JPMorgan'dan Türkiye değerlendirmesi! "Durum olumlu yönde değişti"

ABD'li yatırım bankası JPMorgan, 2024 yılında Türkiye'nin durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

JPMorgan'dan Türkiye değerlendirmesi! "Durum olumlu yönde değişti"

JPMorgan'ın Orta Avrupa, Ortadoğu ve Afrika borç sermaye piyasaları başkanı Stefan Weiler, Türkiye'nin geleneksel mali politikalara dönüş yapmasıyla 2024 yılında yabancı piyasalardan alınacak borcun rekor seviyelere ulaşabileceğini ve yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinin artacağını belirtti.

Weiler, Reuters ile yaptığı röportajda Türkiye'yi 2024'ün dikkat çekici hikayelerinden biri olarak gördüklerini ifade etti. Ayrıca, gelecek yıl Türk devleti ve şirketlerinin tahvil ve bono ihracatının 25 milyar doları geçebileceğini öngördüğünü söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), Haziran ayında Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığa atanmasının ardından faizleri artırma yoluna gitmesiyle, Türk şirketlerinin borçlanma piyasalarına erişimi yeniden sağlandı. 2023 yılında Türk şirketleri, bankaları ve devlet tarafından yapılan tahvil ihracatı 18 milyar doları aştı. Bu rakam, JPMorgan'ın hesaplamalarına göre tüm zamanların ikinci en yüksek dış borçlanma değeri olarak kaydedildi.

Weiler, hükümetin 2024'te yaklaşık 10 milyar dolarlık bir dış borçlanma yapmasını ve şirketlerin borçlanmalarında önemli bir artış olmasını beklediğini belirtti. Ayrıca, "Türkiye, küresel piyasa koşulları ve yapılan değişikliklerin korunması durumunda, uluslararası sermaye piyasasında şimdiye kadarki en yoğun yılı yaşayabilir," dedi.

Weiler, Türkiye'nin mali politikadaki son değişikliklerden geri adım atmamasını beklediklerini ekledi ve "Yabancı sermaye zaten geri dönmeye başladı. Türkiye için durum olumlu yönde değişti. Eğer bu durum tersine dönerse şaşırırım. Yaklaşan yerel seçimlerin Türkiye'nin yolunu daha da netleştireceğini düşünüyorum," diyerek Mart ayındaki yerel seçimlere işaret etti.

Weiler ayrıca, JPMorgan'ın önümüzdeki yıl gelişmekte olan ülkelerin yabancı para cinsinden borçlanmalarında küresel bir artış beklediğini, ancak Çin'in borçlanma miktarının azalması nedeniyle toplam seviyenin tarihi zirvelere ulaşmayacağını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler