Türkiye'nin E-Ticaret Hedefi: 2028'e Kadar 6,3 Trilyon Lira

Ticaret Bakanlığı'nın 2024-2028 Stratejik Planı'na göre, Türkiye'nin e-ticaret hacmi 2025'te 3,1 trilyon, 2028'de 6,3 trilyon lira olacak. Plan, dijital ve yeşil dönüşümü destekleyip e-ihracatı artırmayı amaçlıyor.

Türkiye'nin E-Ticaret Hedefi: 2028'e Kadar 6,3 Trilyon Lira

Ticaret Bakanlığı'nın yayımladığı "2024-2028 Yılı Stratejik Planı" kapsamında Türkiye'nin e-ticaret sektörü için büyük hedefler belirlendi. E-ticaretin giderek büyüyen bir sektör haline gelmesi ve yeni iş modellerinin devreye girmesiyle, bu alandaki gelişmelerin yakından takip edilmesinin önemi vurgulanıyor.

Plan, ticarette yeşil ve dijital dönüşümü destekleyerek sürdürülebilir ekonomik büyümeye katkıda bulunmayı amaçlıyor. Türkiye'nin e-ticaret potansiyelinin artırılması ve sektörün daha güvenli bir hale getirilmesi için dünyadaki gelişmeler izlenecek.

Bakanlık, e-ticaretin genel ticaret içindeki payını artırmayı hedefliyor. 2024 itibarıyla e-ticaret işlem hacminin 2,2 trilyon lira olduğu belirtilirken, bu rakamın 2025'te 3,1 trilyon liraya ve 2028'de 6,3 trilyon liraya ulaşması öngörülüyor. Aynı zamanda, e-ticaretin ticaret içindeki payının 2024 sonunda yüzde 21,5 iken, 2025'te yüzde 23'e ve plan dönemi sonunda yüzde 30'a çıkması planlanmakta.

Hedeflere ulaşmak için işletmelere müşteri verilerini koruma ve gizliliğe saygı gösterme konusunda teşvikler verilecek. Ayrıca, dünya genelindeki e-ticaret trendleri ve en iyi uygulamalar takip edilerek yerel pazara uygun stratejiler geliştirilecek.

Plan dahilinde, dış ticarete yönelik ekonomik faaliyetlerin yapılandırılması ve güçlendirilmesi için tedbirler alınacak ve etkin bir dış ticaret politikası geliştirilecek. E-ihracatın teşvik edilmesi adına, şirketler, pazar yerleri ve perakende e-ticaret sitelerine destek sağlanacak ve Türkiye e-İhracat Platformu'nun kurulması planlanıyor. E-ihracatın genel ihracattaki payının 2024 itibarıyla yüzde 3,3 olması beklenirken, bu oranın 2025'te yüzde 5'e, 2028'de ise yüzde 10'a çıkması hedefleniyor.

Bunlara ek olarak, dijital dönüşüm, teknolojik gelişmeler ve pandemi sürecinin iş mevzuatında ortaya çıkardığı ihtiyaçlar doğrultusunda yeni düzenlemelere gidilecek. Bu stratejik planla birlikte Türkiye'nin e-ticaret alanında önemli bir dönüşüm ve büyüme yaşaması bekleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi