Ukrayna'da ayrılıkçı referandum

Ukrayna’nın doğusunda bulunan Luhansk ve Donetsk kentlerinde bugün yapılan referandumda halka Ukrayna’dan ayrılıp bağımsız bir cumhuriyet kurmak isteyip istemedikleri soruluyor.Ukrayna’nın doğusunda binlerce kişi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘er

Ukrayna'da ayrılıkçı referandum

Ukrayna’nın doğusunda bulunan Luhansk ve Donetsk kentlerinde bugün yapılan referandumda halka Ukrayna’dan ayrılıp bağımsız bir cumhuriyet kurmak isteyip istemedikleri soruluyor.

Ukrayna’nın doğusunda binlerce kişi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘erteleyin’ açıklamasına rağmen yaşadıkları kentin geleceğiyle ilgili önemli bir karar vermek üzere Luhansk ve Donetsk’te halk sandık başına gitti. Birçok bölgede halk erken saatlerde oy vermeye giderken geçtiğimiz günlerde yaşanan şiddetli çatışmalarla gündeme oturan Donetsk’e bağlı Mariupol’de oy verme merkezlerinde uzun kuyruklar oluştuğu görüldü. Seçmenler bağımsızlıkları ve gelecekleri için sandık başına geldiklerini kaydederken bu şekilde daha mutlu olacaklarını dile getirdi.

Donetsk’te düzenlenen referandumda halka Rusça yazılmış şekilde, “Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ilan etmesi eylemini destekliyor musunuz?” şeklinde soru sorulduğu bildirildi. Birçok çevre seçimlerin çok sağlıklı şekilde yapılmadığını belirtirken bazı noktalarda beyaza boyanmış oy sandıklarının kapı kapı dolaştırılarak halkın oy kullanmasının sağlandığını iddia edildi.

Ukrayna’da Kırım’ın bağımsızlığını ilan ederek Rusya’ya katılması sonrası isyanların patlak verdiği birçok doğu kentinde yapılan seçimlerle ilgili Ukrayna Geçici Devlet Başkanı Aleksandır Turçinov ise referandumun yasal olmadığını belirtti. Turçinov açıklamasında verilecek her ‘evet’ oyunun doğu kentlerini uçuruma bir adım daha yaklaştıracağını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Dünya