Uluslararası Petrol ve Gaz Şirketlerinin Paris Anlaşması'na Uyumsuz Stratejileri

Carbon Tracker'ın raporuna göre, büyük petrol ve gaz şirketlerinin çoğu Paris Anlaşması hedefleriyle uyumsuz. En uyumlu şirket bp olarak öne çıkarken, ExxonMobil ve Saudi Aramco gibi firmalar en düşük notları aldı.

Uluslararası Petrol ve Gaz Şirketlerinin Paris Anlaşması'na Uyumsuz Stratejileri

Londra merkezli finansal analiz kuruluşu Carbon Tracker tarafından yayımlanan son rapora göre, dünyanın en büyük 25 petrol ve gaz şirketinin strateji ve planları, Paris Anlaşması'nın iklim değişikliği ile mücadele hedefleriyle uyumsuz bulundu. "Paris'le Uyumsuz 2" adlı rapor, şirketlerin yatırım tercihleri, projeler, üretim planları, karbon emisyonu hedefleri ve yönetici ödemeleri gibi beş kritik alanda incelendi.

Yayımlanan değerlendirme karnesinde, şirketlerin Paris Anlaşması hedefleriyle uyum düzeyleri A'dan H'ye kadar farklı notlarla sınıflandırıldı. Raporda, çoğu şirketin kısa vadede petrol ve doğal gaz üretimini artırma eğiliminde olduğu; Repsol, Equinor ve Shell'in üretimlerinde yatay bir seyir beklediği; bp'nin ise üretimini azaltma planı yaptığı belirtildi.

Özellikle bp, D derecesiyle en yüksek puanı alarak Paris Anlaşması hedefleriyle en uyumlu stratejiye sahip şirket olarak öne çıkarken, ExxonMobil, Pioneer, Petrobras ve Saudi Aramco gibi şirketler G ve H dereceleriyle hedeflere en uyumsuz stratejileri benimseyenler arasında yer aldı.

Carbon Tracker'ın raporu, şirketlerin Paris Anlaşması hedeflerini desteklediklerini iddia etmelerine rağmen, gerçekten bu hedeflerle uyumlu olduklarının şu an için görülmediğini ortaya koydu. Maeve O’Connor, şirketler arasında belirgin farklılıklar olmasına karşın, hiçbirinin tam olarak uyumlu olmadığını ve bu durumun yatırımcıların ve diğer ilgili tarafların şirketleri daha fazla sorumlu tutması için kanıt sunduğunu belirtti.

Küresel sıcaklık artışının 2023'te sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,45 derece üzerine çıkması, Paris Anlaşması'nın 2 derecenin altında, mümkünse 1,5 dereceyle sınırlama hedefinin ne kadar hayati olduğunu bir kez daha gösterdi. Dünya Meteoroloji Örgütü'nün raporuna göre, sıcaklık artışı rekor düzeylere ulaşırken, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antoino Guterres'in fosil yakıtların kullanımının tamamen durdurulması gerektiğine dair uyarıları da dikkat çekiciydi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya