Karadeniz'deki sığınmacı sorununa bu sözlerle dikkat çekti! "Yarısından fazlası Trabzon'a yerleştirildi"

Yeni Yüzyıl Düşünce Derneği'nden Türkiye ve Karadeniz'de yaşanan sığınmacı soruna dair dikkat çeken açıklama geldi.

Karadeniz'deki sığınmacı sorununa bu sözlerle dikkat çekti! "Yarısından fazlası Trabzon'a yerleştirildi"

Yeni Yüzyıl Düşünce Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Akyüz, Türkiye'de yaşanan sığınmacı soruna dair konuşurken, özellikle Doğu Karadeniz bölgesindeki sığınmacıların yarısından fazlasının Trabzon'a yerleştirildiğini söyledi.

Dr. Hasan Akyüz, Doğu Karadeniz'deki sığınmacıların %58’inin Trabzon’da olduğunu ifade ederek, "Bu çok anlamlı bir fark ve diğer kentlere oranla yüksek bir yoğunluktur" dedi.

"Trabzon ilimiz ileri derecede etkilenmeye başlamıştır"

Yaşanan kontrolsüz göç olayının önemli bir tehdit haline geldiğini kaydeden Akyüz, "Demografik değişim ülkemizin güvenliğini ileri derecede tehdit etmektedir. Ülkemizin özellikle büyük kentlerinin ve özellikle Güneydoğu Anadolu’nun sosyal yapısı, demografisi etkilenmiş ve kalıcı olumsuz etkiler bırakacak şekilde değişimler başlamıştır. Bu göç dalgasından şimdilik Güneydoğu Anadolu bölgesi kadar olmasa da Karadeniz bölgesi ve özellikle Trabzon ilimiz ileri derecede etkilenmeye başlamıştır" ifadelerini kullandı.

trabzon.jpg

"%58’inin Trabzon’da olduğunu görmekteyiz"

Doğu Karadeniz'de sığınmacıların yarısından fazlasının Trabzon'a yerleştirildiğini belirten Akyüz, "Diğer etnik grupları ve toplulukları bir tarafa bırakıp sadece resmi rakamlara yansıyan Suriyeli sığınmacı sayısına baktığımızda başlamış olan demografik değişikliğin bölgemiz açısından uyarı sinyallerini görebiliriz. 2023 yılı TÜİK verilerine baktığımızda Doğu Karadeniz bölgesine toplam 5971 Suriyeli sığınmacının yerleştirildiğini görüyoruz. İlginç ve dikkat edilmesi gereken noktanın ise 3434 sığınmacı ile yarısından fazlasının Trabzon’a yerleştirilmiş olduğudur. Buna karşılık Ordu’da 849, Giresun’da 283, Rize’de 1215, Gümüşhane’de 90, Bayburt’ta 33, Artvin’de 67 Suriyeli sığınmacı olduğunu görüyoruz. Bu sayıların analizini yaptığımızda Doğu Karadeniz bölgesinin toplam nüfusunun %29’unun Trabzon’da yaşadığını fakat sığınmacıların %58’inin Trabzon’da olduğunu görmekteyiz. Bu çok anlamlı bir fark ve diğer kentlere oranla yüksek bir yoğunluktur. Bu sayıların sadece Suriye uyruklu ve kayıtlı sığınmacı sayısı olduğuna dikkatinizi çekerim" dedi.

siginmaci.jpg

Trabzon'un jeopolitik olarak çok önemli bir konumda bulunduğunu altını çizen Akyüz, Yeni Yüzyıl Düşünce Derneği olarak 5 soruya cevap beklediklerini söyledi;

1- Basında Türkiye’nin sığınmacıların yoğun olduğu bölgelerinden daha az yoğun olan bölgelere transfer edileceği haberler çıkmaktadır. Bu transferde Doğu Karadeniz’in ve özellikle Trabzon’un önemli bir yer tuttuğu iddiası doğru mu?

2- Bazı basın yayın organlarında dillendirilen bir iddiaya göre soykırıma uğrayan Gazze’den yaklaşık 10 bin insanın göçmen olarak başta Trabzon olmak üzere Doğu Karadeniz’e yerleştirileceği söylentisi doğru mu?

3- Olası bir İsrail-İran savaşında oluşması muhtemel mülteci akımının ilk hedeflerinden birinin Doğu Karadeniz olacağı şüphesine karşı ne gibi önlemler alınmıştır?

4- Trabzon’da sığınmacı yoğunluğunun yaşayan nüfusa oranlandığında diğer Doğu Karadeniz illerine göre yaklaşık 2 katı fazla olmasının mantıklı bir açıklaması var mı?

5- Kontrolsüz göçün bozacağı demografik yapının gelecekte Trabzon ve Doğu Karadeniz bölgesinde çeşitli etnik grupların oluşturabileceği güvenlik zafiyetine karşı yapılan bir plan ve çalışma var mı?

siginmaci-soruna-dikkat-cekti.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber