Yerel seçimde oy sayımı nasıl yapılır?

Yerel seçim ile ilgili olarak "oy sayımı nasıl yapılır" şeklinde araştırmalar yapılıyor. Detaylar haberimizde.

Yerel seçimde oy sayımı nasıl yapılır?

Türkiye yerel seçim için sandık başına giderken, seçime dair araştırmalar yapılıyor.

İnternet kullanıcıları, "yerel seçimde oy sayım işlemi nasıl yapılır" şeklindeki soruya yanıt arıyor.

Konuya ilişkin olarak YSK'da yer alan bilgiler şu şekilde;

Oyların Sayım–Döküm İşlemi Açık Olarak Yapılır

Oy verme süresinin bitimini takiben kullanılan oyların sayım ve döküm işlemleri açık olarak yapılır. Oy verme yerinde bulunan siyasi parti ve bağımsız adayların müşahitleri ile o sandık bölgesinde kayıtlı seçmenler sandık kurulunun işlerini aksatmayacak şekilde sayım ve döküm işlemlerini izleyebilirler.

Oyların Sayım – Döküm İşlemleri

1. Öncelikle kullanılmayan oy pusulaları ve zarflar da sayılarak bağlanır, mühürlenir ve sandık kurulunca tutanağa geçirilir. 2. Sandığın açılmasını müteakip sandıktan çıkan oy zarfları ile sandık seçmen listesinde oy kullanan seçmenlerin imzaları veya parmak izleri sayılır. 3. Çıkan oy zarfları açılmadan kontrol edilir. Geçersiz zarf varsa ayrılır; sayısı tutanağa yazılır. 4. Zarf sayısı oy kullanan seçmenlerin sayısından fazla ise zarfların arasından gelişigüzel çekilen bu sayıda zarf yakılır(varsa öncelikle geçersiz zarflardan düşülmesi gerekir). İmza ve zarfların birbirine eşitliği sağlanır. 5. Zarf sayısı imza sayısından az ise doğrudan sayım - döküm işlemine geçilir. 6. Oyların sayım ve dökümü derhal başlar, açık ve aralıksız yapılır. Yapılacak şikâyet ve itirazlar, işi durdurmaz. Sandık kurulu başkanı, sayım ve döküm işlemine başlamadan önce, sayım-döküm cetvellerinin boş ve yazısız olduğunu hazır bulunanlara gösterir. 7. Sandık kurulu başkanı, sayım dökümün düzenini sağlamak bakımından; a) Bir üyeyi, sandıktaki zarfları kendisine vermek, b) İki üyeyi, okunan oy pusulalarını sayım ve döküm cetvellerine işlemek, c) Bir üyeyi, okunan ve dökümü yapılan oy pusulalarını ve açılan zarfları masa üzerine düzenli biçimde yerleştirmek ve korumak, üzere görevlendirir. Sayım ve döküm işlemi tamamlanan ve sandık kurulunca imzalanan sandık sonuç tutanağının onaylı bir sureti, seçim çevresinde herkesin görebileceği yere bir hafta süre ile asılır.

Sandık sonuç tutanağının birer sureti, o seçim çevresinde seçime katılan ve talep eden siyasi parti ve bağımsız adayların müşahitlerine, yeteri kadar hazırlanarak sandık kurulu başkanı ve üyelerince imzalandıktan ve mühürlendikten sonra verilir. Sayıma ilişkin kâğıt ve belgeler seçim torbasına konulup torbanın ağzı bağlanarak kurul mührüyle mühürlenir. Hazırlanan ağzı mühürlü torba ve sandık kurulu mührü, sandık kurulu başkanı ile siyasi partili üyeler arasından ad çekme ile belirlenecek en az iki üyeyle birlikte hiçbir gecikmeye meydan verilmeksizin en kısa zamanda, ilçe seçim kurulu başkanına teslim edilir. İlçe seçim kurullarınca, sandık sonuç tutanaklarının seçim bilişim sistemi(SEÇSİS)’e girilmesi ve birleştirilmesi işlemleri siyasi parti temsilcileri ile müşahitlerin huzurunda yapılır.

Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi (SSPS - KOKPİT)

İlçe seçim kurullarınca Seçim Bilişim Sistemine (SEÇSİS) girişi yapılan sandık sonuç tutanağındaki partilerin aldığı oy sayıları ve taranarak elektronik ortama aktarılan ıslak imzalı, mühürlü ve karekodlu sayım döküm cetvelleri, sandık sonuç tutanakları, ilçe - il birleştirme tutanakları seçime katılan siyasi partilere web servis veya web ara yüzü ya da toplu veri aktarımı olarak eş zamanlı verilerek seçim sonuçları üzerinde siyasi partilerin denetimi sağlanır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler