Davutoğlu'ndan açıklama

 Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Cenevre'de katıldığı Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konuşmasına BM’nin dünya sahnesindeki yerine temas ederek başlayan Davutoğlu, “Biz, farklı ülkelerin hükümetleri olarak ortak insanlık şuurunu temsil ediyoruz. S

Davutoğlu'ndan açıklama

 Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Cenevre'de katıldığı Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konuşmasına BM’nin dünya sahnesindeki yerine temas ederek başlayan Davutoğlu, “Biz, farklı ülkelerin hükümetleri olarak ortak insanlık şuurunu temsil ediyoruz. Siyasi farklılıklarımıza rağmen, mevzubahis insan hakları ve insani meseleler olduğu zaman herhangi bir ayrım yapmaksızın müşterek bir şekilde insani değerler üzerinde yoğunlaşmalıyız.

BM çatısı altında ‘müşterek insani şuur’ ile hareket etmeliyiz. Suriye'deki felaketten Filistin'deki kabul edilemez hadiselere, ırkçılığa karşı savaştan göçmen haklarının ihlaline ve ifade özgürlüğüne kadar Konseyin ilgilendiği mevzular küresel gündemin ön planında yer alan meseleleridir.

Burada yapılan iş, ana esasları teşkil eden rehberlik olduğundan son derece ciddidir” dedi.

Suriye’de tüm insanlığın gözleri önünde kabul edilmesi mümkün olamayan felaketlerin yaşandığına ve insan hakları ihlalinin en büyüklerine şahit olunduğuna dikkat çeken Davutoğlu, “Paylaştığımız değerlere itibar edilmediğinden, Suriye'deki insanlık trajedisi hala uluslararası kamuoyunun gözleri önünde devam etmektedir” dedi.

Türkiye’nin Suriye’de çalışma yapmak isteyen bağımsız milletlerarası komisyonlara her türlü imkânı tanıdığını ifade eden Davutoğlu, “Suriye’deki zor şartlar yüzünden;

- 3,5 milyon insan evini barkını kaybetti 

- Yaklaşık 1 milyon Suriyeli komşu ülkelere iltica etti

- Suriye nüfusunun dörtte birinden fazlası Suriye'de ve komşu ülkelerde insani yardım ihtiyacı içinde” diye konuştu.

Davutoğlu, Türkiye’de yaşamakta olan Suriyeli mültecilerin son vaziyetine dair bazı istatistikî bilgileri de paylaştı. Buna göre;

- Toplam 17 kamptaki Suriyelilerin sayısı 185 binden fazla

- 100 binin üstünde Suriyeli şu an Türkiye'nin farklı şehirlerinde yaşıyor

- Kamplardaki 372 sınıfta 26 bin 315 öğrenci bin 224 öğretmenden ders alıyor

- 24 bin 370 Suriyeli teknik eğitim alıyor

- 727 bin 640 hasta tedavi edildi, 17 bin 670 hasta hala daha Türk Hastanelerinde, 10 bin 450 cerrahi operasyon gerçekleştirildi.

- Daha da önemlisi 2 bin 490 bebek bu kamplarda dünyaya geldi.

Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu çocuklar kendi ülkelerinde ve huzur içinde eğitim almalıydılar. Fakat onların bu temel hakları tecavüze uğradı. Bizim için bu büyük meblağlara mal olan zorlu bir mesuliyettir. Türkiye kısa zamanda 600 milyon ABD dolarının üzerinde para harcamıştır. Fakat bu mesuliyetin ne kadar zor olduğu bizim için mesele değil, biz açık kapı politikalarımızı devam ettirmeye ve Suriyeli kardeşlerimizde yan yana olmaya devam edeceğiz.”

Davutoğlu, “Milletlerarası cemiyet olarak bu vahşetin yaşanmasına daha ne kadar seyirci kalacağız?” diye sorduğu konuşmasında, Şam’daki rejimin meşruiyetini tamamen kaybettiğini tekrarladı.

Filistin Meselesine dair konuşan Ahmet Davutoğlu, İsrail’in Filistin topraklarında “işgalci güç” olarak Filistin halkına zulmettiğini ifade etti.

Davutoğlu, kendisini milletlerarası hukukun ve tüm insanlığın üzerinde gören İsrail’in Filsitin’de sürekli milletlerarası hukuka aykırı şekilde işgaller gerçekleştirerek ve Filistinlileri hukuka aykırı şekilde İsrail hapishanelerinde toplayarak zulmettiğini, Doğu Kudüs ve Gazze’nin her gün aşağılandığını, ayrıca Gazze’nin hukuka aykırı şekilde ablukaya alındığını ifade etti.

Davutoğlu, Filistin’in BM üyeliği ve tam bağımsız ülke olarak tanındığı zaman tüm bu gerçeklerin daha büyük bir ciddiyetle karşılanacağını söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset