Türkiye, Buğday Unu İhracatında On Yılın Zirvesinde

Türkiye, Dünya Bankası verilerine göre, 2013-2022 arasında buğday unu ihracatında dünya lideri. 2022'de 3,7 milyon tonla zirvede yer aldı, son 10 yılda ihracat %43,8 arttı.

Türkiye, Buğday Unu İhracatında On Yılın Zirvesinde

Türkiye, Dünya Bankası'nın son raporlarına göre buğday unu ihracatında 2022 itibarıyla on yıldır aralıksız lider konumunu koruyor. Uluslararası ticarette öne çıkan Türkiye, geçtiğimiz yıl yaklaşık 3,7 milyon ton buğday unu ihracatı yaparak dünya sıralamasında ilk sırada yer aldı. 2013'ten bu yana istikrarlı bir artış sergileyen Türkiye'nin buğday unu ihracatı, 2016'da 3,5 milyon ton ile zirveye ulaştı.

Dünya genelinde buğday üretimi 2020/21 sezonunda %1,4 artarak 773 milyon ton olarak kaydedildi. Bu artış özellikle Rusya, Kazakistan, Avustralya ve Kanada'daki üretim artışları sayesinde gerçekleşti. Ancak, Avrupa Birliği, Birleşik Krallık ve Arjantin'de üretim düşüşü yaşandı. Ertesi sezon, Çin, Avrupa Birliği, Avustralya, Hindistan ve Ukrayna'daki üretim artışları ile dünya buğday üretimi 781 milyon tona ulaştı.

Bu başarının arkasında, Türkiye'nin kendi buğday tüketimini karşılayabilen bir ülke olması ve geçtiğimiz yıl 22 milyon tonluk buğday üretimi yapabilmesi yatıyor. İhracat rakamlarında zaman zaman yaşanan düşüşlere rağmen Türkiye'nin global pazardaki liderliği sürdü. Kazakistan, Almanya, Özbekistan, Arjantin ve Hindistan ise ihracatta dikkat çeken diğer ülkeler olarak ön plana çıktı.

Son on yılda buğday unu ihracatında %43,8'lik bir artış yakalayan Türkiye, bu alanda dünyadaki lider konumunu pekiştiriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi