YÖK verileri açıklandı! Yükseköğretimde kadınlar öne geçti

Türkiye'deki Yükseköğretimde kadınların oranı artıyor: YÖK Verileri Açıklandı.

YÖK verileri açıklandı! Yükseköğretimde kadınlar öne geçti

Türkiye'deki üniversitelerde kadınların akademik ve öğrenci olarak varlığı giderek artıyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayımlanan son verilere göre, üniversitelerdeki kadın öğrenci ve akademisyen oranları dikkat çekici bir yükseliş gösterdi.

Kadın Öğrencilerin Oranı Yüzde 51,7'ye Ulaştı

Türkiye genelindeki 208 yükseköğretim kurumunda, toplam 7 milyon 503 bin 181 öğrenci eğitim görüyor. Bu öğrencilerin 3 milyon 879 bin 512'sini kadınlar, 3 milyon 623 bin 669'unu ise erkekler oluşturuyor. Böylece, kadın öğrencilerin oranı %51,7'ye ulaşarak, erkek öğrencileri geçmiş durumda.

Akademide Kadın Oranı Yükselişte

Üniversitelerdeki toplam 181 bin 498 akademisyenin 84 bin 207'si kadın. Bu da kadın akademisyenlerin oranının %46,4 olduğunu gösteriyor. Özellikle araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi pozisyonlarında kadınların oranı erkekleri geçti. Araştırma görevlilerinde kadınların oranı %53,8, öğretim görevlilerinde ise %51,6 olarak belirlendi.

Profesör Kadrolarında Kadınların Durumu

Akademik kadrolar arasında profesör, doçent ve doktor öğretim üyesi pozisyonlarında da kadınların oranı göze çarpmakta. Profesörlerin %34,3'ü, doçentlerin %41,8'i ve doktor öğretim üyelerinin %47,4'ü kadınlardan oluşuyor.

Bu veriler, Türkiye'deki yükseköğretim alanında kadınların giderek daha fazla yer aldığını ve akademik pozisyonlarda önemli bir yükseliş trendi içinde olduğunu gösteriyor. Kadınların eğitimdeki ve akademideki bu artan varlığı, toplumsal cinsiyet eşitliği açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Eğitim