Enerji verimliliği projeleri ile neler değişecek?

 Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı Eylem Planı, gündelik hayatta birçok değişiklik getirecek yenilikler öngörüyor.Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan "Öncelikli Dönüşüm Programı Eylem Planları" çerçevesinde Enerji Verimliliğinin Geli

Enerji verimliliği projeleri ile neler değişecek?

 Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı Eylem Planı, gündelik hayatta birçok değişiklik getirecek yenilikler öngörüyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan "Öncelikli Dönüşüm Programı Eylem Planları" çerçevesinde Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı Eylem Planı'nın koordinatörlüğünü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yapacak.

Programla 2011 sonunda, iklim düzeltmeli ve 2000 yılı dolar fiyatlarıyla 0,2646 ton eşdeğer petrol (TEP)/1000 dolar olarak gerçekleşen Türkiye’nin birincil enerji yoğunluğunun, 2018 sonunda 0,243 TEP/1000 dolar değerinin altına indirilmesi ve 2018'e kadar kamu binalarındaki enerji tüketiminin, 2012 baz alınmak suretiyle belirlenecek göstergeler düzeyinde ve verimlilik artışı uygulamaları ile yüzde 10 düşürülmesi hedefleniyor.

Program çerçevesinde kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının yönetiminde pay sahibi olduğu, idari ve mali açıdan güçlü, ihtisas sahibi bir kurumsal yapı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturularak enerji verimliliği çalışmaları bu yapı bünyesinde toplanacak. Enerji verimliliği alanında faaliyette bulunan gerçek ve tüzel kişilerin kapasiteleri güçlendirilecek.

Enerji verimliliği yatırımlarına yönelik projelerin kolayca desteklenmesi için prosedürlerin basitleştirilmesi ve bankaların istedikleri garantiler için destekleme fonları oluşturulması konusunda çalışma yapılacak.

Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli IV Sayılı Listede yer alan elektrikli ürünlerin, enerjiyi verimli kullanmalarına göre farklı oranlarda vergilendirilmesi sağlanacak.

Sanayide kullanılan motorların enerji tüketimlerini azaltmada kullanılan teknik yaklaşım ve uygulamalar, bilinç ve farkındalık oluşturularak yaygınlaştırılacak.

Sanayide yüksek verimli motorlara geçiş sürecinin hızlandırılması için IE3 ve IE4 sınıfı motorların kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla vergi farklılığı oluşturulmasına yönelik çalışma yapılacak. 

- Binalar "enerji dostu" olacak

- Binalar "enerji dostu" olacak

Mevcut binaların enerji verimli niteliğe dönüştürülmesi konusunda kapasite oluşturma ve iyileştirme çalışmaları gerçekleştirilecek.

Yalıtımı düşük ve/veya yetersiz yalıtıma sahip eski binaları ısı yalıtımlı niteliğe dönüştürme işlemlerinde, bina sahiplerinin, uygulayıcıların, yerel yönetimlerin faydalanabileceği, binayı çevreleyen dış yapı zarfında ve ısıtma sistemlerinde kullanılacak ürünlerin seçiminde standartlara uygunluğu, uygulamada dikkat edilmesi gereken hususları içeren el kitabı niteliğinde yalıtım kılavuzu hazırlanacak.

Isı yalıtımı olmayan mevcut binalarda yalıtım uygulaması için gerekli ruhsat işlemlerinin vergi, resim ve harca tabi tutulmamasını sağlayan ikincil düzenleme yapılacak.

- Ulaşım sisteminde yenilikler

- Ulaşım sisteminde yenilikler

Büyükşehirlerde toplu taşımayı, yakıt sarfiyatını ve enerji verimliliğini öncelikle gözeten ulaşım ana planları ve uygulamaları yürürlüğe konulacak.

Öncelikle mevcut raylı sistem hatları üzerindeki işyerleri, üniversite ve okullarda semt servisi uygulaması kaldırılarak, yolcuların yüksek kapasiteli toplu taşıma sistemlerine yönlendirilmesine yönelik tedbirler alınacak. Servis aracı kullanıcılarına toplu taşıma bileti ve/veya kartlarının ücretsiz veya indirimli verilmesi uygulamaları getirilecek.

Büyükşehirlerde kent merkezine araç girişini ücretlendiren pilot akıllı ulaşım sistemleri uygulamaları başlatılacak. Raylı sistem istasyon projelerinin tasarımında otopark zorunlu hale getirilecek ve otopark ücreti ile ulaşım ücreti ilişkilendirilerek otopark-toplu taşıma sistemi entegrasyonu sağlanacak. Toplu taşıma sistemlerinin kent çeperindeki durak ve istasyonlarında park et-devam et uygulamaları yaygınlaştırılacak.

Kaza ve acil durum yönetim sistemi, dinamik trafik sinyalizasyon sistemi, yeşil dalga sistemi, yol sensörleri, değişken mesaj sistemi, trafik yoğunluk haritası, web/mobil bilgi sistemi ve benzeri uygulamalar artırılacak.

Bisiklet yollarının yaygınlaştırılması için 1/1000 ölçekli uygulama imar planı kararları geliştirilecek ve bu kararlar etkin şekilde uygulanacak. Bisiklet yollarının tasarımına ve yapımına yönelik standartlar geliştirilerek topografik yapısı uygun güzergahlara bisiklet yolları ve bisiklet parkları yapılacak. Bisiklet yolları mümkün olduğunca araç trafiğinden ayrı planlanacak. Bisiklet ulaşımı diğer ulaşım türleriyle entegre edilecek. Bisiklet paylaşım sistemi uygulamaları yaygınlaştırılacak. Bisikletlerin otobüs ve raylı toplu taşıma araçlarında taşınmasına imkan veren düzenlemeler yapılacak.

Yaya ulaşım şebekesi kesintisiz hale getirilerek, yaya yollarının, yaya geçitlerinin ve yaya kaldırımlarının ergonomik, sürdürülebilir ve erişilebilir olması sağlanacak. Kent merkezlerinde, tarihi-doğal özelliği olan alanlarda ve kentin prestij noktalarında araç trafiği tamamen veya kısmen kapalı olan yaya bölgeleri oluşturulacak.

- Yeni nesil araçları tercih eden kazançlı çıkacak

- Yeni nesil araçları tercih eden kazançlı çıkacak

Fosil yakıtla çalışan motorlu araçlarda enerji verimliliğini artıran ve üretilen emisyonların azaltılmasını dikkate alan bir vergilendirme sistemi getirilecek. Yeni nesil araçlar için vergilendirme avantajı sağlanacak.

Yeni araç alımlarında ve kiralamalarında yapılacak teşvikler uzun vadede kamu ve özel sektörün enerji verimliliği ve tasarruf kabiliyetini artıracak ve giderlerini azaltacak.

Sıkıştırılmış doğalgaz, güneş enerjisi ve benzeri alternatif yakıtlar ile çalışan taşıtların kullanımı teşvik edilecek.

LED'li sinyalizasyon sistemleri ve güneş enerjisiyle çalışan toplu taşıma durak ve istasyon donanımlarının kullanımı yaygınlaştırılacak. Yol güvenliğini azaltmadan ileri teknoloji ürünü güneş-rüzgar enerjisi ile çalışan veya fosforlu/yansıtıcılı yol işaretlemeleri ile enerji tasarrufu sağlanacak.

Kömür yakıtlı mevcut termik santrallerin atık ısılarından bölgesel ısıtma ve seracılık faaliyetlerinde yararlanmak için projeler geliştirilecek.

Mevcut durumda Merkezi Sıcak Su Sistemlerinde Giderlerin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik hükümleri, özellikle Toplu Konut İdaresi tarafından yapılmış olan konutların durumları da dikkate alınarak, ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri doğrultusunda revize edilecek. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi