KİK yerel basını bitirmek istiyor

Trabzon basınından, kamu ihale ilanlarının Basın İlan Kurumu’ndan alınarak, süreli yayınlarda ilan yayınlatılması uygulamasının kaldırılmasına tepki geldi. 

KİK yerel basını bitirmek istiyor

20 Ekim 2022 tarihinde TBMM’ye sunulan Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Kamu ihale ilanlarının Basın İlan Kurumu’ndan alınması ve uygulamanın kaldırılması gündeme geldi. 

Konu ile ilgili Trabzon basını tepki gösterdi. Haber61, Karadeniz Gazetesi, Günebakış Gazetesi, Taka Gazetesi, Kuzey Ekspres Gazetesi, Son Nokta Gazetesi ve 61Saat tarafından yapılan ortak açıklamada “milletvekillerimizi göreve çağırıyor ve kamuoyunun basınına, yani sesine sahip çıkmasını bekliyoruz.” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"Yeni Basın Yasası çıktı. 1 Nisan 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Yeni Basın Yasası ile gazetelerin yanı sıra internet siteleri de resmi ilan yayınlayabilecek. Dolayısıyla ilanlar daha çok kitlelere ulaşacak. Bu hususta yetki Basın İlan Kurumu’na verilmiş olup kurum, ilanların hem daha çok kitleye ulaşması hem de hakkaniyet ölçüsü içerisinde dağıtılması için çalışmaları sürdürüyor. 

Hal böyleyken Kamu İhale Kurumu (KİK) durumdan vazife çıkartarak yerel basına tahsis edilen ilanlara çökmek istiyor. Hazırladığı bir yasa taslağını TBMM’de Torba Yasa içinde geçirmek istiyor. Buna göre 4738 sayılı kanunun ek 1. Maddesinin 1. Fıkrasında yer alan “Bu kanunun 13. Maddesi hükümleri saklı kalmak üzere hükmünü yasadan çıkarıyor. Böylece gazetelerin ve internet sitelerinin yayınlayacağı ilanlar Basın İlan Kurumunun elinden alınmak isteniyor. 

Durumdan vazife çıkartıp Torba Yasayı fırsat bilen KİK’e bu fırsat verilmemelidir. Yerel basını bitirmek isteyen KİK’in bu fırsatçılığına siyasetin iktidar ve muhalefetiyle izin vermeyeceğine inanıyoruz. Tüm milletvekillerimizi göreve çağırıyor ve kamuoyunun basınına yani sesine sahip çıkmasını bekliyoruz. "

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber