CHP'ye güvenlik şoku

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Irak ziyaretinin üçüncü gününde ilk olarak Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Sehristani ile Başbakanlık Müsteşarlık binasında görüştü. Kılıçdaroğlu ve Sehristani görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bul

CHP'ye güvenlik şoku

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Irak ziyaretinin üçüncü gününde ilk olarak Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Sehristani ile Başbakanlık Müsteşarlık binasında görüştü. Kılıçdaroğlu ve Sehristani görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Öte yandan Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyetin Kerkük'e yapacağı ziyaretin Irak Hükümetinden gelen güvenlik uyarıları üzerine programdan çıkarıldığı belirtildi.

Sehristani, toplantıda iki ülke ilişkilerinin gelişimi ile ilgili konuştuklarını anlattı. Görüşmede, iki ülke arasındaki anlaşmaların merkezi hükümetler arasında yapılması gerektiğini vurguladıklarını ifade eden Sehristani, ayrıca Dicle ve Fırat nehirlerinin suyunun kullanımı konusunda da görüşlerini dile getirdiklerini kaydetti. Sehristani, görüşmede Irak'ın imarının yanı sıra başta Suriye konusu olmak üzere bölgedeki sorunları da görüşme fırsatı bulduklarını söyledi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da Sehristani ile çok verimli bir görüşme yaptıklarını bildirdi. Suriye'yi, çevre ülkeleri, Türkiye Suriye ilişkilerini, başta enerji konusu olmak üzere daha verimli çalışmaların nasıl yapılacağı konusunda düşüncelerini paylaştıklarını anlatan Kılıçdaroğlu, "Irak bölgenin güçlü ve potansiyeli fazla olan bir ülke. Türkiye ile Irak arasındaki ilişkiler sağlıklı bir zemine oturtulursa iki ülkenin de bundan karlı çıkacağını ifade ettik. Bu konuda görüş birliği oldu" dedi.

"Varolan sorunlar, karşılıklı diyalogla, iki dost ve kardeş ülkenin bu bölgede barışı egemen kılarak kendi kalkınmalarına katkı vereceklerini paylaştık" diyen Kılıçdaroğlu, Irak'ın yeniden imarı için de Sehristani'nin Türk işadamlarının önemli yatırımları olabileceğini söylediğini aktardı. Kemal Kılıçdaroğlu, "Umuyorum ilişkilerimiz sağlıklı bir zemine oturur. Türkiye ile Irak arasında sorunları aşılmış, güçlü ilişkileri olan Ortadoğu'ya barış ve huzuru getiren bir dostluğa imza atmış oluruz" ifadelerini kullandı. Bu bağlamda düşüncelerini Sehristani'ye aktardıklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, aynı düşünceleri her platformda dile getirdiklerini kaydetti. Kılıçdaroğlu, toplantıda, komşuların bir birlerinin içişlerine karışmaması gerektiği görüşünün de ortaya çıktığını ifade etti.

Irak'lı bir gazetecinin Suriye ve su konusunda yapılan görüşmenin ayrıntılarını sorması üzerine Kılıçdaroğlu, Suriye konusunda CHP'nin görüşünün bir uluslararası konferansın toplanması şeklinde olduğunu anımsattı. Bu görüşlerini 2 yıl önce dile getirdiklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Arap Ligi, AB, Irak'ın komşuları ve Suriye'deki tarafların bir araya gelerek, Suriye sorununu çözebileceklerini ifade ettik. Şu anda adımları atılan Cenevre sürecini destekliyoruz. Umuyoruz bu toplantılarda Suriye sorunu barışçıl bir şekilde çözülmüş olur" değerlendirmesini yaptı.

Sehristani bir soru üzerine petrol sevkiyatının Irak merkezi hükümetinin onayı ile yapılması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu da Irak Merkezi Hükümeti ile Türk hükümetinin temasa geçmesinin hukukun ve Irak anayasının öngördüğü bir kural olduğunu savundu. Kılıçdaroğlu daha sonra Irak Meclisi'ne geçerek Meclis Başkanı Şeyh Hamoudi ile görüştü. Görüşme basına kapalı gerçekleşti.

KERKÜK ZİYARETİ PROGRAMDAN ÇIKARILDI!

Öte yandan Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyetin Kerkük'e yapacağı ziyaretin Irak Hükümetinden gelen güvenlik uyarıları üzerine programdan çıkarıldığı belirtildi. Kılıçdaroğlu'nun Türkmen heyetlerle yapacağı görüşmeleri Bağdat'ta gerçekleştirmesinin uygun olacağının bildirildiği kaydedildi. Kılıçdaroğlu'nun programın uygun olması durumunda yarın Necef'i ziyaret etmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset