Mecliste hain tartışması

Vakıflar Kanununun TBMM Genel Kurulundaki görüşmelerinde, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın MHP'ye yönelik, “Madem bu yasayı 'ihanet' olarak takdim ediyorsunuz; yasa sizin döneminizde çıktığında hükümeti bozsaydınız, hainlerle ortak olmasaydınız”

Mecliste hain tartışması

Vakıflar Kanununun TBMM Genel Kurulundaki görüşmelerinde, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın MHP'ye yönelik, “Madem bu yasayı 'ihanet' olarak takdim ediyorsunuz; yasa sizin döneminizde çıktığında hükümeti bozsaydınız, hainlerle ortak olmasaydınız” sözleri gerginliğe neden oldu. MHP ve DSP'li milletvekillerinin tepki göstermesinin ardından Bozdağ, “Hain demek istemedim. Kastımı aşan ifadeler kullanmışsam özür dilerim” dedi.

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, bir kez daha görüşülmesi amacıyla Meclise iade ettiği Vakıflar Kanunun 14. maddesi üzerinde gruplar adına ilk sözü CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe aldı.
Yasanın, masum olmadığını, AB'nin dayatması ve istemleri doğrultusunda görüşüldüğünü iddia eden Ünlütepe, yasanın AB'nin siparişi olduğunu savundu. Ünlütepe, “AB, Yunanistan'a neden vakıflar yasasını değiştirmesini söylemiyor? Yoksa söz mü geçiremiyor?” diye sordu. Ünlütepe, yasanın, Türkiye'nin üniter yapısını ciddi şekilde bozacağını ileri sürdü.

Ünlütepe, bugün vakıfların, siyaset üretme aracı halinde kullanıldığını ifade etti.

“TESLİMİYETİN TESCİLİ”

MHP Kırşehir Milletvekili Metin Çobanoğlu, yasanın AB tarafından dikte edildiğini, AK Parti'nin bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da teslimiyetçi anlayışını sürdürdüğünü savundu.
“Bu teslimiyetin tescilidir” diyen Çobanoğlu, her denileni yapan bir iktidar görüntüsü verildiği için AB'nin, daha önce yapamadıklarını, teker teker işbaşındaki iktidar aracılığıyla gerçekleştirme yolunu bulduğunu iddia etti. Çabanoğlu, “Bu teslimiyetçi anlayış sürerse, ekümenik, Ege'de Yunan tezleri, Fırat ve Dicle sularının kullanımının yabancılara bırakılması gündeme gelir, sözde Ermeni soykırımı bile bu Meclise getirmek durumunda kalırız” diye konuştu.
Çobanoğlu, yasayı, “Türkiye'nin içine bırakılan, pimi çekilmiş bir bomba” olarak değerlendirdi.
DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da bir yandan “AB istediği, emrettiği için bu yasa çıkıyor” şeklinde eleştiriler bulunduğunu diğer yandan cemaat vakıflarının itirazının olduğunu söyledi.
Kaplan, Türkiye yurttaşı olan bu kişilerin haklarının, “ırkçı bir yaklaşımla” yok edilerek, Türkiye'nin çok kültürlülüğünden koparılmaya çalışıldığını öne sürdü. Kaplan, “Hukuk devleti, aşiret devletine çevrilmeye çalışılıyor” dedi.

“3 CÜMLECİK MUHALEFET ŞERHİ”

AK Parti Yozgat Milletvekili, Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise 161 tane cemaat vakfı bulunduğunu, bunlara üye olanların, Türk vatandaşı olduğunu belirterek, “Benden senden farkı yok. Bunu ben değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin Anayasası diyor. Bu kişilerin, yeni vakıf kurmasına yönelik mani de yok. Bu vakıfların, Atatürk, İnönü, Menderes, Demirel, Ecevit döneminde de mal edinmelerinde yasal engel yoktu” diye konuştu.
Yargıtayın 1974'teki kararından önce bu konuda bir sorun bulunmadığına işaret eden Bozdağ, “Mal edindiler de bu ülke parçalandı mı?” sorusunu yöneltti.

Bozdağ, 1974'te çıkan bu sorunun çözümü için ilk adımın 57. Hükümet döneminde atıldığını dile getirerek, 2002'de yapılan bir değişiklikle cemaat vakıflarının mülk edinmesine imkan tanındığını anımsattı.
O dönem iktidarda bulunan MHP'nin buna muhalefet ettiğini anımsatan Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Burada vatana ihanet diye takdim ediyorlar ancak geçmiş dönemdeki muhalefet şerhi sadece 3 cümlecik... Madem vatana ihaneti içeren bir kanun çıkıyor, 3 cümlecik muhalefet şerhi mi olur. Madem vatana ihaneti içeren bir düzenlemeydi, niye hükümeti bozmadınız? İhanet içerisinde olan bir hükümetle, seçim kararı alınsa da mecbur bırakan neydi? İhanetse bozaydınız, hainlerle ortak olmayaydınız.”

TEPKİ VE ÖZÜR

Bozdağ'ın konuşmasına MHP ve DSP'li milletvekilleri tepki gösterdi. Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, MHP'nin AB karşıtı olmadığını söyledi.
DSP Ankara Milletvekili Tayfun İçli de “Mecliste konuşanların, ağzından çıkanı kulağının duyması gerektiğini” kaydetti.

Sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyleyen Bozdağ, daha sonra tekrar kürsüye geldi ve DSP, MHP ve ANAP'a hain demek istemediğini söyledi. Bozdağ, “Kastımı aşan ifadeler kullanmışsam özür dilerim” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler