Davutoğlu 5. kez yalanlıyor

 Herhangi bir terör unsurunun Türk sınır boylarında olmasına izin vermeyeceklerini belirten Davutoğlu, Suriye 'de Kandilvari bir yapının söz konusu olamayacağını vurguladı. Bazı gazetelerin Ankara temsilcileriyle iftarda bir araya gelen Davutoğlu, Kuzey S

Davutoğlu 5. kez yalanlıyor

 

Herhangi bir terör unsurunun Türk sınır boylarında olmasına izin vermeyeceklerini belirten Davutoğlu, Suriye 'de Kandilvari bir yapının söz konusu olamayacağını vurguladı. Bazı gazetelerin Ankara temsilcileriyle iftarda bir araya gelen Davutoğlu, Kuzey Suriye kavramını da eleştirdi: "Kamışlı'dan Lazkiye'ye kadar olan kuşak tek bir etnisiteden oluşmaz. İki şehirde Öcalan posterleri açıldı diye baştan başa her yeri kırmızıya boyuyorlar. Ne öyle bir bloklaşma var ne de koridor." Davutoğlu K.Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin terörle mücadeledeki tavrının yeterli olmadığını da kaydetti.

 

Suriye'nin Libya ve Mısır'dan çok daha zor olacağını en baştan gördüklerini kaydeden Davutoğlu, "bugün yaşananlar yaşanmasın, Suriye sağlıklı bir değişim yaşasın" diye 9 ay boyunca Beşşar Esed ile görüştüklerini anlattı. Suriye konusunda Ankara'nın önünde üç seçenek olduğunu kaydeden Davutoğlu bunları, "Esed'in yanında olmak", "Biz karışmayalım politikası" ve "Bizim yapmaya çalıştığımız" şeklinde sıraladı. CHP'de ilk iki tercihin birlikte bulunduğunu söyleyen Bakan, "Türkiye niye risk alıyor, diyenler aslında 'bekle gör' diyorlar." çıkışı yaptı. Şu ana kadar 26 general ile muhtelif rütbelerde 677 askerin aileleriyle birlikte Türkiye'ye sığındığını açıklayan Davutoğlu, "Son dönemde gelenler içinde Nusayriler de var. Ordu adım adım çözülüyor." yorumunu yaptı.

 

Davutoğlu, hafta içinde gerçekleşecek Erbil ziyareti hakkında ise Barzani'nin son bir yılda iki kez geldiğini, Türkiye'den ise bir ziyaret olmadığını hatırlatarak, "Son gelişmeler görüşmeyi öne almamızı gerektirdi. İstişare ve perspektif paylaşımı amaçlı bir ziyaret." dedi. Bakan "Barzani terörle mücadelede destek vereceğini söylemişti. Türkiye ziyaretleri sonrasında bölgesel yönetimin daha net tavırları oldu ancak bunlar yeterli değil bizim için." diye ekledi.

 

Kuzey Suriye'de terör örgütünün bir Kürt devleti kuracağı yönündeki haberlere ise Davutoğlu kesin bir dille karşı çıktı: "Bu kesimler bu kez bir kampanya başlattılar. Kuzey Suriye kavramını da eleştiriyorum. Biraz coğrafya bilen bilir ki Kamışlı'dan Lazkiye'ye kadar olan kuşak tek bir etnisiteden oluşmaz. Kim getiriyor o haritaları anlamak mümkün değil. İki tane kasabadan büyük şehirde Öcalan posterleri açıldı diye baştan başa her yeri kırmızıya boyuyorlar. Basında çıkan haritalar yanlış. Ne öyle bir bloklaşma var ne de koridor."

 

Suriye'nin hangi köyünde ne olduğuna dair tüm bilgilerin her sabah önüne geldiğini belirten Davutoğlu ister PKK, ister El Kaide veya başkası olsun herhangi bir terör unsurunun Türk sınır boylarında olmasına izin vermeyeceklerini ifade etti: "Meşru müdafaa sebebi sayılır. Her türlü tedbiri almak bizim hakkımız. Zinhar bunu Kürt kardeşlerimizle ilgili bir politika olarak yansıtmamak lazım. Kürtler orda asırlardır yaşıyorlar, asırlarca da yaşayacaklar. Onlar oraların asli unsurlarıdır. Biz her zaman o Kürt kardeşlerimizin haklarını savunduk. Onları hiçbir zaman da tehdit olarak görmedik, görmeyiz. Suni bir sınırla ayrılmış akrabalarımızdır onlar."

 

Davutoğlu, Suriye'de Kandilvari bir yapının söz konusu olamayacağını dile getirdi. Türk Bakan, "Keşke bugünkü gücümüzde olsaydık da Halepçe'yi de engelleyebilseydik. Halepçe'den utanç duydum, keşke o zaman durdurabilseydik." diyerek Suriye'de yaşanan katliamı Türkiye'nin durdurduğuna işaret etti.

 

ARAKAN'a heyet gönderiyoruz

Ahmet Davutoğlu , Arakan'da Müslümanların katledildiği haberleriyle ilgili de önemli bilgiler paylaştı. Bölgede yaklaşık 3 haftadır bir çatışma yaşanmadığını aktaran Bakan, "Bizde çıkan bazı görüntülerin çoğu doğru şeyler değil. Bizzat Arakanlılardan da teyit ettim. Çok büyük bir zulüm var, baskı var. Salı günü büyükelçimiz bir heyetle Arakan'a gidecek." diye konuştu.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset