Kredi ve kredi kartı borcu olanları ilgilendiriyor! O borçlar...

Meclis'e gelecek 'torba' yasa önerisiyle kredi, kredi kartı, çek ve senet gibi borçların ödemesini yapamayan vatandaşlar için sicil affı geliyor.

Kredi ve kredi kartı borcu olanları ilgilendiriyor! O borçlar...

Bu süreç içerisinde borçlarını ödeyenlerin ya da yapılandıranlar için Bankalar Birliği Risk Merkezi’ndeki kayıtları silinerek temiz sayfa açılacak. Torba yasada ayrıca KYK borçlarının silinmesi, doğalgaz, elektrik su ve GSM borçları da tasfiye edilmesi de yer alacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 2023 yılı için bütçe görüşmeleri yapılacak. Sosyal destekleri de içeren 48 maddelik torba yasa önerisi Meclis’e sunuldu.

Meclis'e gelecek 'torba' yasa önerisiyle kredi, kredi kartı, çek ve senet gibi borçların ödemesini yapamayan vatandaşlar için kamuoyunda “kara liste” olarak bilinen kredi borçlularına sicil affı fırsatı geliyor.

2009'DAN BERİ EN KAPSAMLISI OLACAK
Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği kredi ve kredi kartıyla ilgili madde, Karşılıksız Çek ve Protestolu Senet ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Yasa'nın çıktığı Ocak 2009'den bu yana en kapsamlı düzenleme olacak.

Karşılıksız çek, protesto edilmiş senet, zamanında ödenmemiş kredi kartı ve diğer kredi borçları nedeniyle kredi puanları düşen vatandaşlara sicili düzeltme şansı tanınıyor.

1 TEMMUZ'DA 'TEMİZ'LENECEK
Bu haktan, anapara ve taksit ödeme tarihi 1 Ekim 2022'den önce olan kişiler ve şirketler yararlanacak. Borçlarını 1 Temmuz 2023'e kadar ödeyenlerin veya yapılandıranların, Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kayıtları silinecek.

GEÇMİŞ OLUMSUZ KAYITLAR DİKKATE ALINMAYACAK
Kredi kuruluşlarının ve finansal kuruluşların, bu kişiler veya şirketlerle yaptıkları işlemlerde, geçmiş dönem performanslarına ilişkin olumsuz kayıtlar dikkate alınmayacak.

CEZAİ SORUMLULUK YOK
Bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve tüketici finansman şirketlerince yapılacak kredilendirme, çek karnesi verilmesi ve diğer işlemlerde eski kayıtlar görünmeyecek. Bunu sağlayan finans kuruluşlar için bu işlemlerden dolayı hukuki ve cezai sorumluluk doğmayacak.

SADECE KREDİ KARTI YOK
Söz konusu torba yasada sadece kredi, kredi kartı veya çek bulunmuyor. Aynı zamanda KYK borçlarının silinmesi, doğalgaz, elektrik su ve GSM borçları da tasfiye edilmesi gibi maddeler de yer alacak.

ÖĞRENCİLERE 'KYK BORCU' MÜJDESİ
Torba yasada geçtiğimiz aylarda enflasyon farkı nedeniyle eleştirilen KYK kredi borçlarıyla ilgili düzenleme de yer alacak. Söz konusu borçlar üzerindeki TÜFE farkı silinecek.

ABONELİKLERDE İCRA DOSYALARI TASFİYE EDİLECEK
Düzenlemede GSM, doğalgaz, elektrik ve su gibi fatura borcu olanlara da kolaylık sağlanacak. Buna göre, abonelik borçlarına ilişkin 2 bin liranın altındaki icra dosyaları tasfiye edilecek. 5 milyon kişi rahat nefes alacak. Bu düzenleme kapsamında 9 milyon dosya bulunuyor.

2.500 TL'YE KADAR BORÇLAR SİLİNİYOR
Ayrıca varlık yönetim şirketlerine devredilen 2 bin 500 liraya kadar olan borçlar silinecek. Bu düzenleme 892 bin kişiyi ilgilendiriyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na da bu tutarı 2 katına çıkarma yani 5 bin liraya yükseltme yetkisi veriliyor.

MASKE CEZALARI İPTAL
Pandemi sürecinde maske ve sokağa çıkma yasağını ihlal nedeniyle kesilen 2.7 milyar liralık para cezası da affediliyor. Daha önce borcunu ödeyenlere ise para iadesi yapılmayacak.

SİCİL AFFI
Karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve başka kredi borçlarını saatinde ödeyemeyenler 1 Temmuz 2023’e kadar borçlarını öder ya da yapılandırırsa ‘olumsuz kayıtları’ öneme alınmayacak. Bu prosedürü yapacak banka, finans kuruluşlarına cezai ya da hukuki mesuliyet doğmayacak. Bu planlama ‘sicil affı’ manasına geliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem