Kızılay nedir? Görevleri nelerdir? Kızılay devlet kuruluşu mudur?

Çadır satma tartışmalarıyla gündeme gelen Kızılay'ın yapısı merak konusu oldu. Kızılay nedir? Görevleri nelerdir? Kızılay devlet kuruluşu mudur? İşte detaylar

Kızılay nedir? Görevleri nelerdir? Kızılay devlet kuruluşu mudur?

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yurdun dört bir yanından deprem bölgelerine yardım ulaşmaya devam ediyor. 44 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Bütün Türk halkının kalbi Kahramanmaraş ve depremin hissedildiği çevre illerde attı.

Depremin izleri silinmeye, yaraların sarılmaya çalışıldığı bu dönemde sıkça adını duyduğunuz ve yardımlarıyla sürekli gündeme gelen ve arama motorlarında sıkça aranan Kızılay'ın amacı nedir? Görevleri nelerdir? Kızılay devlet kuruluşu mudur? İşte bütün detaylar haberimizde...

KIZILAY NEDİR? KIZILAY’IN AMACI NEDİR?

Her nerede görülür ise, hiçbir ayrım yapmaksızın insanın acısını önleyen veya hafifletmeye çalışan, insanın hayatını ve sağlığını korumak, onun kişiliğine saygı gösterilmesini sağlamak ve insanlar arasındaki anlayışı, dostluğu saygıyı, işbirliği ve sürekli barışı getirmeye uğraşmaktır. Kızılay ihtiyaç anında dayanışmanın ıstırap anında eşitliğin, savaşın en kızgın anında insancıllığın, tarafsızlığın ve barışın simgesidir.

Türkiye’nin en büyük insanı yardım kuruluşu olan Kızılay, hizmetlerini karşılıksız olarak sağlayan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur.

Kızılay personelinin bir kısmı gönüllü, bir kısmı ise maaşlı olarak çalışmaktadır. Türk Kızılay ya da Türkiye Kızılay Derneği olarak bilinmektedir.

PEKİ KIZILAY NELER YAPIYOR?

Kızılay 1.5 asırlık tarihini gönüllük üzerine inşa etmiş ve faaliyetlerini gönüllü hizmet esasına uygun olarak sürdürmektedir. 2019 yılında kurulan Gönüllü Yönetimi Direktörlüğü koordinesinde gönüllük kapasitesinin gelişmesi için ulusal ve uluslararası çalışmalar gerçekleştirmektedir.  

KIZILAY’IN YARDIM NUMARASI NEDİR?

Vatandaşlar 169 numaralı Kızılay hattını arayarak ve yapacakları yardımı ve bulundukları lokasyonu bildirerek yardımda bulunmaktadır.

KIZILAY’IN BAŞKANI KİMDİR?

Kızılay Başkanı Kerem Kınık’tır.  Kerem Kınık aslen Malatyalıdır. Eğitim hayatının tamamını İstanbul’da geçiren Kınık, “Afet Tıbbı” doktora programını tamamlamıştır. Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde idarecilik yapmıştır. Çeşitli organizasyonlarda insani yardım gönüllüsü olmuştur. 2004 yılında gönüllü olarak girdiği Kızılay’da,2015 yılında Genel Başkan Yardımcısı 2016 yılında Genel Başkan olarak seçilmiştir. 3 çocuk babası Kerem Kınık Hatice Öztürk ile evlidir.

KIZILAY NASIL ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜR? KIZILAY NE SAĞLAR?

Kızılay Gönüllü Merkezlerinde gönüllülerinin fiziki mekânlarda ücretsiz eğitimler almasını sağlar.

Afetlerde gönüllü yönetimiyle afet insan kaynağı ve kapasitesinin artırılması için çalışmalar yürütür.

Mahalle gönüllü takımları kurarak toplumda sosyal yardımlaşma ve dayanışma bilincinin geliştirilmesine katkı sağlar.

Çevre, mülteci, eğitim, sağlık, göç ve kan hizmetleri konusunda yaptığı etkinlik ve farkındalık çalışmalarıyla gençlerin ve gönüllülerin çeşitli alanlarda farkındalıklarının artırılmasını destekler.

Türk Kızılay kamplarında her yıl binlerce Kızılay gönüllüsünün yetişmesi, eğitimler almasını sağlar.

Gönüllülük kültürünün toplumda ve tüm kurumlarda yaygınlaşması için örnek programlar, projeler oluşturur.

Kurumlarla yaptığı iş birlikleriyle kurumsal gönüllü kapasitesinin artırılmasını sağlar.

Gönüllük konusunda mevzuat ve yasal çalışmalar için savunuculuk, bilinçlendirme ve yasal çalışma modelleri hazırlar.

Kızılay’ın 7 temel ilkesi vardır; Kızılay kültürünün gönüllüler ve gençlere aktarılması, gönüllülerin donanımlı, vicdanlı, adaletli, birlik ve dayanışmanın önemini kavramış yardımsever bireyler olarak geleceğe hazırlanmasına aracılık eder.

Kızılay nedir? Görevleri nelerdir? Kızılay devlet kuruluşu mudur?

KIZILAYIN KİŞİ KAPASİYTESİ KAÇTIR?

2023 Ocak ayı istatistiklerine göre 245.890 gönüllü sayısıyla Kızılay Türkiye’nin en büyük aktif gönüllü kapasitesine sahip sivil toplum kuruluşudur.

KIZILAY’IN GÖNÜLLÜ YAPILARI NELERDİR?

GENÇ KIZILAY NEDİR?

Genç Kızılay, Kızılay’ın gönüllük esaslı gençlik teşkilatıdır. Ülke, il ve ilçe bazından liseli üniversiteli genç gönüllüler tarafından yönetilir.

KIZILAY KADIN NEDİR?

Kızılay kadın, gönüllük esaslı faaliyetlerin organize eden gönüllülerin oluşturduğu kadın teşkilatıdır. Aile, engelli, yaşlı, çocuk, ve sosyal hizmet faaliyetlerini yürütür.

GonulluOl.org platformu

Yeteneklerini ve zamanını toplum yararına yürütülen çalışmalara katılarak değerlendirmek isteyen kişilerin kayıtlarını gerçekleştirerek Kızılay Gönüllüsü oldukları platformdur. Kızılay tarafından belirlenen 34 farklı gönüllük alanında ücretsiz eğitimler alarak faaliyetlere katılabilmektedirler.

ULUSLARARASI KIRMIZI YELEK GÖNÜLLÜLÜK ÖDÜLLERİ

1.5 asırdır tüm çalışmalarını gönüllerin desteğiyle sürdüren ve nice kuşaklara ilham olan Türkiye’nin en büyük gönüllü gücüne sahip Türk Kızılay’ın bu alandaki liderliğini tescilleyen bir gönüllü motivasyon projesi olarak doğdu. Uluslararası Kırmızı Yelek Gönüllülük Ödülleri her yıl anlamlı bir günde Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen 5 Aralık Dünya Gönüllüler gününde verilmektedir.

KIZILAY’IN KAÇ TANE YARDIM PROJESİ BULUNMAKTADIR?

GAZZE’YE İNSANİ YARDIM

Gazze’de bulunan yardıma muhtaç kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturulan bir projedir. Bugüne dek Kızılay aracılığıyla Türkiye’de Gazze’ye 35.000.000 tutarında insani yardım malzemesi ulaştırılmıştır.

TEL-AFER’E İNSANİ YARDIM

Kuzey Irak bölgesinde ihtiyaç sahipleri için çadır kent kuran Türk Kızılay’ının bölgedeki insanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla oluşturulan bir projedir.

KIZILAY GIDA KOLİSİ BAĞIŞI

Yardıma muhtaç kişilere dağıtılmak üzere birçok kuru gıda ürününün bulunduğu 2 farklı gıda kolisi hazırlanmaktadır.

AŞEVLERİNE NAKDİ BAĞIŞ PROJESİ

14 aşevi hizmet veren Türk Kızılay’ının sağlıklı ortamlarda, sıcak yemekleri ihtiyaç sahibi ailelere dağıttı projedir.

ZEKÂT PROJESİ

Zekât olarak verilen bağışların ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılması projesi. Bu projede toplanan bağışlar, Kızılay hesaplarına ulaşmadan doğrudan ihtiyaç sahiplerine gönderilmektedir.

KIZILAY GIDA KART

İhtiyaç sahiplerinin tüm ihtiyaçlarını alışveriş noktalarından, tercih ettiğini almasını sağlamak amacıyla üretilen, akıllı kart sistemidir.

MOBİL MUTFAK BAĞIŞI

Kurulan mobil mutfaklar ile sağlıklı ve hijyenik ortamda pişen yemekler yardıma muhtaç insanlara dağıtılmaktadır.

VEKÂLETEN ADAK

Kişilerin adadığı adakların Kızılay sayesinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığı proje.

ACİL AFET ÇADIRI BAĞIŞI

Afet durumlarında yeterli çadır sayısını sağlamak amacıyla nakdi yardım alınan proje.

TEKERLEKLİ SANDALYE BAĞIŞI

Vücut fonksiyonlarının yüzde 70 ve üzeri engelli olduğunu devlet hastaneleri tarafından düzenlenen raporlar neticesinde belgeleyen ihtiyaç sahipleri, Türk Kızılay’ından tekerlekli sandalye yardımı alabilmektedir.

SEVGİ BOHÇASI

Durumu yetersiz ailelere doğum sonrasında destek olunması, yeni doğan bebeklerin ve annelerinin temel ihtiyaçları Türk Kızılay’ı tarafından karşılanmaktadır.

ÖZEL EĞİTİM SINIFLARI ŞARTLI BAĞIŞLARI

Özel eğitime ihtiyacı olan çocukların eğitimlerine katkı sunmayı hedefleyen projedir.

SURİYE’YE İNSANİ YARDIM

Suriye vatandaşı yardıma muhtaç insanların temel ihtiyaçlarının karşıladığı projedir.

KIZILAY İYİLİK KOŞUSU

Kızılay’ın bünyesinde devam eden projelere kaynak yaratmanın hedeflendiği yardımseverlik koşusu etkinliğidir.

Kızılay’ın vizyonu, herkes için esenlik ve güvenli yaşamdır. Kızılay, iyiliğin gücüyle insanın ve toplumun onurunu korumak, dirençliğini artırmak ve ıstırabını dindirmek için çalışmayı misyon edinmiştir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Nedir, Ne Anlama Gelir?