Oy kullanırken fotoğraf çekmek yasak mı? Sosyal medyada paylaşmanın cezası var mı?

Yaklaşan yerel seçim öncesi araştırma konularından biri de oy kullanırken fotoğraf çekilip çekilemeyeceği ve cezasının olup olmadığı. Detaylar haberimizde.

Oy kullanırken fotoğraf çekmek yasak mı? Sosyal medyada paylaşmanın cezası var mı?

Türkiye 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçim için geri sayıma geçti.

Yaklaşan yerel seçim öncesi seçmenler birçok konuda araştırma yapıyor. Araştırma yapılan konulardan biri de oy kullanırken fotoğraf çekmeninin suç olup olmadığı. Bu konuya dair "Oy kullanırken fotoğraf çekmek yasak mı? Cezası var mı?" şeklindeki sorulara yanıt aranıyor.

Oy kullanırken resim çekmek suç mu? Cezası var mı?

Yüksek Seçim Kurulu genelgeleri ve 298 sayılı Seçim Kanunu'na aykırı bir şekilde oy pusulasının görüntüsünü çekip bunu sosyal medyada paylaşanlar, tespit edildiklerinde 250 TL'ye kadar idari para cezası alabilirler ve kullandıkları oy geçersiz sayılabilir.

Bu kural, 8 Nisan 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanun ile milletvekili seçimi kanununda yapılan değişikliklerle belirlenmiştir.

Kanunun 18. maddesi, seçmenin kapalı oy verme yerine cep telefonu, fotoğraf makinesi veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla girmesinin yasak olduğunu açıkça belirtmektedir. Bu tür cihazlar, seçmen oy kullanmadan önce kapatılarak sandık kurulu başkanına teslim edilmeli ve oy kullanma işlemi tamamlandıktan sonra seçmene geri verilmelidir.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset