Emeklilikte Adalet Derneği Trabzon İl Temsilcisi Özgür Yolcu: "1 günle 20 yıllık bekleyiş..."

Emeklilikte Adalet Derneği Trabzon İl Temsilcisi Özgür Yolcu, Haber61'e açıklamalarda bulundu.

Emeklilikte Adalet Derneği Trabzon İl Temsilcisi Özgür Yolcu, Haber61 TV'de "Editör Masası" programında Gazeteci-Yazar Osman Şişko'nun sorularını yanıtladı.

Özgür Yolcu, 1999 sonrası sigortalı çalışanların emeklilik konusundaki beklentileri ile ilgili olarak konuştu.

Emeklilikte Adalet Derneği Trabzon İl Temsilcisi Özgür Yolcu'nın açıklamaları şu şekilde;

"BU HAKKI BİZLERİN DE ALMIŞ OLMASI GEREK"

03.03.2023 tarihinde çıkan EYT yasasından sonra, 08.09.1999 ve öncesini kapsayan bir emeklilik yasası daha gündeme geldi ve yasalaştı. Bizler de 09.09.1999 ve sonrası sigortalıları olarak, gerçekleşen yasanın tüm çalışanlar için değil de belli bir kesim için yasalaştığını, bizlere de kademeli emeklilik hakkının doğduğunu düşündüğümüz için Emeklilikte Adalet Derneği kuruldu.

Bizim üzüldüğümüz nokta; emeklilik hakkı, belli süre çalışıp prim ödersiniz. Yıprandığınız için devlet size emeklilik hakkı verir. 08.09.1999 ile 09.09.1999 arasında bir gün var. 1 günlük farkla 20 yıllık emeklilik süreci bekliyor. O tarihte sigortalı olanlar, 5950 günle, 6000 günle 43-44 yaşında emeklilik hakkı kazandı. Mesela ben 2000 girişliyim, 5 aylık kaybım var. Benim prim gün sayım 6000'in üzerinde. 7000 olan var, 7500 olan var. Eğer bu bir prim ödeme ve yıpranmaya karşı emeklilikse, bu hakkı bizlerin de almış olması gerek.

"YARIN EMEKLİ OLALIM DEMİYORUZ..."

Şu anda 2000-2008 arasında 4.5 milyon sigortalı vatandaşlarımız var. 09.09.1999 ile 2008 arasında yaşanan bir mağduriyet bizim açımızdan. Bizim bu tarihlerle ilgili tablomuz var. Bunu siyasetçilerle ve yetkilerle paylaştık. Biz şunu diyoruz, 4.5 milyonluk bir kesim var ancak kademeli emekliliğin başlangıcı prim günü ve yaşa göre dayatılsın. Bizim vermiş olduğumuz kademeli emeklilik geçişinde, her yıl 333 bin kişiyi emekli yapıyorsunuz. Bu şeffaf ve yumuşakta geçiş, bu tabloyu da herkesle paylaşıyoruz. Bizler yarın emekli olalım demiyoruz, gerçekleri biliyoruz ve bu ülkede yaşıyoruz. Hakkaniyetli şekilde emekliliklerin verilebileceğini düşünüyoruz.

"1 GÜNLE 20 YILLIK BEKLEYİŞ..."

Bize diyorlar ki, siz 09.09.1999'da işe girerek 60 yaşında emekli olacağınızı zaten biliyordunuz. Evet, ben o tarihte girdim ama bana başka bir alternatif de sunulmadı ki. Emekliliğinle ilgili şöyle bir alternatifin var denmedi. Ne bileyim, geçmişe dönük sigortanı ödeyebilirsin gibi bir şey denmedi. Bir gün önce sigortalı olmak içi ne yapmam lazım? Öyle bir alternatifimiz olsa sorardık. 1 günle 20 yıllık bir bekleyiş bize mantıklı gelmiyor. Elimizden geldiği sürece yaşanılanları doğru şekilde aktarmaya çalışıyoruz. Farklı bir arayışımız yok, inşallah bu sorun en kısa sürede çözülmüş olacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler