Trabzon'da büyük konferans

AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkanı Javier Menendez Bonilla, ''Siyasal ilişkiler açısından Türkiye ile Avrupa Birliğinin bir balayı yaşadığını söyleyemeyiz. Yanlış algılar ve ön yargılar hem Türkiye'de hem Avrupa'da mevcuttur

Trabzon'da büyük konferans

AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkanı Javier Menendez Bonilla, ''Siyasal ilişkiler açısından Türkiye ile Avrupa Birliğinin bir balayı yaşadığını söyleyemeyiz. Yanlış algılar ve ön yargılar hem Türkiye'de hem Avrupa'da mevcuttur'' dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde ''9 Mayıs Avrupa Günü'' etkinlikleri kapsamında, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Avrupa Birliği Bilgi Merkezi tarafından ''Hayat Boyu Öğrenme ve Gençlik Programları'' konferans programı düzenlendi.

Programın açılışında konuşan Bonilla, Avrupa Günü'nü kutlamak için Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'nun, Avrupa Birliği üye ülkelerinin büyükelçileriyle 13 ülkede bir dizi etkinlik düzenlediğini söyledi.

Bu etkinliklerin, özellikle gençler ve genç nüfusun yoğun olduğu Türkiye için önemini düşündüklerini ifade eden Bonilla, ''Bu nedenle etkinlikleri 'eğitim, kültür ve çevre' olmak üzere üç temada topladık. Buradaki programda eğitim konusu konuşulacak'' diye konuştu.

Türkiye'nin Avrupa Birliği ile müzakerelerinde yaşadığı bazı zorluklardan söz edildiğini anımsatan Bonilla, şöyle devam etti:

''Siyasal ilişkiler açısından Türkiye ile Avrupa Birliğinin bir balayı yaşadığını söyleyemeyiz. Yanlış algılar ve ön yargılar hem Türkiye'de hem Avrupa'da mevcuttur. Bu ön yargılarla mücadele etmenin en iyi yolu da eğitim ve kültürel etkinliklerdir. Ancak bu siyasi güçlüklere karşın, Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkilerinin son derece sağlam olduğunun altını çizmek istiyorum. Türkiye'nin Avrupa'ya, Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı vardır.''

Bonilla, Türkiye ile Avrupa Birliği üye ülkelerinin ticaretine bakıldığında, geçen yıl ticaret hacminin 100 milyar avronun üzerinde olduğunu vurgulayarak, ''Türkiye'nin Avrupa Birliği ile yaptığı ticaret, Türkiye'nin ticaret hacminin yüzde 40'ından fazlasını oluşturmaktadır. Bu da Avrupa'yı izleyen bir sonraki ticaret partneri olan Rusya ile yaptığı ticaretin 5 mislinden fazladır'' dedi.

Turizm ve iş camiasının hareketliliğine bakıldığında, geçen yıl Avrupa vatandaşlarına, Türkiye'ye gelmeleri için 4.7 milyondan fazla vize verildiğini, 700 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına da Avrupa'ya gitmeleri için vize verildiğini kaydeden Bonilla, ''Bunlar, aramızdaki ilişkinin ne kadar önemli olduğunu gösteren bazı rakamlardır. Eğitim konusuna gelirsek geçtiğimiz yıl Türkiye'den 37 bin öğrenci ve akademisyenin hareketliliğini görmüş bulunuyoruz'' diye konuştu.

Açılış törenine, Yomra Kaymakamı Osman Varol, KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, Trabzon TSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz Sandıkçı ile diğer ilgililer ve öğrenciler katıldı.

Gün boyu sürecek program kapsamında ''eğitim'' başlığında çeşitli konferanslar verilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Eğitim