Türkiye'nin Makine İhracatı 2023'te Rekor Seviyeye Ulaştı

2023'te Türkiye'nin makine ihracatı %11 artışla 28,1 milyar dolara yükseldi. MAKFED Başkanı Dalgakıran, AR-GE ve inovasyonla kilogram başına fiyatı 7,2 dolara çıkardıklarını ve 2024 hedefinin 30 milyar dolar olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Makine İhracatı 2023'te Rekor Seviyeye Ulaştı

2023 yılında Türkiye'nin serbest bölgeler dahil olmak üzere toplam makine ihracatı, yıllık %11'lik bir artış göstererek 28,1 milyar dolara yükseldi. Türkiye Makina Federasyonu (MAKFED) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, bu başarıyı duyururken, makine ve teçhizat yatırımlarının pandemi sonrasındaki süreçte de art arda 16 çeyrek boyunca büyüme gösterdiğini vurguladı. Bu gelişme, özellikle Avrupa pazarındaki mevcut durağanlığa rağmen, federasyonun 2024 için belirlediği 30 milyar dolarlık ihracat hedefine olan güvenini pekiştirdi.

MAKFED, 2014 yılında kurulan ve yaklaşık 55 bin firmayı temsil eden 33 derneğin çatı kuruluşu olarak faaliyet göstermektedir. Dalgakıran, makine sektörünün 60 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını ve yaklaşık 500 bin kişiye istihdam sağladığını belirtti.

Son beş yılda %75'e yakın bir artışla 2022'de 25,5 milyar dolarla zirve yapan makine ihracatı, 2023'te daha da artarak rekor bir seviyeye ulaştı. Dalgakıran, sektörün kilogram başına ihraç fiyat ortalamasının 2023 yılında 6,2 dolardan 7,2 dolara çıktığını, bu artışın AR-GE ve inovasyon sayesinde gerçekleştiğini ve Avrupa ortalaması olan 15 dolara ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.

Makine ve teçhizat yatırımlarının artışında, Avrupa için Türkiye'nin artan cazibesi ve büyüme odaklı politikaların etkili olduğu belirtilirken, Dalgakıran, Uzak Doğu'nun sübvansiyonlarla desteklenen agresif politikalarının Türkiye'nin makine ithalatını son dört yılda %85 artışla 45,6 milyar dolara çıkardığını söyledi. Bu durumun, haksız rekabetle mücadelede etkin tedbirlerin alınmasını zorunlu kıldığına dikkat çekti.

Ayrıca, Dalgakıran, Türkiye'nin makine sektörünün rekabet gücünü artırmak için müşteri finansmanı yapılarının geliştirilmesinin önemini vurguladı. Gelişmiş ülkelerde firmaların, müşterilerine uzun vadeli düşük faizli finansal destek sağlayabildiğini belirterek, benzer uygulamaların Türkiye'de de hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Bu yönde, Türk Eximbank, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ve kamu bankalarının, iç pazarda yerli malı makine yatırımlarında cazip kredilendirme unsurları geliştirmesi büyük önem taşıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi