Dolar dur durak bilmiyor!

Dolar kuru, Asya seansında gelişen para birimleri karşısında değer kazanırken, Türk lirası karşısında da sabahın erken saatlerinde 7 haftanın en yüksek seviyesi olan 2,1474’e kadar yükseldi. Akşam saatlerinde ise dolar 2.15'i test etti.ABD'nin de Irak'a h

Dolar dur durak bilmiyor!

Dolar kuru, Asya seansında gelişen para birimleri karşısında değer kazanırken, Türk lirası karşısında da sabahın erken saatlerinde 7 haftanın en yüksek seviyesi olan 2,1474’e kadar yükseldi. 

Akşam saatlerinde ise dolar 2.15'i test etti.

ABD'nin de Irak'a hava saldırısını değerlendirdiği açıklaması ardından Irak kaynaklı jeopolitik risklerin artacağı endişesi ile TL dolar karşısında değer kaybetmeye devam etti. Dolar/TL saat 17.12'de 1,5 ayın yeni en yükseği olan 2,15'i test etti.

TÜRKİYE DAHA ÇOK ETKİLENİYOR

Türkiye ise jeopolitik risklerden diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha belirgin etkileniyor. Analistler Türkiye'nin komşu ülkede yaşanan olaylardan daha çok etkilenmesinin nedenlerini bölgeye yakınlık -yani ihracatın etkilenmesi-, petrol fiyatlarına bağımlılık ve Türk rehinelerin henüz serbest bırakılmamış olması olarak açıklıyorlar. Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'un büyük bölümünü geçen hafta başında kontrol altına alan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları, Musul'a dizel yakıt taşıyan 31 tanker şoförünü rehin almıştı.

IŞİD militanları daha sonra da Musul konsolosluğunu ele geçirerek 49 konsolosluk personelini de rehin aldı. Petrol fiyatlarının Eylül'den beri en yüksek seviyeye ulaşmasına neden olan Irak'taki şiddet olaylarının ardından yatırımcılar, emtia fiyatlarının uzun bir süre yüksek kalması ve yüksek fiyatların küresel ekonomik büyüme üzerinde yol açabileceğinden endişeliler.

Brent petrol fiyatı geçen hafta, haftalık bazda yüzde 5'e yakın yükseldi. Tahvil bono piyasasında ise getiriler küresel endişelerle yükselmeye devam ederken bir diğer taraftan TCMB'nin faiz indirimlerinin devam edeceği beklentileri de yükselişleri sınırlıyor. 20 Mart 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama bileşik yüzde 9.24, valörde yüzde 9.18 seviyesindeydi. 24 Şubat 2016 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta yüzde 8.50 valörlüde yüzde 8.51 seviyesindeydi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi