Küresel ve Yerel Piyasalar TCMB ve Fed Kararlarını Değerlendiriyor

Fed, yıl sonuna kadar 3 faiz indirimi öngörürken, TCMB'nin faiz oranını sabit tutması bekleniyor. Küresel piyasalar olumlu seyrederken, altın fiyatları ve dolar endeksi değişkenlik gösterdi.

Küresel ve Yerel Piyasalar TCMB ve Fed Kararlarını Değerlendiriyor

Küresel piyasalar, Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (Fed) tarafından yapılan açıklamaların ardından pozitif bir seyir izliyor. Fed, beklenenden daha güçlü gelen enflasyon verilerine rağmen yıl sonuna kadar üç faiz indirimi yapabileceğini belirten önceki tahminlerini koruduğunu duyurdu. Bu durum, yatırımcıların risk iştahını artırdı.

Fed, politika faizini değiştirmeyerek %5,25-5,50 aralığında tutma kararı aldı. Bu seviye, son 23 yılın en yüksek faiz oranı olarak kaydedildi. Ayrıca, Fed Başkanı Jerome Powell, ekonominin beklenen seyri takip etmesi durumunda, yıl içinde faiz indiriminin uygun olabileceğini ifade etti.

Yurt içinde ise gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikası kararlarına çevrildi. Küresel piyasalardaki "ultra şahin" adımların aksine, TCMB'nin politika faizinde bir değişiklik yapması beklenmiyor. AA Finans'ın yaptığı anket, ekonomistlerin çoğunluğunun TCMB'nin faiz oranını sabit tutacağı yönünde olduğunu ortaya koydu.

Powell, ayrıca enflasyonun %2 hedefine doğru sürdürülebilir bir şekilde inmesi için daha fazla güven sinyali beklediklerini ve bu sağlanana kadar faiz indirimine gitmeyeceklerini vurguladı.

Bu gelişmeler ışığında, altın fiyatları rekor bir seviye olan 2.222 doları gördükten sonra 2.200 dolar civarında dengelendi. Dolar endeksi ise %0,7 düşüşle 103,2'ye geriledi. Brent petrolün varil fiyatı da %0,4 artarak 86 dolara yükseldi.

Küresel borsalar da Fed kararlarının ardından yükselişe geçti. ABD borsaları yeni bir kapanış rekoru kırarken, Avrupa ve Asya piyasaları da pozitif bir seyir izliyor. Japonya'da endeksler rekor kırarken, dolar/yen paritesi 151 seviyelerine geriledi.

Yurt içinde Borsa İstanbul'un BIST 100 endeksi %0,28 artışla günü 8.955,12 puandan tamamladı. Dolar/TL ise bankalararası piyasanın açılışında 32,4150 seviyesinden işlem gördü.

Bugün, yurt içinde TCMB'nin faiz kararının yanı sıra, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararı ve çeşitli ülkelerden gelecek ekonomik veriler piyasaların odağında olacak. Analistler, özellikle İngiltere'nin inatçı enflasyonuyla mücadelede BoE'nin alacağı kararların önemli olacağını belirtiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi