Doğu Karadenizli ihracatçılar bu sistemi bekliyor

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, 2013 yılı Eylül ayında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisi arasında imzalanan protokolle sağlanan Basitleştirilmiş Gümrük Hattı sisteminin başlam

Doğu Karadenizli ihracatçılar bu sistemi bekliyor

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, 2013 yılı Eylül ayında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisi arasında imzalanan protokolle sağlanan Basitleştirilmiş Gümrük Hattı sisteminin başlaması yönünde çok önemli gelişmeler yaşandığını söyledi.

Gürdoğan, Rusya’nın bölgeye yakınlık avantajına sahip olan Tuapse Liman Gümrüğü ile Verhni-Lars karayolu gümrüğünde Basitleştirilmiş Gümrük hattı sisteminin kurulması ile Rusya’ya yönelik ihracatta Rus gümrük işlemlerinin çok hızlı ve öncelikli yapılmasının sağlanacağına vurgu yaptı. Gürdoğan, “Aynı zamanda lojistik hizmetlerde gerek maliyet ve gerekse zaman açısından ihracatçımıza çok önemli rekabet imkanı kazandıracak olan Basitleştirilmiş Gümrük Hattı sisteminin bir an önce uygulamaya başlaması amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız nezdinde yaptığımız temaslar son aşamaya geldi” diye konuştu.

YETKİLENDİRME BAŞVURUSUNDA BULUNULDU

Sistemin işlemesine yönelik gerekli yazılım alt yapılarının tamamlanmasının sisteme işlerlik kazandıracağına değinen Gürdoğan “Ülkemizden sevk edilecek ürünlere ilişkin beyan bilgileri İhracatçı Birlikleri Bilgi işlem altyapısı üzerinden Rusya Federasyonu gümrük idaresine aktarılmaktadır. Bundan dolayı sistemin Türkiye tarafında beyan edilen bilgilerin belirlenen format dahilinde karşı ülke gümrük idaresine bildirimini yapacak bir merciinin bulunma zorunluluğu vardır. Bunun içinde, İhracatçılarımıza Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (Yeşil Hat) konusunda hızlı, etkin ve verimli hizmet verilmesi amacıyla Trabzon ilinden denizyolu ile Tuapse Limanı ve karayolu ile de Verhni Lars kapısı üzerinden Rusya Federasyonu’na yapılacak ihracatlar da Birliğimiz Gümrük ve Ticaret Bakanlığına yetkilendirme başvurusunda bulunmuştur” dedi.

Rusya Federasyonu’na yönelik ihracata çok önemli katkı sağlayacak bu sistemin işlemeye başlaması ve işlemlerin de DKİB kanalıyla yürütülmesi ile ihracatççılara çok daha etkin ve verimli hizmet sunulacağını dile getiren Gürdoğan, “Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Rusya Federasyonu’na ihracatta tekrar üs haline gelmesi sağlanmış olacaktır” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler