YÖK öğrenci affına hazırlanıyor

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan 800 bin kişinin beklediği öğrenci affını detaylarını açıkladı. 12 Eylül 1980 darbesinden bu yana üniversitelerden "her ne sebeple olursa olsun" ilişiği kesilenlere genel af geliyor.TORBA YASAYLA ÇIKACAKÖzcan, Star gazetesine y

YÖK öğrenci affına hazırlanıyor

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan 800 bin kişinin beklediği öğrenci affını detaylarını açıkladı. 12 Eylül 1980 darbesinden bu yana üniversitelerden "her ne sebeple olursa olsun" ilişiği kesilenlere genel af geliyor.

TORBA YASAYLA ÇIKACAK

Özcan, Star gazetesine yaptığı açıklamada; bütçe görüşmelerinden hemen sonra ele alınması beklenen torba kanunda öğrenci affıyla ilgili düzenlemenin de yer alacağını söyledi.

TÜM ATILANLARI KAPSAYACAK

Düzenlemenin 1980'den bugüne kadar olan süreyi kapsayacağını belirten Özcan, "'Her ne sebeple olursa olsun yükseköğretimden ilişiği kesilenler' şeklinde bir madde koyuyoruz. Böylece hiçbir şarta bağlamadan herkesin yarım bıraktığı üniversite eğitimine dönmesine olanak tanımış olacağız" dedi.

TERÖRDEN KAMPÜSE DÖNÜŞ YOLU

Yusuf Ziya Özcan, düzenlemeye hiçbir sınırlama konulmayacağını da ifade etti. Böylece terörle bağlantılı suçlardan dolayı üniversiteden atılanlar da dahil olmak üzere daha önce üniversitelerle ilişiği kesilenlere öğrencilik yolu açılacak.

BAŞÖRTÜLÜLER DÖNEBİLECEK

Disiplin suçları da af düzenlemesi kapsamına girerken, kılık kıyafet nedeniyle kaydı silinen devam edemeyen başörtülü kız öğrenciler de üniversitelere dönebilecek.

'MASTER'IDAKAPSAYACAK

Düzenleme 4 yıllık lisans eğitiminin yanı sıra, ön lisans ve lisansüstü eğitimi de kapsayacak.

SON AF OLACAK

Prof. Özcan, bu düzenlemenin son öğrenci affı olacağını da vurgulayarak, "Üniversite eğitimine süre sınırlamasını kaldırıyoruz. Normal sürede eğitimini tamamlayamayan artık atılmayacak, daha fazla harç kredisi ödeyerek devam edebilecek. Böylece bir daha öğrenci affına ihtiyaç kalmayacak" dedi.

1402'LİK 5 BİN KİŞİ DE YARARLANACAK

Af 1980 darbe döneminde üniversitelerden ilişiği kesilen yaklaşık 5 bin kişiyi de kapsayacak. 12 Eylül döneminde "1402'lik" olarak anılan, üniversiteden atılanlardan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, 19 Eylül 1980'de öğrenciler için çıkarılan yasayla sıkıyönetim komutanları tarafından binlerce gencin eğitim dışına itildiğini söyledi. Hatipoğlu, "Bu gençler, bu ülkenin kayıp neslidir. Darbe mağduru gençlerimize diploma yolunu açmak, darbeleri mahkum etmenin en güzel yolu olacak" diye konuştu.

DÖNÜŞHEYECANIBAŞLADI BİLE

Af bekleyen gençler internetten örgütlenirken, "Eğitim Hakkı Engellenemez Platformu" sözcüsü olan Harun Akalp, Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne dönmeyi sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Eğitim