'Zam yok diyemeyiz!'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Müsteşarı Metin Kilci'nin, doğal gaz ve elektriğe "1 Ocak 2013'te zam yok" sözlerine açıklık getirerek, Müsteşarının 'zam yok' demediğini, sadece şu an itibarıyla maliyetler üzerinde böyle bir baskı görmedikl

'Zam yok diyemeyiz!'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Müsteşarı Metin Kilci'nin, doğal gaz ve elektriğe "1 Ocak 2013'te zam yok" sözlerine açıklık getirerek, Müsteşarının 'zam yok' demediğini, sadece şu an itibarıyla maliyetler üzerinde böyle bir baskı görmediklerini ifade etti. TBMM Genel Kurulu'nda, bakanlığının 2013 yılı bütçesi hakkında milletvekillerinin konuşma ve sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, elektrik ve doğal gaz zammı başta olmak üzere özetle şunları söyledi:

'ZAM YOK DEMEDİK'
 
Sayın Müsteşarımız, o gün Ekonomi Muhabirleri Derneğiyle alakalı bir toplantıda "Ben zam yok demedim. Biz sadece şu an itibarıyla maliyetler üzerinde böyle bir baskı görmüyoruz." dedi. Ben ne diyorum her zaman? O ayın sonunda bakılır, petrol fiyatlarına, döviz fiyatlarına.
 
Biz, bunu döviz alıp TL'yle satan ve açık pozisyona düşme ihtimali olan bir kuruluşuz, bir ülkeyiz; herkes gibi dolarla alıp euroyla veya dolarla alıp dolarla satmıyoruz. O açıdan, biz bunları o zaman değerlendireceğiz, dedim. Sayın Müsteşarımız da farklı bir şey söylemiş değil. Tabii ki bu yetki, EPDK'nın komple bu havuzu değerlendirmesiyle oluşacak yetkidir.
 
'AB'DEN UCUZ'
 
Ben tabii burada elektrik pahalı mıdır, doğal gaz pahalı mıdır, çok fazla bunun tartışmasına girmek istemem ama Avrupa Birliği üyesi ülkeler içerisinde 27 tane ülkede doğal gazda sanayide 2'nci, konutta 3'üncü sırada ucuz doğal gaz kullandırıyoruz şu anda vatandaşımıza. Elektrik fiyatlarında, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ortalamasından daha düşük fiyatta elektrik vatandaşımıza temin edilmektedir.
 
'RUSYA'YA BAĞIMLILIK'
 
Bizim aldığımız doğal gazın yaklaşık yüzde 50'si Rusya Federasyonu'ndan. Elde ettiğimiz elektriğin yaklaşık yüzde 50'si de doğal gazdan. Dolayısıyla, toplam Rusya'dan aldığımız ve elektrik üretimindeki payının yüzde 25,4'ler civarında olduğunu söylemem lazım. Nükleer güç santrallerinin Rusya Federasyonu tarafından Türkiye'ye yapılmasıyla beraber bu bağımlılık artmayacaktır arkadaşlar.
 
'İŞADAMI YOKTU'
 
Irak'a indirilmeyen uçakta iş adamı var mıydı? Cevap: Yok. Uçak Başbakanlık'tan bana tahsis edilen ve 6 tane uçaktan bir tanesiydi. Genel yayın yönetmenleri vardı uçakta ve mesai arkadaşlarım vardı.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi