BES'te Kısmi Ödeme Devri Başlıyor: Evlilik ve Konut Alımı İçin Yeni İmkanlar

SEDDK, 1 Temmuz'da Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) kısmi ödeme uygulamasını başlatıyor. Katılımcılar, evlilik, konut alımı ve doğal afetlerde birikimlerinin %50'sine kadar erişebilecek.

BES'te Kısmi Ödeme Devri Başlıyor: Evlilik ve Konut Alımı İçin Yeni İmkanlar

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Türkiye’deki Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) yeni bir uygulama eklediğini duyurdu. 1 Temmuz itibarıyla devreye girecek olan kısmi ödeme uygulaması, katılımcılara evlilik, konut alımı ve doğal afetler gibi özel durumlarda birikimlerinin yüzde 50'sine kadar erişim imkanı sunacak.

Bu yeni düzenleme, BES katılımcılarının sistemden tamamen çıkmadan ve herhangi bir hak kaybına uğramadan birikimlerinden kısmi olarak yararlanabilmesine olanak tanıyor. Katılımcılar, emeklilik şirketlerine SEDDK tarafından belirlenen şartlar dahilinde başvurarak bu haktan yararlanabilecekler.

Önemli noktalardan biri, katılımcının daha önce kısmi ödeme almamış olması gerektiği; birden fazla BES sözleşmesi olanların yalnızca bir kez başvuru hakkına sahip olduğu. Önceki kısmi ödeme alanların yeni bir başvuru yapabilmesi için aradan en az 5 yıl geçmiş olması gerekiyor. Yeni başvuracak katılımcılar için ise sistemde en az 5 yıl bulunma şartı aranıyor.

Başvuru sürecinde, katılımcıların aylık asgari ücretin beş katı kadar katkı payı ödemiş olmaları gerekiyor. Bu şart, doğal afet durumları hariç tutuluyor. Kısmi ödeme başvurusu yapılan emeklilik sözleşmelerinin rehin, haciz gibi durumlar içermemesi gerekiyor. Başvuru sonucu, elektronik iletişim araçlarıyla üç iş günü içinde bildirilecek.

Katılımcılar, evlilik veya konut alımı gibi durumları belgelendirmek için başvurudan iki ay önceye kadar olan evrakları kullanabilecek. Ödeme alındıktan sonra ise ilgili belgelerin iki ay içinde şirkete iletileceği öngörülüyor.

Kısmi ödeme miktarı, katılımcının hesabındaki toplam birikime oranla belirlenecek ve işlemler, başvuru tarihindeki fon pay adedi üzerinden yapılacak. Ödemeler, tüm fon paylarının nakde çevrilmesini takiben ilk iş gününde gerçekleştirilecek.

Bu yeni düzenlemenin, BES katılımcılarına finansal esneklik sağlayarak önemli yaşam olaylarına karşı daha hazırlıklı olmalarına yardımcı olması bekleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi