Doğu Karadeniz'in 2023 yılı ihracat geliri 1 milyar doları aştı

Doğu Karadeniz'den 2023 yılında yapılan ihracatta 1 milyar 375 milyon dolar gelir elde edildi.

Doğu Karadeniz'in 2023 yılı ihracat geliri 1 milyar doları aştı

2023 yılında, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinden dikkate değer bir ihracat başarısı kaydedildi. Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illeri toplamda 1 milyar 375 milyon 192 bin dolarlık bir ihracat rakamına ulaştı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, yaptığı yazılı açıklamada, bu ihracatın detaylarını paylaştı. Buna göre, Trabzon 1 milyar 57 milyon 798 bin dolarlık ihracatla öne çıkarken, Rize 203 milyon 68 bin, Artvin 66 milyon 143 bin ve Gümüşhane ise 48 milyon 183 bin dolarlık ihracata imza attı.

Kalyoncu'nun vurguladığı bir diğer önemli nokta ise ihraç edilen ürün çeşitliliği oldu. Doğu Karadeniz'den yapılan toplam ihracatın en büyük payını 530 milyon 889 bin 841 dolar ile fındık sektörü alırken, yaş meyve ve sebze 216 milyon 194 bin 822 dolarla ikinci, su ürünleri ve hayvancılık mamulleri 213 milyon 12 bin 909 dolarla üçüncü sırada yer aldı. Maden ve metaller ile kimyevi maddeler ve mamulleri de sırasıyla dördüncü ve beşinci en fazla ihraç edilen ürün grupları oldu.

Kalyoncu, bölgeden geçen yıl gerçekleştirilen ihracatın 140 farklı ülkeye ulaştığını belirtti. Rusya Federasyonu, İtalya, Gürcistan, Almanya ve Çin Halk Cumhuriyeti bu ihracatın en büyük alıcıları arasında yer aldı. Ayrıca, Fas, İran, Finlandiya, Moğolistan ve Özbekistan'a yapılan ihracatta önemli bir artış gözlemlendi. Kalyoncu, önceki yıllardan farklı olarak İzlanda, Myanmar, Togo ve Madagaskar gibi 12 yeni ülkeye de ihracat yapıldığını ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler