Türkiye Enerji Tasarrufunda Büyük Potansiyele Sahip

ODE Yalıtım yetkilisi Ozan Turan, Türkiye'de doğru yalıtım ile 15 milyar dolar enerji tasarrufu mümkün olduğunu, binaların %80'inde yeterli yalıtım olmadığını belirtti.

Türkiye Enerji Tasarrufunda Büyük Potansiyele Sahip

ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan, Türkiye'nin doğru yalıtım teknikleriyle 15 milyar dolarlık bir enerji tasarrufu potansiyeline sahip olduğunu açıkladı. Ülkedeki binaların %80'inde yeterli yalıtımın olmadığını vurgulayan Turan, bu eksikliğin giderilmesi halinde hem enerji tasarrufu sağlanacağını hem de cari açığın düşürüleceğini belirtti.

Isı yalıtımı konusunda Türkiye'de uygulanan TS825 standardını hatırlatan Turan, geçtiğimiz yıl sıfır enerjili binalar için de standartların belirlendiğini ifade etti. Yapılan doğru yalıtımlarla binalardaki enerji faturalarının %70 oranında düşürülebileceğine dikkat çekti.

Turan, enerji verimliliği açısından kritik bir döneme girildiğini, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerle neredeyse sıfır enerjili binaların (NSEB) yaygınlaşacağını öngördü. 2025 itibarıyla büyüklüğü 2 bin metrekare olan binaların NSEB şartlarını karşılaması gerekeceğini belirtti.

Türkiye'nin enerji ithalatının azaltılması ve dışa bağımlılığının düşürülmesi için enerji tasarrufunun şart olduğunu vurgulayan Turan, 2022'de enerji ithalatı için ödenen 96 milyar dolarlık rakama işaret etti. Ülkenin enerji ihtiyacının %75'ini ithal ettiğini belirten Turan, daha fazla enerji tasarrufu yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Yalıtım sektörünün, özellikle deprem bölgelerinin yeniden inşası için kaynaklarını bu alana yönlendirdiğini ifade eden Turan, aynı zamanda sektörün yeni pazarlara giriş yaptığını da ekledi.

İklim değişikliği ve artan maliyetlerin enerji verimliliğinin önemini daha da artırdığını belirten Turan, Türkiye'deki binaların gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında daha fazla enerji tükettiğini söyledi. Yenilenebilir enerji kaynakları ve yeni enerji teknolojilerinin öneminin arttığını vurgulayan Turan, bina yalıtımının hem enerji verimliliği hem de iklim kriziyle mücadelede kritik bir adım olduğunu belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi