Dünya Bankası Türkiye'ye 2 Milyar Dolarlık Yenilenebilir Enerji Girişimini Onayladı

Dünya Bankası, Türkiye'ye 2 milyar dolarlık yenilenebilir enerji girişimini onayladı. Program, 15 GW'lık kapasite ekleyerek 240 milyon ton karbon azaltmayı hedefliyor. Türkiye'ye 657 milyon dolarlık finansman da sağlanacak.

Dünya Bankası Türkiye'ye 2 Milyar Dolarlık Yenilenebilir Enerji Girişimini Onayladı

Dünya Bankası'nın Türkiye'ye yönelik 2 milyar dolarlık yenilenebilir enerji girişimini onayladığı açıklandı. Kurumun İcra Direktörleri Kurulu'nun kararıyla, Avrupa ve Orta Asya'daki gelişmekte olan ekonomilerde yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması ve enerji güvenliğinin artırılması hedefleniyor.

Bu girişimin ilk aşamasında, Avrupa ve Orta Asya Yenilenebilir Enerji Ölçeklendirme (ECARES) programı kapsamında 10 yıl içinde 15 gigavatlık yenilenebilir enerji kapasitesinin eklenmesi ve 240 milyon metrik ton karbon emisyonunun azaltılması planlanıyor.

Programın ayrıca 6 milyar dolarlık özel sermaye finansmanını harekete geçirmesi bekleniyor. Türkiye'nin güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesini artırma hedefine destek olmak amacıyla ayrıca 657 milyon dolarlık finansman da sağlanacak.

Dünya Bankası'nın Avrupa ve Orta Asya Bölgesinden sorumlu Başkan Yardımcısı Antonella Bassani, bölgedeki enerji güvenliğine katkıda bulunacak yenilenebilir enerji kapasitelerini artırma ihtiyacına vurgu yaparak, özel sermayeyi çekmek için gerekli kolaylaştırıcı çerçevenin geliştirilmesine odaklanacaklarını belirtti.

Türkiye'nin enerji dönüşümüne yönelik kararlı adımlarını destekleyen Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez ise ülkenin enerji güvenliğini sağlama, enerji maliyetlerini düşürme ve iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki kararlılığını takdir ettiklerini dile getirdi.

Ayrıca, Türkiye'nin yeşil dönüşüm sürecinden kaynaklı istihdam olanaklarına erişimini kolaylaştırmayı amaçlayan ve kadınların ve gençlerin ekonomik fırsatlardan yararlanmalarını sağlayacak finansman olanakları da sunulacak. Bu çerçevede Türkiye Sosyal Açıdan Kapsayıcı Yeşil Dönüşüm Projesi ve Türkiye Sanayi Emisyonlarını Azaltma Projesi de hayata geçirilecek.

Türkiye'nin çeşitli sektörlerinde yeşil dönüşümü destekleyen bu projeler, Dünya Bankası'nın Türkiye'nin çeşitli alanlardaki yeşil dönüşüm çabalarını destekleyen daha geniş kapsamlı çabalarının bir parçasını oluşturuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi