikle İstanbul'da kar yağışının neredeyse hiç görülmediği bir kış mevsimi yaşandı. Geçen yıl, kayıtlara geçen en sıcak ikinci mart ayı olarak kaydedilirken, rekor sıcaklık 2016 yılında yaşanmıştı. Peki, bu sene mart ayında bizi neler bekliyor?Trabzon ve çevresinde kar yağışı olacak mı? Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Sıcak Bir Mart Ayı Geliyor

Adil Tek'e göre, mart ayı sıcaklık bakımından ortalamanın üzerinde geçecek. Türkiye'nin batı ve orta kesimlerinde sıcaklıkların genel olarak ortalamanın 3 derece üzerinde olması bekleniyor. Karadeniz kıyılarında sıcaklıklar ortalama seviyelerde kalırken, Güneydoğu Anadolu'da ortalamanın 2 derece, Doğu Anadolu'da ise 4 derece üzerinde sıcaklıklar öngörülüyor. Bu durum, geçen yıldan da sıcak bir mart ayının bizi beklediğini gösteriyor.

Yağış Miktarında Artış Beklentisi

Mart ayında yağışların da ortalamanın üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Özellikle Marmara, Ege ve İç Anadolu'nun kuzeyi için yağış miktarının ortalamanın üzerinde olacağı belirtiliyor. Adil Tek, mevsimsel tahminlere göre, yağışların ortalama bir kilogram daha fazla olacağını ve bu durumun ay genelinde önemli bir artışı ifade ettiğini vurguluyor.

Kar Yağışı İhtimali Düşük

Mart ayının bol yağmurlu geçeceği belirtilirken, kar yağışı ihtimalinin oldukça düşük olduğu kaydediliyor. Ancak, Mart ayının 8'i civarında Marmara ve Trabzon çevresi ile Karadeniz bölgesinin genelinde çok küçük bir kar yağışı ihtimali bulunuyor. Bu ihtimalin gerçekleşme olasılığı ise oldukça düşük.

Barajlar İçin Olumlu Haber

Geçen yıl yaşanan kuraklık ve barajlardaki su seviyelerinin düşmesi sorununun bu sene yaşanmayacağı öngörülüyor. Özellikle İstanbul'daki baraj doluluk oranlarının mart ayındaki yağışlarla daha da artacağı belirtiliyor. Nisan ve Mayıs aylarında da mevsim normallerinde yağışlar beklendiğinden, yaz ayları için ciddi bir kuraklık riskinin olmayacağı ifade ediliyor.

Sıcak Hava Dalgaları Artacak

Son yıllarda mevsim normallerinde yaşanan değişikliklerin bu yıl da devam etmesi bekleniyor. Adil Tek, yaklaşık altı aylık bir değerlendirme sonucunda, yağışların ortalama seyredeceğini ancak sıcak günlerin sayısının artacağını belirtiyor. Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklık ortalamanın üzerinde seyredecek ve sıcak hava dalgalarının sayısında artış olması öngörülüyor.

Bu tahminler ışığında, mart ayı ve takip eden bahar ayları için sıcak ve yağışlı bir dönem bekleniyor. Ancak, kar yağışı özlemi devam edecek gibi görünüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber