Rusya’dan nakit çıkışı 150 milyar doları aştı

Rusya Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada 2014’de nakit çıkışının bir önceki yıla göre iki kattan fazla artarak 151,5 milyar doları bulduğu belirtildi. Bankanın verilerine göre 2013’de Rusya’dan 61 milyar dolar çıkış olmuştu. Ukrayna krizi ve yaptırıml

Rusya’dan nakit çıkışı 150 milyar doları aştı
Rusya Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada 2014’de nakit çıkışının bir önceki yıla göre iki kattan fazla artarak 151,5 milyar doları bulduğu belirtildi. Bankanın verilerine göre 2013’de Rusya’dan 61 milyar dolar çıkış olmuştu.
 
Ukrayna krizi ve yaptırımlar nedeni ile 2014’ün ikinci yarısında yaşanan mali istikrarsızlık nakit çıkışını tetikledi. Uluslararası yaptırımlar nedeni ile özel şirketler ve bankaların borçlarını finanse etmelerinde zorlanmaları bir diğer gerekçe. Merkez Bankası, 2015’de dış borç ödemelerinin azalması nedeni ile nakit çıkışlarında olumlu gelişme bekliyor. Rusya’nın 2014’de ticaret fazlası bir önceki yıla göre yüzde 2 artarak 185,6 milyar dolara ulaştı. 2013’de bu rakam 181,9 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.
 
2014’ün son çeyreğinde ise ticaret fazlası bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 azalarak 37,5 milyar dolara gerilemişti.
 
Rusya’nın uluslar arası rezervleri de 385,7 milyar dolara geriledi. 2009 krizinde Mart ayında rezervler 376 milyar dolarla en düşük seviyeyi görmüştü. Ukrayna krizi öncesi Rusya’nın rezervleri 510 milyar doların üzerine çıkmıştı.
 
MOODY'S NOTUNU DÜŞÜRDÜ
 
Ukrayna krizi, yaptırımlar, petrol fiyatlarının düşmesi ve rublenin devalüasyonu nedeni ile zor günler yaşayan Rusya ekonomisine bir kötü haber de Moody’s’den geldi. Uluslararası derecelendirme kuruluşu, Rusya’nın kredi notunu Baa2’den Baa3’e indirdi. Böylece Standard & Poor's ve Fitch’ten sonra Moody’s de Rusya’nın notunu yatırım yapılabilir en düşük ülke seviyesine çekmiş oldu. Türkiye ve Hindistan da aynı seviyede yer alıyor. Moody’s Rusya’nın notunu Ekim ayında Baa1 seviyesinden Baa2 seviyesine çekmişti.
 
Bu haliyle Rusya'nın kredi notu, 1998 krizinden bu yana en düşük yatırım yapılabilir ülke reytingi seviyesini görmüş oldu. Kuruluş, Rusya'yı izlemeye aldığını ve notun bir kez daha düşebileceği uyarısında bulundu. Moody’s, Rusya’nın notunun düşürülmesinde petrol fiyatlarını düşmesi ve 1998’den bu yana en ciddi kur krizi yalanmasını gerekçe gösterdi. Petrol varil fiyatlarının 110 dolar seviyesinden 50 dolara kadar gerilerken, dolar da 65 rubleye kadar çıktı. Moody’s’in beklentisine göre Rusya 2015’de yüzde 5,5 oranında küçülecek. 2016’de yüzde 3 küçülmesi beklenen Rusya’da 2018’e kadar büyüme beklenmiyor. Uluslararası derecelendirme kuruluşuna göre siyasi kaynaklı riskler jeopolitik tansiyonu yükseltiyor ve yatırımcının kararlarını olumsuz etkiliyor.
 
Rusya’nın mevcut krizde iki pozitif yönü ise rezerv fazlalığı ve dış borçlarının azlığı. 400 milyar dolara yakın rezervi olan Rusya’nın dış borçları da gayri safi milli hasılasının yüzde 11’i kadar.
 
Öte yandan Standard & Poor's’un da Rusya’nın yatırım notu ile ilgili ay sonunda yeni karar açıklaması bekleniyor.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Dünya