İhracatçıya Moskova'dan ŞOK

Daha iki gün önce iki ülke bakanlarının attığı imzalarla işbirliğini geliştirme kararı alan Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilere umulmadık bir sorun gölge düşürdü.Bu anlaşmanın mürekkebi kurumadan, Rusya'dan dün Türk sebze-meyve ihracatçılarına kötü bi

İhracatçıya Moskova'dan ŞOK

Daha iki gün önce iki ülke bakanlarının attığı imzalarla işbirliğini geliştirme kararı alan Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilere umulmadık bir sorun gölge düşürdü.

Bu anlaşmanın mürekkebi kurumadan, Rusya'dan dün Türk sebze-meyve ihracatçılarına kötü bir haber geldi: Rusya, Türkiye'den tarım ürüneri ithalatını 7 hazirandan geçerli olmak üzere yasakladı. Tarım Bakanlığı'na bağlı Rosselkhoznadzor tarafından yapılan resmi açıklamada, yasak kararının Türkiye'den gelen ürünlerde yüksek miktarda kimsayal zararlı maddeler saptanması üzerine alındığı bildirildi.

İşte ayrıntılar:

Ria Novosti'nin haberine göre, dün yapılan basın açıklamasında, 2008 yılı içinde Türkiye'den gelen 4 milyon ton tarımsal üründe, Rus yasalarının izin verdiği oranların üzerinde nitrat ve diğer kimyasal maddeler bulunduğu belirtildi. Rus yetkililer, Türk tarafının standartlara uyulması konusunda uyarıldığını vurguladı.

Görüş bildiren bazı sektör temsilcileri, sorunun Türkiye'den gelen domates ürünlerinde görülen bazı siyah lekelerin sağlığa zararlı unsur sayılmasıyla başladığını, bir süredir konunun gündemde olduğunu belirttiler.

Bu arada yasak kararının, Moskova'da Türk ve Rus bakanlar arasında, iki ülke işbirliğini daha da arttırma yolunda ikili anlaşmaların imzalanmasının ertesi günü ilan edilmesi dikkati çekti. Rus Ria Novosti ajansı da bu durumu özellikle öne çıkardı.

Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Kurulu'nın 8'nci dönem toplantısı sonunda, Moskova'da Enerji Bakanı Halil Güler ile Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Viktor Hristienko arasında enerji, taşımacılık ve tivcaret alanında ilişkileri daha da ileriye taşıyacak anlaşmaya imza konulmuştu.

Türkiye'den Rusya'ya ihracaatın kapısı olan Trabzon ise bu durumdan olumsuz etkileneceği düşünülürken, konuyla ilgili açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, henüz resmi bir açıklamanın gelmediğini ifade ederek, pazartesi günü konunun netleşeceğini ona göre açıklama yapacaklarını söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi