Kuzey Irak ile dev petrol anlaşması

11 milyar dolarlık ihracatla Türkiye'nin Almanya'dan sonra en büyük ikinci partneri olan Kuzey Irak'la dev enerji anlaşması tamam. Boru hattından yıllık 16 milyar dolarlık petrol akacak. Doğalgaz ise 2015'te gelecek. Buradaki rakam ise yıllık 10 milyar do

Kuzey Irak ile dev petrol anlaşması

11 milyar dolarlık ihracatla Türkiye'nin Almanya'dan sonra en büyük ikinci partneri olan Kuzey Irak'la dev enerji anlaşması tamam. Boru hattından yıllık 16 milyar dolarlık petrol akacak. Doğalgaz ise 2015'te gelecek. Buradaki rakam ise yıllık 10 milyar doları buluyor.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Başbakan Yardımcısı İmad Ahmet ve Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami ile birlikte dün Türkiye'ye geldi. Bugün saat 11:00'da Başbakan Erdoğan ile buluşacak. Çantasında önce petrol ardından da gazı Türkiye üzerinden taşıyacak, geliri de Irak merkezi yönetimi ile daha önce belirlenen oranlarda yani yüzde 87'ye 13 şeklinde bölüştürecek finansal sözleşmeler var.

GELİR, ZİRAAT BAKASI’NDA TOPLANACAK

Petrol geliri, Türkiye'de bir kamu bankasında, muhtemelen de Ziraat Bankası'nda açılacak bir hesapta toplanacak. Bağdat yönetimi gelirin yüzde 87'sini, Kürt Bölgesel Yönetimi ise yüzde 13'ünü alacak. Dağılımda adaletsizlik olmaması konusunda Türkiye Bağdat yönetimine de güvence verecek.

BAĞDAT'I İKNA EDECEK

Barzani'nin ardından Türkiye'ye aktarılacak petrolün miktarı ve alacağı pay konusunda kaygılı olan Bağdat yönetimini ikna etmeye çalışacağı belirtiliyor.

IRAK KAYGILI

Türkiye, milyarlarca doları bulacak petrol gelirlerinin Türk bankalarında toplandıktan sonra gönderilmesini istese de ABD yönetimi paranın ABD'li bir bankada toplanarak paylaşımını istiyor. Anlaşmadan kaygılı olan Irak merkezi hükümeti ise Kürt petrolünün ölçüleceği Türkiye'deki istasyonlarda bir komiserini bulundurmayı talep ediyor.

Irak anayasasına göre petrol gelirlerinin yüzde 83'ünü alması gereken Bağdat yönetimi, payını sağlama almak için Türkiye'de bir komiser görevlendirmek istiyor. Türk hükümeti petrol parasının Türk bankalarında toplanacağını belirtse de ABD yönetimi, parayı doğrudan kendilerinin toplayıp bölüştüreceği bir formül üzerinde duruyor.

Parayı kasasına alan banka veya bankalar, yıllık 16 milyar doları bulması beklenen petrol gelirlerinden önemli bir miktarda nema elde edecek.

ÖNCE PETROL SONRA DOĞALGAZ

İlk aşamada günde 400 bin varil petrol akması planlanan hattan 2015'te günde 1 milyon varil, 2019'da ise günde 2 milyon varil petrol akacak.

Yapımına 2012'de başlanan ve bunun için 400 milyon dolar harcanan Erbil-Türkiye petrol boru hattı bölgenin ilk transit boru hattı olacak. Bugün atılacak imzalarla, Türkiye Kuzey Irak'tan yılda bin 520 milyar metreküplük doğalgaz ihracatı gerçekleştirecek.

Doğalgaz ihracının da 2015'te başlaması bekleniyor. Türkiye'nin bu hattan mevcut fiyatların altında gaz temin etmesi beklenirken, buradaki hacmin 10 milyar doları bulacağı belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi