25 yıllık ev hanımlarına emeklilik şartları nelerdir? İşte detaylar

Uzun yıllar evlilik müessesini sürdüren ev hanımları için güzel haber geldi. Yapılan açıklamalara göre 25 yıl evli kalan ev hanımları için emeklilik imkanı doğacak.

25 yıllık ev hanımlarına emeklilik şartları nelerdir? İşte detaylar

25 yıllık ev hanımlarına emeklilik programı, esasen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenir. Dolayısıyla bu program dahilinde 25 yılı dolduran ev hanımları da diğer çalışanlar gibi emekli olabilirler. Fakat elbette bu kişilerin de bazı şartları sağlayabiliyor olmaları beklenir. 25 yıllık ev hanımlarına emeklilik şartları listesini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Kişilerin en az 50 yaşını doldurmuş olmaları gerekir.
1995 yılında veya öncesinde evlenmiş olunması, yani en az 25 yıllık evlilik bağının bulunması talep edilir.
Malullük ve / veya yaşlılık maaşlarından faydalanmıyor olunması beklenir.
Özellikle başvuru esnasında kişinin, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) veya BAĞ-KUR ile herhangi bir bağlantısının bulunmaması beklenir.
Son olarak; kişilerin, gelir vergisine tabii olmamaları da önemlidir.

25 Yıllık Ev Hanımları Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?
25 yıllık ev hanımları emeklilik başvurusu yapmak isteyen kişilerin, başvuru işlemlerini e-devlet üzerinden veya direkt Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri aracılığı ile gerçekleştirmeleri mümkündür.  Ancak bu noktada sigortalılık süresinin kontrol edilmesi de gerekir. Çünkü sigortalılık süresi eksik olanlar, emeklilik hakkı elde edemezler.

E-Devlet üzerinden başvuru yapan adayların, başvurularının onaylanması durumunda yine Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri’ne gitmeleri ve onay için imza atmaları beklenir. Aynı şekilde e-devlet sistemi yerine, direkt kuruma giderek başvuru yapanlara ise daha sonra SMS ile bilgilendirme gelir. Bu bilgilendirme sonrasında, 25 yıllık ev hanımlarına emeklilik şartları doğrultusunda uygunluk sağlanırsa; kişilerin,  yine imza atmak adına il müdürlüğüne gitmeleri gerekir.

25 Yıllık Ev Hanımları İçin Emeklilik Primi Nedir?
25 yıllık ev hanımları için emeklilik primi hususu oldukça önem teşkil eden ve birçok ev hanımı için kurtarıcı nitelik güden bir konudur. Çünkü bu tutarın ödenmemesi halinde, kişilerin emeklilik şartlarına uygunluk sağlamalarının neredeyse hiçbir önemi yoktur. Bu durumda, ev hanımı kadının emekli olabilmesi için eşi tarafından ödenmiş olan sigorta prim gün sayısının en az 9 bin gün olması gerekir. Ayrıca, bu kadınların yaş şartını da yerine getirmeleri zaruridir.

Dolayısıyla ev hanımları için emeklilik primi; herhangi bir işte çalışmamış ancak evlere temizliğe gitmiş ya da benzeri bir faaliyet göstermiş ev hanımlarının, ayda 10 günden az süre ile ödemeleri gereken tutara verilen addır.

25 yıllık ev hanımlarına emeklilik şartları nelerdir? İşte detaylar

25 Yıllık Ev Hanımları İçin Emeklilik Primleri Ne Kadardır?
25 yıllık ev hanımları için emeklilik primi tutarı kişinin, ev hizmetlerinde çalıştığı süre ile ilişkili olacak şekilde değişkenlik gösterebilir. Kısaca, bu tutarın sigortalılık süresine ve ödenen prim miktarına bağlı olduğunu da söyleyebiliriz. 2021 yılı itibariyle Türkiye'de ev hanımlarının emeklilik primleri aylık brüt asgari ücretin %32'si olarak belirlenmiştir. Ancak bu tutar, her yıl yapılan asgari ücret artışları ile birlikte güncellenir. 2023 yılı içerisindeki asgari tutara bakıldığında ise brüt miktarın ortalama bin 700 TL ile 12 bin TL arasında güncellendiğini söyleyebiliriz.

25 Yıllık Ev Hanımları Emekliliği Avantajları Nelerdir?
25 yıllık ev hanımları emekliliği avantajları ile ilgli pek çok maddeyi arka arkaya sıralamak mümkündür. Ancak temele bakıldığında; 25 yıllık ev hanımlarına emeklilik şartları doğrultusunda sağlanan bu imkanları şu şekilde özetleyebiliriz:

Türkiye'de ev hanımlarının Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bağlı Emekli Sandığı veya SSK'ya tabi çalışmış olmaları halinde, bu süreçte geçen süreler de emeklilik hesaplamasına dahil edilebilir.
Emeklilik birikimlerinin toplu halde veya maaş usulü ile alınması mümkün hale gelir.
Katkı payı ödemeleri güvence altına alınmış olur.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem