İstanbul Havalimanı, Güneş Enerjisiyle Çalışan Dünya Çapında İlk Havalimanı Ünvanını Alıyor

İGA İstanbul Havalimanı, Eskişehir'de 199,32 MW kapasiteli güneş enerjisi santrali kurarak tüm elektriğini yenilenebilir kaynaktan sağlayacak. 2023 sonunda faaliyete geçecek proje, sürdürülebilir kalkınmayı ve çevre korumayı hedefliyor.

İstanbul Havalimanı, Güneş Enerjisiyle Çalışan Dünya Çapında İlk Havalimanı Ünvanını Alıyor

İstanbul'da yer alan İGA İstanbul Havalimanı, küresel çapta bir ilk olma yolunda ilerliyor. Havalimanı işletmesi, Eskişehir'de yaklaşık 3 milyon metrekarelik bir alanda 199,32 megavat kapasiteli bir güneş enerjisi santrali (GES) inşa etmeye başladı. Bu dev projede 439 bin PV panelin kullanılması planlanıyor ve yıllık 340 milyon kilovatsaat enerji üretimi hedefleniyor. Bu adımla İGA, tüm elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden karşılayan dünyadaki ilk havalimanı olma unvanını elde etmeye hazırlanıyor.

2023 yılı sonunda faaliyete geçmesi beklenen santral için 212 milyon avro yatırım yapıldı. İGA İstanbul Havalimanı CEO Vekili Selahattin Bilgen, sürdürülebilir kalkınmanın kendileri için öncelikli olduğunu ve 2050 Net Sıfır Karbon Emisyonu hedefi doğrultusunda bu projeyi geliştirdiklerini belirtti. Bilgen, projenin, küresel ısınma ve iklim değişiklikleriyle mücadelede önemli bir rol oynayacağını ve 105 bin 996 ton karbondioksit emisyonunun önleneceğini vurguladı.

İGA'nın çevresel sürdürülebilirlik stratejisi, karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 45, 2040 yılına kadar ise yüzde 73 oranında azaltmayı hedefliyor. Bunun yanı sıra atık yönetimi ve su tasarrufu konularında da önemli adımlar atan havalimanı, geçen yıl enerji tüketimini yüzde 10,7 oranında azalttı ve kullanılan suyun yüzde 30'unu geri kazandı. Atık sular, günlük 15 bin metreküp kapasiteli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nde işlenerek peyzaj sulamasında kullanılıyor ve bu sayede suyun yüzde 35'i geri kazanılıyor.

İGA ayrıca atıklarını Katı Atık Toplama ve Ayrıştırma Tesisi aracılığıyla yönetiyor. Bu tesis, atıkları ayrıştırarak, tehlikeli atıkları özel depolama alanlarında saklayarak, evsel ve organik atıkları ise enerjiye dönüştürerek çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunuyor. İGA, bu çabalarla atıklarının yüzde 34'ünü geri kazanıyor ve döngüsel ekonomiye önemli bir katkı sağlıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi