Ortahisar Belediye Başkanı Haber61 TV'ye konuştu

Ortahisar Berlediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Haber61 TV'de Gündem Özel programında soruları yanıtladı. 

Başkan Ahmet Metin Genç, Trabzon'da imar uygulamalarındaki çokseslilik ve yapılan çalışmalar hakkında şöyle konuştu: 

"Ortahisar Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi yapılanması nazarında genel amaçlarımızdan bir tanesi her bir ilçe ve belde belediyelerinin farklı öngörüleriyle beraber oluşturdukları imar uygulamalarını bir tarafa bırakıp bütüncül bir yaklaşımla beraber şehrimizin dokusuna, tabiatına, siluetine uygun bir planlama amaçladık. Büyükşehirin en büyük amaçlarında bir tanesi budur. Bu doğrultuda Büyükşehir Belediyesi uygulamasından sonra geldiğimizde bir önceki dönem Trabzon Belediyesi imarını devraldık. Hemen yanıbaşında 7 tane belde belediyemizin ayrı ayrı imarlarını devraldık ve yetkilerimiz dahilinde bunların bir entegrasyonu konusunda çok ciddi çalışma yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Her belediyemizin ayrı bir imar uygulaması, ayrı bir plan notu ve bu plan notlarına dayalı olarak verilen ruhsatları birbirine entegre etmek gibi bir vazifemiz oldu. Tüm samimiyetimle ifade etmek istiyorum ki imar komisyonumuz yoğun bir çalışma içerisinde ama yetkimiz dahilinde. Büyük ölçekli bir planlamada Büyükşehir belediyemizin ayrı bir yetkisi var. Durum itibariyle 1/100 binlik planlama yapıldı. Ana plan, çevre düzeni planı bakanlıkta onayda. Akabinde 50 bin, 20 bin ve 5 binliklerle beraber ilçe belediyeleri olarak biz de yetkimiz dahlindeki binlik planlamaları yaparak şehrimizi daha güzel bir yere getirmek amacında ve arzusundayız.

Şu anda Pazarkapı’da yıkıyoruz,  Tabakhaneyi’yi yıktık, Çömlekçi’yi, Pelitli’yi yıkıyoruz. Çünkü zamanında kötü yapılaşmış. Şu anda ciddi bir ekonomik kaynakla beraber gerek biz gerek büyükşehir belediyemiz toplu konut idaremizle birlikte bu şehir daha güzel hale getirmek için dönüşüm projeleri, yapıyoruz.  Öyle imar uygulamaları yapalım ki 50 yıl sonra yıkılacak işlere imza atmayalım. Bu konuda farklı anlayışlar da olabiliyor ama aslolan şehrin genel kabulüne göre uygulama yapmaktır. Bizim derdimiz bu manada hem inşaat sektörümüze kısıtlama getirmeden hem de şehirde yeşil alanı artıracak şekilde imar uygulamalarına imza atmak. Yalıncak, Pelitli bölgemizde yeni yapılaşmalar var ve devraldığımız imar planlarına göre hareket ettiğimizde farklı neticelerle karşılaşabileceğimiz kanaatine vardık. Oranın havalimanı bölgesi olması nedeniyle ayrı bir çalışma yaptık.

Bunun entegrasyonu zor. Ortahisar Belediyesi adına konuşmam gerekirse, şu anda 85 mahallemiz, geçmişte belde iken köylerden oluşan mahallelerimiz de bizden plan bekliyor. Şehri güneye doğru açalım hedefimiz var ama plan bekleniyor. Orada da plansız yapılaşmanın önüne geçmek için de büyük hassasiyet göstermemiz lazım. Oralar bakir alanlar, ipin ucunu kaçırırsak toparlayamayız. Oradaki uygulamamızda kararlıyız ve hemşerilerimizden beklentimiz şu andaki mevcut mevzuata göre plan yapılıncaya kadar plansız alanlardaki yönetmeliğe göre bizim verdiğimiz projeleri ücretsiz verdiğimiz projeleri alsınlar yapsınlar. Beklemek durumunda olanlar da asıl ana planı beklesinler.”

Ortahisar Belediyesi'nin çalışmaları ve yeni projelerle ilgili bilgi veren Genç şunları söyledi: "Arazide olduğumuz Koca belediyenin kurulum sürecini hala daha yürütüyoruz. Bunu bir mazeret olarak söylemiyorum ama bugün 320 bin nüfuslu ve 85 mahalleli ve 232 kilometrekarelik bir alana kurulu Ortahisar Belediyesi var. Vatandaşlarımız bize sağolsunlar destek verdiler. Bir yandan bu yapılanma sürecini devam ettiriyoruz bir yandan eş zamanlı olarak hizmeti kesintiye uğratmadan devam etmek gibi bir vazifeyle kendimizi bulduk. Yeşili, tabiatıyla ünlü bir şehirde merkezde yeşil kalmadı. Yeşili artıracağız dedik ve bu minvalde projeleri hayata geçirmeye çalıştık. Bunlardan birisi Ekopark. Şu anda aktif sahadayız bu yaz da açılışını yapacağız." 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Videolar