Trabzon'da yeni nesile iş düşüyor

Trabzon’daki işletmelerin büyük çoğunluğunun aile işletmesi olduğu, halen kurucuları tarafından yönetildiği ancak bunun ileride olumsuz sonuçlar doğurabileceği belirtildi.Konuyla ilgili bilgiler veren Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği (TSİAD) Genel S

Trabzon'da yeni nesile iş düşüyor

Trabzon’daki işletmelerin büyük çoğunluğunun aile işletmesi olduğu, halen kurucuları tarafından yönetildiği ancak bunun ileride olumsuz sonuçlar doğurabileceği belirtildi.

Konuyla ilgili bilgiler veren Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği (TSİAD) Genel Sekreteri Recep Ergenç, Trabzon’da en eski işletmenin ömrünün 50-60 yılı geçmediğini söyledi.

Ergenç, Trabzon’daki işletmelerde hala birinci kuşağın iş başında olduğunu ifade ederek “Bu şirketlerimiz aynı zamanda Trabzon ekonomisine de yön verdiği için büyük önem taşıyor. Trabzon’da işletmelerin yüzde 99’u aile işletmesi. Aile işletmelerinde yeni nesillerin işi zamanında ve doğru yöntemlerle devralması kaçınılmaz. Bu olmazsa işletmelerin parçalanması ve küçülmesi kapıda. Kapanan her işletme hem genel ekonomiyi olumsuz etkiliyor, hem de yeni işsizlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Ailelerin parçalanması ise işin bir başka acı sonucu. Birinci kuşağın dişleri ve tırnakları ile kurduğu işletmelerin yönetimini zamanında ve doğru adımlarla yeni nesle aktarması bu nedenle önemlidir” dedi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise gerek ülke genelinde gerekse Trabzon’da aile şirketlerinin ön planda olduğunu belirterek işlerini ikinci nesile devretmeyi planlayan KOBİ sahiplerine “Yeni Nesil İşbaşında” projesi ile destek olduklarını söyledi.

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, seçilen projenin başlığının “Yeni nesil iş başında“ olduğunu vurgulayarak “Özellikle ülkemizdeki iş dünyasında aile şirketlerinde sorunlar var. Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, aile şirketleri parçalanıyor. Biz Trabzon’da bunun yaşanmaması için çaba sarf ediyoruz. Ancak geçmişte birçok çalışma, eğitim ve toplantılar gerçekleştirmemize rağmen Trabzon’daki çabalarımız çoğu zaman yetersiz kaldı ve işletme sahiplerinin beyinlerinde bu çalışma yer etmedi” diye konuştu.

“Yeni nesil iş başında” projesi ile tabanda seçilecek aile şirketlerinin yeni nesle işlerini hatasız ve sorunsuz devredilmesinin sağlanmasını hedeflediklerini kaydeden Hacısalihoğlu “Yeni nesil iş başında olmadığı takdirde, aile şirketleri bitmeye mahkumdur. Avrupa ülkelerinde de benzer sorunlar yaşanıyor. Örneğin İtalya ile aile şirketlerimizin devredilmesinde benzer sorunlar yaşanıyor. Bütün bunlar diyalog ile çözümünün sağlanacağına inanıyorum. Bu proje sonunda somut olarak bölgemizden 20-50 arasında şirkette başarıyla yeni neslin iş başına gelmesi önemli bir kazanım olacaktır” şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi