Türkiye'nin Mart Ayı İhracat Performansı: Aylık Artış Sürüyor

Türkiye'nin Mart ihracatı 22,58 milyar dolarla Ocak ve Şubat'ı aştı. İhracat yıllık %4,1 düşmesine rağmen tarihin en yüksek 3. Mart değeri oldu. Dış ticaret açığı %10,3 azalarak 7,5 milyar dolara düştü.

Türkiye'nin Mart Ayı İhracat Performansı: Aylık Artış Sürüyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin Mart ayında 22 milyar 578 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı. Bu rakam, Ocak ayındaki 20 milyar dolar ve Şubat ayındaki 21,1 milyar dolarlık ihracatın üzerinde, Mart ayında ihracatın devam eden artışını gösteriyor.

Bakanlık, yazılı bir açıklama yaparak Mart ayı dış ticaret verilerinin ayrıntılarını paylaştı. Açıklamaya göre, ihracat önceki yılın aynı ayına kıyasla %4,1 düşüş gösterse de, tarihindeki en yüksek üçüncü Mart ayı değeri olarak kaydedildi.

Dış ticaret açığı, Mart ayında yıllık %10,3 azalarak 7,5 milyar dolara düştü. Bu düşüşte, özellikle takvim etkisi belirleyici oldu; Mart 2024'te beş hafta sonu tatili bulunurken, Mart 2023'te dört hafta sonu tatili vardı. İhracat ve ithalat genellikle iş günlerinde yoğunlaşırken, hafta sonları minimal düzeyde gerçekleşiyor.

Açıklamada ayrıca, Avrupa Birliği'nde ekonomik faaliyetlerin zayıf seyretmesi ve küresel ticaretteki gerileme, Mart 2024 ihracat rakamlarını etkileyen faktörler arasında gösterildi.

Mart ayı ithalatı ise, geçen yılın aynı ayına göre %5,7 azalarak 30 milyar 95 milyon dolar oldu. İthalattaki bu düşüş trendi, geçen ağustos ayından bu yana devam ediyor.

En fazla ihracat yapılan sektörler arasında 11,3 milyar dolarla ara malları, 8,1 milyar dolarla tüketim malları ve 3,1 milyar dolarla yatırım malları yer aldı. Ülke bazında en fazla ihracat yapılan ülke 1,8 milyar dolarla Almanya oldu, onu 1,3 milyar dolarla İtalya ve ABD izledi.

TL ile yapılan ihracat, Mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre %47,7 artarak dikkat çekti.

2024'ün ilk çeyreğinde ihracat, önceki yılın aynı dönemine göre %3,6 artışla 63,7 milyar dolara ulaştı. İthalat ise %12,6 azalarak 84,1 milyar dolara geriledi. Bu gelişmeler neticesinde, ekonomik büyümeye net ihracatın pozitif katkı sağlaması bekleniyor.

Ticaret Bakanlığı, üretim ve ihracattaki yerli katma değeri artırarak, ithalata olan bağımlılığı azaltacak ve sürdürülebilir ihracat artışını destekleyecek politikalarla firmalara destek vermeye devam edeceğini belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi